hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2023. szeptember 21. csütörtök   06:37
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Cziffra György Fesztivál
2024. január 18. – február 25.

  Rachmaninov összes zongoraversenye, jótékonysági koncert, zongora- és kamaraestek, fiatal művészek bemutatása, kiállítások. Művészeti vezető: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész
  
  2024 februárjában kilencedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált Budapest több helyszínén. A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által alapított hiánypótló rendezvénysorozat a világhírű névadó előd életműve nyomán a klasszikus zeneművészet mellett bemutatja a zene élő improvizatív irányait, feltárva ezek lehetőségeit a mai koncerttermekben, teret engedve a zene és egyéb művészeti és tudományos ágak kapcsolódásainak, valamint bemutatja, kiemelten és sokrétűen támogatja a fiatal tehetségeket.
  
  „Célom művészeti vezetőként egy olyan művészeti esszencia létrehozása évről évre, ahol az érték találkozik az élménnyel, ahol a művészet valóban mindenkié, és ahol hazánk zenei örökségét az arra legméltóbbak képviselik. Idén is világhírű hazai és külföldi művészek fogadták el meghívásomat, a fesztivál eseményeit pedig minden esetben egyedi és izgalmas témával, műsorral és tematikával rendezzük meg.
  (Balázs János művészeti vezető)
  
  A klasszikus zene esszenciája
  Esszenciális klasszikus zenei koncertekkel találkozhat a közönség a jövő évi Cziffra György Fesztiválon. Nemes kezdet lesz a nyitókoncert, amely egyben jótékonysági esemény is. A január 18-i, Müpában megrendezendő, Méltóság hangja a Cziffra Fesztiválon elnevezésű jótékonysági koncerten a fesztivál célja, hogy a jegyekből származó bevételből biztosítsa a Hospice Házban egy betegszoba teljes egyéves fenntartását. A Magyar Hospice Alapítvánnyal közös esten közreműködik Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
  A fesztivál kiemelt eseményeként, Rachmaninov-esszencia elnevezéssel két koncert keretében felcsendül a szerző négy zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini-témára versenymű. 2024. február 10-én és február 25-én a Zeneakadémia Nagytermében Sergey Rachmaninov, az egyik legjelentősebb orosz romantikus zeneszerző emléke előtt tiszteleg a Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest. Balázs János gigantikus vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen ez idáig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét. A zongoraművész partnerei Keller András és a Concerto Budapest lesznek. A nemzetközileg is nagy érdeklődést kiváltó, maratoni vállalkozás a zongoristák Mount Everestjének is felfogható. A február 25-i est a fesztivál gálaestje is egyben, amelyen a hagyományokhoz híven ezúttal is átadják a fesztivál díjait.
  Élénk színpadi jelenlétéről, szenvedélyesen magabiztos zeneiségéről és különleges technikájáról ismert Olga Kern zongoraművész. A nemzetközi zenei élvonalba 2001-ben robbant be, amikor harminc év után, első alkalommal női előadóként megnyerte a rangos Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenyt. 2024. február 19-én a Zeneakadémián elhangzó műsora kisebb zenetörténeti utazásnak is tekinthető, mivel az est első felében Beethoven Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el.
  Farkas Gábor szólóestje február 14-én az Eötvös10 színpadán lesz hallható. A Liszt Ferenc-díjas zongoraművész erre az alkalomra olyan műveket választott, amelyekkel felidézhetjük Cziffra György repertoárjának legszebb és legkedvesebb műveit. Az időutazást Schubert, Chopin és Liszt kompozíciói indítják majd útra.
  A Kamarazene Európa körül című esten a MOMkultban Sandro de Palma és kamarapartnere, Alexander Hülshoff koncertjén megszólal a cselló-zongora szonátairodalom egyik ékköve, Brahms F-dúr szonátája, de megismerkedhetünk a 20. század kevésbé közismert, mégis nagyszerű darabjaival is.
  
