hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2011. április 18. hétfő   04:53
2 hozzászólás

szerző: Barna
Ideas


  Az 1994-ben alakult tatabányai Ideas az énekesnős metal zene egyik kiemelkedő hazai képviselője. Hamarosan megjelenik Őrizd a szíved (Hide your heart) című új albumuk, valamint május 7-én a Haggard előtt is fellépnek az Almássy téri Szabadidőközpontban. Kérdéseinkre Preil Tibor (Tibcsy) gitáros és Kun Anita énekesnő válaszoltak.
  
  Május elején érkezik a hatodik nagylemezetek Őrizd a szíved (Hide your heart) címmel. Mire számíthatunk az új albumon? Új elemekkel is kísérleteztetek, vagy maradtatok az eddig használt zenei megoldásoknál?
  
  Tibcsy: Nagyjából az előző, Főnix albumunk stílusát követi! Slágeresebb dalok szerintem ugyanúgy hallhatóak lesznek rajta, mint elődjén, csak kicsit talán dinamikusabb gitártémákkal és mégsem annyira „drámaian gótikus” stílusban, de ez már szerintem megfigyelhető volt az előző albumon is. Valószínűleg nem még egy Ébredés és nem is egy Főnix albumot fogtok tőlünk hallani, de az ember mindig változik és ez által talán a zene is egy kicsit más irányba mozdul el! Valaki ezt negatívumként írja le és van, aki pozitívumként értékeli. Én szeretem pl. az olyan zenekarokat, ahol egy új album kiadásával, nem az előző anyagot hallom vissza, mégis benne van a megszokott íz! Egyébként nem kísérleteztünk semmivel, nálam mindig az adott hangulat formálja a dalok felépítését és szerkezetét. Most is így történt.
  
  Anita: Nem kísérleteztünk. Ahogy jött. Az Ébredés és Főnix albumokon még meghatározó szerepet játszott Hamburger Ferenc. Az Ébredés albumon lényegében, nagyrészt ő volt a fő dalszerző. A Főnixen is jelentősen nagy szerepe volt, de már Tibcsy is kivette a részét. Az új albumon (Őrizd a szíved) pedig Tibcsy és Laló (Gallay Lajos billentyűs) megosztva hozták az ötleteket. Az énektémák, vokálok, szövegek mindig az én feladatom volt mindhárom albumon. Természetesen mindenki beleteszi magát és így születnek meg a dalok végleges formájukban. Lehetetlenség megoldani azt, hogy mindhárom album ugyanolyan legyen, hiszen ahogy változnak az emberek a zenekaron belül (főleg a fő dalszerzőkről beszélek) úgy változik valamiféleképpen a zene is. Elkerülhetetlen volt ez a folyamat.
  
  Ez már a harmadik olyan albumotok, amelyen magyarul és angolul is megtalálhatóak a dalok. A jövőben is meg kívánjátok tartani ezt a stratégiát? Sok extra munkával jár a számok két verzióban való feléneklése?
  
  Anita: Az, hogy mit hoz a jövő, még nem tudom megmondani. Mindenesetre a nagyobb felvevő piac külföldön van, az biztos. Nekem természetesen sokkal nagyobb meló és nagyobb energia befektetéssel jár. Nem egy albumot énekelek, vokálozok fel, hanem kettőt. Én duplán dolgozom mindig. Más a hangsúlyozás, akár ritmizálás, és az egész, úgy ahogy van.
  
  Gördülékenyen ment a lemez felvétele, ezúttal is az Audioplanet-ben dolgoztatok?
  
  Anita: Igen ott dolgoztunk. Voltak nehézségek, de ez a sok nehézség az egész album megszületésére jellemző volt most. Beteg és kissé rekedt torokkal dolgoztam végig.
  
  Hogy történik általában nálatok a dalírás folyamata? Együtt dolgozzátok ki a számokat, vagy többnyire 1-2 fő dalszerzőnél koncentrálódik a folyamat?
  
  Tibcsy: Az alapok általában az én kezem alatt születnek meg, aztán mindenki hozzáteszi a saját ötletét. Kivétel talán az olyan dal, amiben csak zongora van. :) Tehát nyugodt szívvel mondhatjuk azt, hogy a dalok közös szerzemények. Persze a szövegek mind Anita életszemléletét tükrözik, ezeket mindig is ő írta, amióta itt van.
  
  Május 7-én a Haggard előtt léptek fel az Almássy téri Szabadidőközpontban. Mennyire szeretitek, ismeritek a zenéjüket, láttátok ezelőtt már őket élőben?
  
  Tibcsy: Én már egyszer láttam és hallottam őket, ha jól emlékszem talán egy ugyanilyen Hammeres rendezvény jóvoltából. Nekem őszintén megmondva ez a zene már túl szimfonikus. Ettől függetlenül biztosan belenézek és bele is hallgatok a bulijukba.
  
  Az új lemez megjelenése után terveztek egy hosszabb magyarországi (esetleg külföldi) turnét is?
  
  Tibcsy: Mindenképpen jó lenne! Tavalyelőtt a Dalriadával sikerült bejárnunk nagyon sok jó helyet az országban, reméljük idén is sikerül egy hasonló kört mennünk. Sajnos sok mindentől függ egy ilyen körút!
  
  Anita: Terv az van, pénz az nincs rá. Ez most lehet, nyersen hangzik (főleg az én számból) de mivel én foglalkozom mindig azzal, hogyan maradjon talpon a zenekar, ezért pontosan tudom mik azok a dolgok, amelyek elengedhetetlenül szükségesek egy zenekar életben maradásához. Kell ugye a zenei és lelki összhang és kell az anyagi, materiális alap. Ez a két dolog főleg. Egy turnét most (a jelenlegi anyagi helyzetünkben) állni nem tudunk, de még nem mozgattam meg minden követ. Tehát van remény. :)
  
  A zenekar mellett mivel foglalkoztok a szabadidőtökben, vannak egyéb hobbijaitok?
  
