hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2001. szeptember 25. kedd   12:37
nincsen hozzászólás

szerző: Dino
Depeche Mode Budapesten
2001 szeptember 12, Kisstadion

   A szerda esti órákban igen nagy tömeg tartott a Kisstadion felé, többségük fekete ruhában, esetleg kabátban. Az utoljára nyolc évvel ezelőtt hazánkba látogató Depeche Mode rajongói tábora látszólag nem csökkent, a bejáratokon folyamatosan áramlottak be a látogatók a koncertre, mígnem 15-16 ezer rajongó teljesen meg nem töltötte a nézőteret.
   Az előzenekar a szintén angol Fad Gadget volt. Fél nyolctól nagyjából fél órán át játszottak, de produkciójuk igazából nem hatotta meg a közönség nagy részét, nem igazán indultak be a tömegek, és egy üres műanyagflakon színpadra repülése se éppen a tetszésnyilvánítás jele volt. Ennek persze lehetett az oka az énekes által előadott részleges vetkőzés is, melynek során kezdeti orvosi (vagy inkább kórboncnoki) köpenyétől majd felsőjétől szabadult meg. A stílus amúgy valamelyest a Depeche Mode korai szintis slágereihez hasonló volt.
  
   Háromnegyed kilenc táján az Easy Tiger dallamára végre megjelent Andy Fletcher a szintetizátornál, Martin Gore egy gitárral a kezében a színpad bal oldalán, valamint a koncertre őket elkísérő háttérzenekar, és elkezdték játszani a Dream On akusztikus intróját, mely aztán lassan a Dead of the Night-ba ment át. Eközben Dave Gahan is megjelent a színpadon, össze-vissza rohangálva, valamint mellkasát verve, mint egy gorilla. Ez az ugrálás végigkísérte szinte az összes Dave által énekelt számot, a mikrofonállvánnyal a kezében hol a színpad közepén, hol annak teljes szélességében futkározott. Egyszer pedig Martin is bekapcsolódott, mókás nyusziugrásokkal. Dave nyakában a koncert egy részén sál volt, ami részben magyarázatot adott arra, hogy néhányan miért kifogásolták a hangját, és talán emiatt maradt ki a legutóbbi nagy sláger, az I Feel Loved is az előadott számok közül. Így is rengeteget énekeltette a közönséget, de amikor ő volt a mikrofonnál, láthatóan mindent beleadott, nem sajnálta a torkát. Elég sok számot hallhattunk Martin előadásában is, mint például a Home, a When the Body Speaks, vagy a kevésbé ismert Surrender.
  
   A koncerten amúgy az Exciter album számainak nagy része szerepelt, emellett pedig főleg a Violator és a Songs of Faith and Devotion albumról hallhattunk dalokat, az Ultráról egyedül az It´s No Good hangzott el. Sajnos az időjárás nem nagyon kedvezett a szabadtéri koncertnek, az eső ugyanis időről időre csöpögésből erőteljes zuhéba váltott át. Valahogy azonban sikerült mindig úgy időzíteni a dolgokat, hogy a legnépszerűbb számok alatt (pl. Enjoy the Silence) esett legjobban, amikor a közönség inkább a tapsolással, ugrálással és énekléssel volt elfoglalva, így teljesen megfeledkeztek az esőről (talán az utólagos megfázás idején emlékeztek csak vissza erre a momentumra :-). Az együttest kevésbé ismerő látogatók talán kissé értetlenül hallgatták az olyan számokat, mint a Waiting for the Night vagy a Clean, de az ezeknél népszerűbb Black Celebrationre aztán igencsak beindult mindenki. A koncertet záró Never Let Me Down Again alatt pedig mindenkinek a keze a magasban volt, együtt lóbálta a kezét az egész tömeg jobbra-balra, ami főleg az (amúgy állóhelyekké átminősült) ülőhelyekről nézve volt érdekes látvány.
  
   A show technikailag ha nem is volt túl extra (az oldalsó helyekről nézve ráadásul az oldalsó fal el is takart egy csomó mindent), de a sok fénynek köszönhetően igazán hangulatos volt. A háttérben lévő vásznat és a projektort jobban is kihasználhatták volna, mivel csak néhány számnál vetítettek különböző animációkat - pl. egy aranyhal és egy cápa úszkálását -, az It´s No Good alatt pedig egy kisfilm ment az együttes tagjainak szereplésével. Egy-két szám alatt a zenészek árnyékai jelentek meg felváltva a vásznon, ez is igen jól nézett ki.
  
   A koncert a többség szerint jól sikerült, bár voltak, akik másra számítottak. Talán kicsit túlzottan előtérbe került az új album, de mivel ez az ahhoz kapcsolódó turné volt, ezt meg lehet bocsátani. Mindezek után már csak bízni lehet abban, hogy a legközelebbi magyarországi koncertre nem kell újabb nyolc évet várni, és Dave „See you next time” elköszönése nem csak udvariaskodás volt a lelkes közönség felé.
  
   A teljes számlista: Dream On (intro), The Dead Of Night, The Sweetest Condition, Halo, Walking In My Shoes, Dream On, When The Body Speaks, Waiting For The Night To Fall, Surrender, Breathe, Freelove, Enjoy The Silence, I Feel You, In Your Room, It´s No Good, Personal Jesus
   Ráadás: Home, Clean, Black Celebration, Never Let Me Down Again.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stormwitch    abandon all hope    white wizzard    aaron eckhart    ashes of ares    psycho mutants    kyuss    nagyfiúk    cadaveres    endgame    short sharp shock    give it a name    iggy pop    hailee steinfeld    lord    sweat & tears    how to train your dragon    gemma arterton    németh juci    till we drop    ozirisz    tornűr    bohemian betyars    symphorce    black blitz  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!