  Fókuszban a fiatalok
  2024-ben is számos program szól majd a fiatal művészek támogatásáról: a színpadi bemutatkozási lehetőségek biztosításától a pályázati felhíváson át a művészeti díjak átadásáig mind a fesztivál szerteágazó tehetséggondozó tevékenységének részei.
  A Zeneakadémia Solti termében február 17-én ad szólóestet a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi fődíjasa, Kevin Chen. A mindössze 18 éves kanadai művészt szülővárosában csak úgy emelgetik, hogy a „calgary zongoracsoda”. A világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyeinek nyertese 2021-ben a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese lett, valamint a Cziffra György-emlékévvel közösen megrendezett versenyen a legjobb Cziffra-átirat előadásért járó különdíjat is elnyerte. Zeneakadémiai koncertjén színes programjával újra lenyűgözni készül a magyar közönséget.
  A Cziffra Fesztivál évek óta elkötelezett támogatója a jövő előadóművészi generációinak: nemcsak anyagi és erkölcsi elismerésekkel, hanem fellépési lehetőségeket és szakmai mentorálást biztosítva is igyekszik segíteni a tehetséges fiatalok kibontakozását. A már korábban elindított Fókuszban a fiatalok sorozat következő két koncertjén Ifj. Balázs Elemér és Oláh Krisztián, a 2023. évi Cziffra Fesztivál Kreatív Művész-díj nyertesei, valamint Balázs János tanítványai lépnek színpadra. A legkisebbek egy teljesen új zenei élmény keretében, új látószögből fedezhetik fel a zene számukra eddig ismert és ismeretlen területeit a MOMKultban február 18-án Halász Judit és Balázs János ZongoRamazuri koncertjén.
  A klasszikus zene mellett a fesztivál mindig is figyelmet fordított a képzőművészetre. Jövőre a Hegyvidék Galériában Szirmay Zsanett textilművész a világ számos pontján sikerrel debütáló egyedi, Soundweaving projektje mutatkozik be, ahol a művész a magyar népi hímzés motívumait ülteti át egy nagy méretű hangzó installációba, amelynek során a minták dallammá alakulnak.
  A MOMkult Reich Károly Galériájában évről évre megvalósuló kiállításokkal folytatja a fesztivál azt a kezdeményezést, amelyet Cziffra György indított útjára 1973-ban. A zongoraművész – alapítványt létrehozva – élete végéig azon dolgozott, hogy a tehetséges művészeket segítse, így a Senlisban található kápolnában kiállításokat is szervezett. A fesztivál az ő nyomdokain haladva új kezdeményezésként hirdet pályázatot a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és képgrafika szakos hallgatói részére. A pályázat győztese a MOMkultban állíthatja ki a munkáit 2024. február 12. és március 31. között.
  Az elmúlt évek alatt több száz fiatal vett részt a Cziffra Fesztivál ingyenes mesterkurzusain, amelyre nemcsak oktatók, hanem aktív, nemzetközi hírnevű művészek is örömmel vállalják a felkérést. Kivételes lehetőség tehát a 2024. április 19–21. között megrendezésre kerülő Mesterakadémia, ahol mások mellett Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tartja majd a kurzusokat. A helyszínt ezúttal is a Kroó György Zeneiskola biztosítja. A Mesterakadémiára jelentkezni a https://cziffrafesztival.hu/mesterakademia/ linken lehet.
  Műfajok találkozása
  Akik évről évre követik a fesztivál programjait, megszokhatták, hogy a műfajok és a művészeti ágak között hidat képeznek az egyedi tematikájú produkciók.
  Az egyik ilyen program lesz Találkát adott a sors címmel Gubik Petra színművész és Balázs János zongoraművész közös estje. A prózai és zenei részeket is tartalmazó előadás felidézi azokat a fontos találkozásokat, amelyek hozzájárultak és segítették Cziffra György számára a zenei kiteljesedést, a zenébe és az emberekbe vetett hit szüntelen lobogását, amely oly jellemző a világhírű zongoraművész életére.
  Rendhagyó partnerrel, nem mindennapi szempontból közelítve ismerhetjük meg Cziffra György életét a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság elnevezéssel február 14-én kezdődő kiállításon, amelynek helyszínén, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában számos dokumentumot őriznek Cziffra Györggyel kapcsolatban. Az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb eseményeként megnyílik ez az eddig nem hozzáférhető Cziffra-dosszié.
  A 2023-as fesztiválon debütált a Cziffra100-Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilm, amely Cziffra György életét és művészi pályáját dolgozza fel. A mintegy 90 perces alkotást, amelyet Petrovics Eszter írt és rendezett, a 2024-es fesztiválon ismét láthatja a közönség. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban történő vetítés előtt az alkotók beszélgetnek majd a forgatás és a film kulisszatitkairól.
  Elmaradhatatlan a fesztivál programjából a Bárest, ahol a Hot Jazz Band és Ifj. Sárközy Lajos és zenekara idézi meg a pesti éjszaka hangulatát. A MOMKult Színházterme február 16-án egy estére éjszakai lokállá alakul, ahol széksorok helyett asztaloknál foglalhatnak helyet a nézők.
  Az előadóművészetből a hallgatóság csak a végeredményt élvezi, sokan nem is tudják, miféle lelki folyamatok, lélek és logika, egyéni szokások és technikák szükségesek ahhoz, hogy a koncerten a művész a legjobbat nyújthassa. A Cziffra Fesztivál évek óta foglalkozik a témával, minden alkalommal más-más aspektusból. A Kulisszák mögött az előadóművész: Bogányi Gergely rendhagyó zongoraestjére Lackfi János író-költő és Bősze Ádám zenetudós érkezik a zongoraművészhez, akik többek között arról is beszélgetnek, hogy az előadóművészet mennyiben életforma, életmód és világlátás.
  
