hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. április 23. kedd   04:39
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Dire Straits Experience
2019. április 4. Papp László Budapest Aréna

  2019. április 4-én lépett fel az Arénában a Dire Straits Experience. Mark Knopfler zenei öröksége immár 40 éves, de továbbra is kortalan. 120 millió albumot adott el, a 25 éve feloszlott névadó zenekar. Egykori rajongói mellett folyamatosan csatlakoznak az újak, így a népszerű dalok felélesztése nem volt meglepő. Az ötlet Chris White fejéből pattant ki, aki 1985-ben csatlakozott a Dire Straitshez. Több közös albumuk jelent meg, és turnézott is a zenekarral. Többek között a híres Live Aid koncerten is ő kísérte szaxofonon Knopflert.
  
  2011-tól 3 éven át létezett egy hasonló formáció, Straits néven, amiben White mellett Alan Clark és Phil Palmer volt tag. Egy jótékonysági koncert kapcsán álltak össze újra, de az óriási siker miatt, nem mondhattak nemet a turnékra. Knopfler nem vett részt a nosztalgiázásban, mert sikeres szólókarrierbe kezdett, ami azóta is tart. Idén ő is fellép Budapesten a nyár folyamán.
  A DSE megalapításánál White legnagyobb aggodalma az volt, ki fogja tudni helyettesíteni a karizmatikus Knopflert, akinek arca és hangja egybeforrt a zenekarral. Tehetséges zenészeket viszonylag könnyű találni- mondta.” Nagy szerencsémre rátaláltam Terence Reis dalszerzőre. Úgy énekel, és játszik, mint Mark, de van saját identitása, amitől a produkció több lesz, mint egyszerű másolás.” Ebben abszolút osztom a véleményét. Reis hangszíne, és gitárjátéka hihetetlenül meggyőző, passzol a dalokhoz, és a hasonlóság kapcsán a közönség pont azt kapta, amire várt. Annak ellenére, hogy a bandában már csak Chris White az egyedüli Dire Straits tag, a hangzásvilág megközelíti az eredeti formációt. Reis nagyra tartja Knopfler munkásságát, és szívesen énekli a dalait.
  
  Az estén Chris White természetesen szaxofonozott, de játszott fuvolán is. Tim Walters gitározott, John Maul és Rob Taggart kezelte a billentyűket, Paul Gery basszusgitározott, és Andrew Hawkins dobolt. Mindannyian lazán, de elegánsan öltöztek. White öltönyben volt ugyan, de fehér inge lazán ki volt gombolva a mellkasán. Csibészesek ezek a fiúk most is, azt gondolom. Ügyes ötvözete volt ez a rock dresszkódjának, és a közönség tiszteletének.
   Európai turnéjuk több állomása is teltházas. A fiúk bevonzzák az egykori rajongókat, az tisztán látszott. Több fiatal arcot is láttam, így valószínűleg több évtized távlatából is fontosak Knopfler szókimondó, olykor cinikus szövegei, és fülbemászó rock dallamai. A koncerten csak ülőhelyek voltak, ami elsőre furcsán hatott ennél a stílusnál, de kreatívan ülve is lehet táncolni, lábbal ütni a ritmust, vagy diszkréten léggitározni. Mindegyikre láttam példát a környező sorokban.
  
  Mindig nagy kérdés, hogy az eredeti zenekar feloszlása után lehetséges-e életben tartani azt az energia mezőt, ami akkor létezett, illetve, hogy művészetnek tekinthető-e a dalok életben tartása, újak szerzése nélkül? Nem az én tisztem megválaszolni. A közönség egyértelmű igent mondott rá. Nem csak nálunk, hanem szerte a világban. A DSE semmiképp sem mondható ócska utánzatnak. Nem voltak hosszú összekötő szövegek a dalok között, nem volt sok interakció a közönséggel, de mivel a számokat mindenki ismerte, ez nem is jelentkezett hiányként.
  
  Minden fontos nóta elhangzott a közel 2 órás koncerten. Romeo And Juliet, Walk of Life, The Man’s Too Strong, Brothers in Arms és természetesen a Money for Nothing. Bennem maradt némi hiányérzet mégis, mert a Calling Elvis számomra még az ikonikus dalok közé tartozik. Ennek ellenére nem mondhatom, hogy csalódottan távoztam volna. Nagyon jó volt átélni, hogy igenis vannak örök érvényű dolgok a világban. Például a zene.


Kulcsszavak:
  dire straits experience 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 kapcsolódó cikkek: 

The Dire Straits Experience

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kapcsolódó fotók: 

THE DIRE STRAITS EXPERIENCE - 2019. április 4. Budapest Arena
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 miloopa    shapat terror    diablo swing orchestra    arany    the moon and the nightspirit    heaven street seven    riseoffate    distrust    the raven age    duende    yellowcake    manökken proletarz    anselmo    jancsi és juliska    morre    fallenintoashes    hail    arriba    péterfy bori és a love band    dumaszínház    x-men    beat dis    mr.big    flynn    shape of despair  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!