hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. május 23. hétfő   04:42
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Caliban, As Blood Runs Black, Adept, For Today
2011. május 10 - Budapest - Dürer Kert

  A Cover Europe With turné keretein belül köszönthettük ismét Magyarországon a német Caliban gárdáját, akik egy olyan bagázst kerítettek ezúttal maguk mellé, hogy nehéz is volt eldönteni, ki kinek lesz az előzenekara. A svéd Adept, az iowai For Today és a kaliforniai As Blood Runs Black műsora is kötelező programnak minősült, így igyekezni kellett a Dürer Kertbe.
  
  A sietség már csak azért is fontos volt, mert eleinte még abban sem lehettünk biztosak, hogy melyik zenekar kezd az Adept/For Today páros közül. Mivel a két csapat felváltva nyitotta az estéket, így végül nálunk a For Today csapott a hurok közé elsőnek. Azt hiszem ez néhányakat rosszul érintett, a folyosói beszélgetésekből egyértelműen kitűnt, hogy az Adept nem tartozik a többség kedvence közé, míg a For Today jóval inkább.
  
  A keresztény szellemiségű banda Mattie Montgomery vezetésével pörkölt oda a lassan gyülekező fiatalságnak, méghozzá elsőként a Seraphim című tétellel, melyet az Saul of Tarsus és a The Advocate követett. Nem sokkal a koncert kezdete után Ryan Leitru gitáros néhány szót is intézett az egybegyűltekhez, de a prédikáció nem különösebben hatott meg senkit. Őszintén szólva szerintem semmi gond nincs azzal, hogy egy zenekar vállaltan keresztény, de ha ezt mindenáron az arcunkba akarják dörgölni, annak csak rossz vége lehet. Szerencsére hamar átvette a zene a főszerepet, így a White Flag, az Arm The Masses és a Devastator is a legnagyobb összhangban taposott át rajtunk.
  
  Az Adept neve számomra úgy két évvel ezelőtt tűnt fel először. Igaz, Svédországtól valami egészen más típusú zenekarokat szokhattunk meg, de mivel északon minden műfajban tudnak nagyot alkotni, miért pont a post-hardcore lenne kivétel. Nem állítom, hogy hatalmas újdonsággal vegyítve tálalnák elénk a műfaj legjobb pillanatait ezek a Vagnhäradből származó srácok, de lemezen és most már úgy tűnik élőben is elég rendesen odacsapnak. Elsőre kissé megmosolyogtató volt énekesük, Robert Ljung apró termete a többi nagyra nőtt svéd között, pláne ahogy ugrált, már-már Dani Filth jutott az eszembe. Persze azért Robert nem csinált magából viccet, ahogy társai sem, így nagy bólogatások közepette figyelhettük, ahogy elmorzsolják az Ivory Tower vagy a Lost Boys riffjeit.
  
  Az As Blood Runs Black még csak ötéves múltra tekinthet vissza, mely alatt két lemezt hoztak ki, de már így is hatalmas népszerűségnek örvendenek a színtéren belül. Ki tudja, hogy vajon pont ez segítette őket a sikerhez, vagy sokkal előrébb is tarthatnának, ha termékenyebben szállítanák anyagaikat. Mindenesetre itt a Dürerben senkit sem akartak kétségek közt vergődve látni, ezért indításnak az In Honourra kezdték szép sorjában levagdosni a fejeket. A 2006-os bemutatkozásról, az Allegiance-ról és az idei folytatásról, az Instinct-ről felváltva érkeztek a nóták, melyeket persze az elől állók kívülről fújtak. Én a magam részéről inkább csak ezután a buli után kezdtem hallgatni őket. Egyelőre nem bántam meg, de azért bízom benne, hogy egy jó folytatásra nem kell majd megint öt évet várni. Ha mást nem, legalább egy újabb magyar bulit iktassanak be a jövő évre is.
  
  A Caliban már jó ideje külön fogalomnak számít, hiszen hosszú ideig az ő nevük és az európai metalcore között egyenlőségjelet is lehetett volna húzni. Legutóbb az A38-on, a Soilwork/Dark Tranquillity/Sonic Syndicate trió kíséretében volt szerencsém látni őket, de szerencsére a vidékiek is kaptak belőlük azóta egy-egy szeletet, gondoljunk csak a tavalyi verpeléti Bor-Rock fesztiválra. Love Song, Life is Too Short, My Time Has Come, többek között ezek a szerzemények hasítottak, míg aztán egyszer csak fel nem csendült a Beatles-klasszikus Helter Skelter, mely a hamarosan megjelenő feldolgozás EP egyik tétele. Andreas Dörner egyébként még a szett elején megosztotta a színpadot a közönséggel, külön kiemelve, hogy bárki feljöhet, de egyből ugorjon is le. Hiába nézem néha aggódva az ilyen felrohanok, megölelem, beleüvöltök a mikrofonba jeleneteket koncertről koncertre, ezt a brigádot ez egyáltalán nem zavarta, sőt. Valakik még azt is megengedték maguknak, hogy Denis Schmid helyét bitorolva vokálozzanak, amit a gitáros rendre pozitívan értékelt. Na ilyenkor jön az, hogy a felbátorodott tömeg a következő koncerteken is megjátssza ezt, aztán kap egy jó nagy taslit a crew-tól. Na jó, nem érdemes elkalandozni a lényegtől, pláne, hogy ezen az estén a Caliban nagyon élt, a velük szemben álló pár száz ember pedig nagyon élvezte a bulit. Így meg aztán az olyan dalok, mint a Walk Like The Dead, az I Will Never Let You Down, a 24 Years és a Nothing is Forever is mámorítóan hatottak, nem még a ráadásban eltolt Rammstein-átdolgozás Sonne, vagy a záró Its Our Burden To Bleed.
  
  Az ilyen turnék felőlem tömegével is jöhetnének hozzánk, kár hogy minden ötödiket kapjuk csak meg. Viszont a Skalarnak hála ez a nap még csak egy lépcsőfok volt az előttünk álló hónapok koncertdömpingjéhez képest. Úgyhogy gatyákat felkötni, mert forró és breakdownokban gazdag nyár elé nézünk!


Kulcsszavak:
  caliban      as blood runs black      adept      for today 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Skalar Music

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Skalar Music

 kapcsolódó cikkek: 

Bullet for My Valentine, Asking Alexandria, Caliban és a többiek

A Caliban és Blessthefall melegít a Bullet For My Valentine-nak

Már a RockPart´16 első napja mart, mint a kígyóméreg

A rock és metál hadszíntér ütős bandái már a frontvonalon állnak Jövő héten startol a Borsodi RockPart

Get Infected Tour 2012
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 destroy the carrot    hegyalja fesztivál    uzipov    reason    diesel    obsidian kingdom    endiryah    michael bublé    simpsons    vasko krapkata    anasztaszija makarenko    kreator    billy the kid    gabriela cedillo    lovreck    emilie autumn    fassang lászló    dornenreich    szerk alatt    tim ries    skip the use    gaudi-nagy tamás    favreau    audioplanet    stealing axion  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!