  Jegyek kaphatók a czf.jegy.hu oldalon, a Zeneakadémia és a MOMkult jegypénztárában, valamint az előadások helyszínén.
  
  Cziffra György Fesztivál
  
  2024. január 18. (csütörtök), 19.30 óra – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
   A Méltóság hangja | Jótékonysági koncert a Hospice Ház javára
  Közreműködik: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati (ének),
  Balázs János (zongora)
  
  2024. február 10. (szombat), 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem
  Rachmaninov-esszencia 1. | A szerző összes zongoraversenye
  Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest, vezényel: Keller András
  Rachmaninov: 1. (fisz-moll) zongoraverseny, op. 1; Rapszódia egy Paganini témára, op. 43. *** 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18
  
  2024. február 11. (vasárnap), 17.00 óra – MOMkult, Reich Károly Galéria
  Kiállításmegnyitó a Cziffra Fesztivál képzőművészeti pályázatán nyertes
  fiatal művész alkotásaiból
  Kurátor: Kallós Judit
  
  2024. február 12. (hétfő), 18.00 óra – Hegyvidék Galéria
  Soundweaving | Szirmay Zsanett képzőművész kiállítása | Kiállításmegnyitó
  
  2024. február 13. – március 13. – Hegyvidék Galéria
  Soundweaving | Szirmay Zsanett képzőművész kiállítása
  
  2024. február 13. (kedd), 19.30 óra – MOMkult Színházterem
  Találkát adott a sors | Gubik Petra és Balázs János estje
  Dramaturg: O. Horváth Sári
  
  2024. február 14. (szerda), 18.00 óra – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
  Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság | Kiállításmegnyitó
  
  2024. február 14. – 2024. szeptemberig – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
  Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság | Időszaki kiállítás
  
  2024. február 14. (szerda), 19.00 óra – Eötvös10, Színházterem
  Farkas Gábor zongoraestje
  
  2024. február 15. (csütörtök), 18.00 óra – Ötpacsirta Szalon
  Fókuszban a fiatalok | Balázs János tanítványainak koncertje
  
