hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. augusztus 24. kedd   12:35
nincsen hozzászólás

szerző: András
Az Arcturus Budapesten
2004 szeptember 1, A38

  Szeptember elsején egyedülállóan különleges koncertre kerül sor az A38 állóhajó gyomrában, itt adja ugyanis másfél évtizedes pályafutásának ötödik (és első Norvégián kívüli) koncertjét a kultikus tiszteletnek örvendő Arcturus zenekar. A csupa ismert norvég zenészből álló banda az avantgarde muzsikák kedvelői számára egyszerűen megkerülhetetlen, összes eddigi felvételük utánozhatatlanul egyéni és különleges, ahogyan ez a méltán óriási várakozás övezte koncert is annak ígérkezik, mind zeneileg, mind pedig a látvány tekintetében (a varázslatos dalokon és előadásmódon túl ugyanis többek között balerinák közreműködésével zajló különleges színpadi műsorra is készülhet mindenki).
  
  Az Arcturus története egészen 1987-ig nyúlik vissza, amikor is Sverd (ex-Satyricon, ex-Covenant, ekkor még gitárosként és billentyűsként), Hellhammer (dobos, Mayhem, ex-Kovenant, Winds, stb.) és Marius (énekes, basszusgitáros) Mortem néven zenekart alapított Norvégiában. A csapat három évig működött ezen a néven, ezalatt egyetlen kiadványuk jelent meg, a Slow Death demokazetta, amit a későbbiekben a francia Putrefaction Records megjelentetett 7”-es bakeliten is. Az 1990-ben bekövetkező névváltoztatás oka az volt, hogy a banda zenei irányvonala is módosult, amit az 1991-es kultikus My Angel kislemezen ismerhetett meg minden szerencsés, aki egyike volt annak az 1100-nak, aki a 7”-es LP-t kezébe kaphatta. A megjelenést követően Marius távozott a bandából, Sverd pedig csak a billentyűzésre akart koncentrálni, ezért rövid időre fel is oszlott a zenekar.
  
  A szünet szerencsére rövid volt, 1993-ban újjáéledt az együttes, amikor a két megmaradt taghoz csatlakozott Samoth gitáros (Emperor, ma Zyklon) és Garm énekes (ex-Borknagar, Ulver). Ez a felállás készítette az 1994-ben megjelent Constellation minialbumot, amely a Samoth által működtetett Nocturnal Art kiadó gondozásában látott napvilágot 500 példányban (elődjéhez hasonlóan ez a felvétel is a gyűjtők egyik legkeresettebb darabja). 1994-ben Samoth távozott az Arcturus-ból, a helyét Carl August Tidemann (Winds) foglalta el, s az Ulver-es Skoll-al a basszusgitáros posztján elkészítették az első nagylemezt, az Aspera Hiems Symfonia-t, amelyen a Constellation négy dala és négy új szerzemény kapott helyet. A kiadványt a norvég Ancient Lore kiadó, Amerikában pedig a Century Media gondozta, a lemez pedig a mai napig a dallamos avantgarde (black) metal egyik alapművének számít.

  A felvétel után újabb tagcsere történt az Arcturus soraiban, a távozó Carl August Tidemann helyére Knut Magne Valle (ő játszott az Ulver Themes albumán is) érkezett. 1996 végén az angol Misanthropy Records jelentette meg a La Masquerade Infernale albumot, amelyet hat hónap alatt rögzített a csapat egy kamarazenekar és Simen Hestnaes (ex-Borknagar, ma Dimmu Borgir) vendégszereplésével. A zenekritikusok és a beavatott rajongók körében elsöprő és teljességgel osztatlan sikert aratott ez a semmihez sem hasonlítható, határtalanul kreatív mestermű.
  
  Három évig tartó hallgatás után 1999-ben hallatta újra hangját az Arcturus, amikor is megjelent a Disguised Masters című kiadvány, mely a La Masquerade Infernale album egyes tételeinek legkülönbözőbb felfogású remixeit, egy újra felvett dalt (az Aspera Hiems Symfonia albumról), és egy vadonatúj szerzeményt tartalmazott.
  
  Újabb háromévnyi csend, megannyi híresztelés és a feloszlásról szóló pletykák után 2002-ben jelentkezett újra nagylemezzel az Arcturus. A The Sham Mirrors címre keresztelt, némileg modernebb felfogású, de semmivel sem kevésbé zseniális és elismert anyagon átmenetileg Dag F. Gravem helyettesítette Hugh Mingay-t, a kiadó pedig a zenekar által életre hívott Ad Astra Enterprises lett. A megjelenést követően ismét felröppentek a pletykák arról, hogy ez volt az Arcturus utolsó nagylemeze, alig egy évvel később, 2003. május 2-án a Southern Discomfort fesztiválon azonban olyan esemény történt, ami a banda története során addig mindössze egyszer, 1995-ben következett be: koncertet adott az Arcturus. A mikrofon mögött ekkor azonban már nem Garm állt, hanem az őt felváltó Oyvind Haegeland, akit a progresszív metal körökben hatalmas elismerés övezte Spiral Architect zenakarból lehetett korábban ismerni. Hamarosan újabb élő fellépés következett, augusztusban a Hole in the Sky fesztiválon játszottak, majd hosszú ideig üresen állt a banda honlapján a Future Dates” pont. Most azonban hat dátum is felkerült alá, s ebből az egyik szeptember 1-je, szerda, Budapest, A38 hajó.
  
  Az Arcturus előtt három hazai, a black metalt egymástól egészen eltérő felfogásban játszó banda, a Vortex, a Bornholm és a Sin of Kain lép fel, az erősen limitált példányszámú belépők ára elővételben 3500, a helyszínen váltva pedig 4000 Ft. Jegyet válthattok a Budapesten az A38 hajón, a Headbanger-ben, a CD-pincében, a Hammer zenebarlangban, a Vikingben, Pécsett a Mobidisc-ben, Győrött a Torock-ban, Egerben a Hammer zenvárban, Debrecenben a Rockness-ben, Szegeden a Bahiában, Székesfehérváron pedig a Káoszban. További információt kérhettek és jegyet rendelhettek a 06/70 280 88 12 telefonszámon, az info@planetnoir.com e-mail címen.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Planetnoir

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
40 éves születésnapi turnén érkezik a Portnoy-jal kiegészült Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
 kiemelt 
40 éves születésnapi turnén érkezik a Portnoy-jal kiegészült Dream Theater
  
A progresszív metal meghatározó zenekara, a Dream Theater 14 év után újra ikonikus felállásában működik: James LaBrie, John Myung, John Petrucci, Mike Portnoy és Jordan Rudess Budapesten november 1-én játszik a Papp László Budapest Sportarénában

Először látogat Magyarországra a City Morgue
Sting újra Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nine inch nails    waking into nightmares    lies    haunted    rotting christ    wolves in the throne room    adrenaline mob    shining    sucker punch    twitching tongues    crimson shadows    heboidophrenie    goatwhore    iphone    crest of darkness    deathcore    mad sin    social distortion    reflected    Üvegtigris    xiu xiu    voices of destiny    tökéletlen trükk    thy catafalque    warren riker  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!