  Tibcsy: Van egy drága és megértő feleségem és egy lassan 6 éves kisfiam. Elég nagy szabadidős tevékenység a zene és a munka mellett. :) Már 20 éve zenélek, nem is tudnék elképzelni más hobbit. Viszont imádom a természetet és, ha tehetjük, sokszor kisétálunk együtt.
  
  Mit dolgoztok a zenélés mellett?
  
  Tibcsy: Én minőségellenőr vagyok egy japán cégnél, ahol tengelykapcsolókat gyártunk.
  
  Anita: Egyenlőre a gyes után még állandó munkahelyet nem találtam (de szeretnék). Itthon hangképzést tanítok, és hamarosan aerobik órákat is fogok tartani az edzőtermünkben. Két gyermek és család mellett örülök, ha a zenélésre marad időm.
  
  Milyen stílusú zenéket hallgattok, a metal brutálisabb irányzataiban is vannak kedvenceitek?
  
  Tibcsy: Én leginkább a jól megszokott 80-as 90-es évek pop-rock-metal klasszikusait szeretem, akár hazai, akár külföldi előadóról legyen is szó. Végül is azokon nőttem fel. A nagyon brutal metalt nem szeressem. :)
  
  Anita: Within Temptation, Nightwish, Evanescence, Vision of Atlantis, Edenbridge, Avantasia , Dream Theater, Therion.
  
  Igyekeztek a mai lemezdömpingben az újabb bandákkal is ismerkedni, vagy inkább a régi kedvenceiteket veszitek elő?
  
  Tibcsy: Sokszor előkerül véletlenül egy-egy zenekar a semmiből, akkor belehallgatok, ha éppen sikerül elcsípni. Nagyon sok jó hazai zenekarunk van, és mégsem jutnak előrébb. Sajnos a média nem ad elég teret a metal műfaj képviselőinek. Ebben az esetben talán több bandát megismernénk mindannyian. Szerintem a legtöbben az én korosztályomból a mai napig a régi kedvenceiket veszik elő. :)
  
  Anita: Is-is. :)
  
  Mi minden idők 5 legjobb lemeze a számotokra?
  
  Tibcsy: Ez elég nehéz kérdés. Többet is tudnék írni. :)
  Iron Maiden Seventh Son of a Seventh Son, Anathema Eternity, Pantera Vulgar Display of Power, Paradise Lost Draconian Times, Within Temptation Heart of Everything
  
  Anita: Nightwish Once, Nightwish - Dark Passion Play (Bocs, nekem Nightwish mind kedvenc), Within Temptation - Heart of Everything, Metallica - S & M, Evanescence - Fallen, Avantasia - The Metal Opera


Kulcsszavak:
  ideas 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 Barna 2011. április 28. 21:55  #2
Köszi szépen!

 tökmag 2011. április 26. 22:35  #1
jól sikerült az interjú! sok érdekesség kiderül a zenekarról, gratulálok Barnának! Tibcsy és Anita pedig ügyes volt! És nagyon jó arcok! (de ezt mondjuk már tudtam eddig is...) imádom az IDEAS-t!!!

rokkkkk
OK!

 kapcsolódó linkek: 

Az Ideas weboldala

Az Ideas myspace oldala

 kapcsolódó előadók: 

Ideas

 kapcsolódó cikkek: 

Ideas - Till the End of Time videóklip

Ideas - új énekesnő

Ideas: távozott a soraikból Kun Anita

Metal Ladies Night Vol. 3

Ideas: koncert Tatabányán és Erdélyben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
Villáminterjú az In Flames gitárosával, Björn Gelotte-tal
”Annyi ötletem van” - interjú a Czutor Zoltánnal az új Belmondo albumról és a zenei menedzser képzésről
Mindig zavart, hogy csak gitáros vagyok, és nem tudok énekelni - A nyughatatlan
Nikson interjú
alterDistrict - Zenénkben minden izmot átmozgató tornametál riffek váltakoznak pulcsikat kötögető nagymamákat megsirató romantikus érzelmes lassulásokkal
Tóth Gergő - Teljesen véletlenül kerültem a médiába
Néhány gondolat a Bohém erdőről - Kilian
Interjú az alternatív rockot játszó kolozsvári Grimus zenekar dobosával
Interjú a Hollywoodoo-val
VolumeFeeder
 kapcsolódó fotók: 

Ideas - 2011. május 7. Almássy Hall

Ideas - 2011. június 5. Metalfest 2011
 kiemelt 
Sons of Apollo – MMXX World Tour
  
A Sons of Apollo 2017-es megalakulása óta kétségkívül színesíti a zenei szférát

Turilli - Lione Rhapsody: áprilisban Budapesten az ikonikus zenekar
Myrath - The Magical Tour 2020
Riverside: With The Sun Tour 2020
A CONCERTO Music bemutatja: The Epic Apocalypse Tour 2020
 friss hozzászólások 

Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Legéndy Jácint: Földalatti Oltár (Kalligram Kiadó, 2019) (1)
VII. Rogues Of The Seven Seas (Rumproof, Stetl, Zinfield, LochNesz, MegaHertz) (3)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 vince neil    nibutra    omen    mundruczó    radiohead    datarock    vizet az elefántnak    vam design center    dope stars inc.    lake of mind    cosmogenesis    morbid angel    európa kiadó    bartos erika    jean michel jarre    rimszkij-korszakov    cryptopsy    natalie cole    katherine heigl    víg mihály    paddy and the rats    redheart    inquisition    tony iommy    no return  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!