  2024. február 16. (péntek), 19.30 óra – MOMkult Színházterem
  Bárest
  Közreműködik: Hot Jazz Band, Ifj. Sárközy Lajos és zenekara
  Műsorvezető: Bősze Ádám
  
  2024. február 17. (szombat), 19.00 óra – Zeneakadémia, Solti terem
  Kevin Chen zongoraestje | A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi győztesének koncertje
  Mendelssohn: B-dúr prelúdium és fúga, op. 35/6; Variations sérieuses, op. 54, Beethoven: A-dúr zongoraszonáta, op. 101 *** Vecsey–Cziffra: Valse triste, Brahms–Cziffra: 5. magyar tánc, Liszt: 2. (h-moll) ballada; Két csárdás; Norma-parafrázis
  
  2024. február 18. (vasárnap), 11.00 óra – MOMkult Színházterem
  ZongoRamazuri – Halász Judit és Balázs János gyerekkoncertje
  
  2024. február 19. (hétfő) 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem
  Olga Kern zongoraestje
  Beethoven: Variációk Salieri Falstaff című operájának „La stessa, le stessissima” című duettjére, WoO 73, Schumann: Karnevál, op. 9, Gershwin: Három prelűd; Fascinating rhythm *** Rachmaninov: Moment Musicaux, op. 16 No. 4; Études-Tableaux, op. 33 No. 8, ; Polichinelle, op. 3 No. 4; Corelli-variációk, Scriabin: Két etűd, op. 42 No. 4 és No 5., Balakirev: Islamey
  
  2024. február 20. (kedd) 19.30 óra – MOMKult, Színházterem
  Kulisszák mögött az előadóművész: Bogányi Gergely | Rendhagyó zongoraest
  Közreműködik: Bogányi Gergely, Bősze Ádám, Lackfi János
  
  2024. február 21. (szerda) 18.00 óra – Ötpacsirta Szalon
  Fókuszban a fiatalok | Kompozíció és improvizáció
  Ifj. Balázs Elemér és Oláh Krisztián koncertje
  
  2024. február 22. (csütörtök), 19.30 óra – MOMkult, Kupolaterem
  Kamarazene Európa körül
  Közreműködik: Sandro de Palma (zongora),  Alexander Hülshoff (gordonka)
  Janáček: Pohádka, Britten: Szonáta csellóra és zongorára,
  Brahms: F-dúr szonáta, op. 99
  
  2024. február 23. (péntek), 18.00 óra – Hegyvidék Galéria
  Soundweaving | Tárlatvezetés és workshop Szirmay Zsanett vezetésével
  
  2024. február 24. (szombat), 18.00 óra – Hegyvidéki Kulturális Szalon
  Tele van a két kezem boldogsággal | Filmvetítés és beszélgetés az alkotókkal
  Rendező és forgatókönyvíró: Petrovics Eszter
  Producer: Lajos Tamás
  Narrátor, szakértő és zeneszerző: Balázs János
  A Nemzeti Filmintézet Magyarország támogatásával létrejött alkotás
  Gyártó cég: Szupermodern Filmstúdió
  A film hossza: 99 perc
  
  2024. február 25. (vasárnap), 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem
  Rachmaninov-esszencia 2. | A szerző összes zongoraversenye | Gálakoncert és díjátadó
  Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest, vezényel: Keller András
  Rachmaninov: Vocalise, op. 34/14; 4. (g-moll) zongoraverseny, op. 40 *** 3. (d-moll) zongoraverseny, op. 30



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 monuments    tosca    necrophagist    kissi´ dynamite    kill devil hill    beckinsale    tündérgyár    ease of disgust    sex pistols    Üllői Úti fuck    escape the fate    eye beyond sight    frogshow    tony allen    anselmo crew    kovary    erik sumo    rise and fall    excrementory grindfuckers    timur bekmambetov    brutality will prevail    grieved    royal flush    redheart    zoolander  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!