hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. március 12. szerda   12:56
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Napra és Zuboly
2008. február 14. A38

  Igazi összművészeti kalandnak lehettünk részesei ezen a szerelmes februári estén, mikor is a Hajó felé irányítottuk lépteinket, ahol a magyar világzene két remek együttese a Napra és a Zuboly adott közös koncertet miközben Fekete Dóra ruhakölteményeiben gyönyörködhettünk.
  
  Az estet Ágoston Béla zenekara a Zuboly nyitotta meg, segítségükkel együttes erővel kapirgáltunk egyet a popzene szemétdombján, ahol meglepő kincsekre leltünk. A Zuboly napjaink egyik legizgalmasabb zenei társulása, újrafelhasználható anyagokból dolgozik elkerülve a mentális környezetszennyezést, mégis új értéket állítva elő. A popzene rég megunt, vagy megunhatatlan slágereit rángatja elő kétes félhomályos zugokból, hogy a jazz-el és a népzenével összeházasítva valódi nagyvárosi folklórt teremtsen. Így válik szerethetővé hacsak egy pillanatra is Michael Jackson, vagy egyszerűen a sörünk felett elmerenghetünk, vajon melyik régi popslágernek a dallamát halljuk éppen, egy Bartók-féle népzenei gyűjtés szövegére. Mindez annyira rólunk szól, annyira mai, és olyan tehetséges zenészek adják elő humorral, hogy nem lehet elmenni a zene mellett szó nélkül. Az ember nem is gondolná, hogy egy régi Híradó-szignálból mennyi minden juthat az ember eszébe, és biztos, hogy Jean Michel Jarre nem a budapesti tömegközlekedésre gondolt, mikor megírta az Oxigen-t. Bár DJ Busa rap-elését nem mindig lehetett érteni, azért jó néhány poén értő fülekre talált, Ágoston Béla pedig mindig jó irányba vitte el hegedűjátékával vagy szaxofonszólójával a produkciót, ami néha inkább hasonlított egy zenekari próbához. Olyan érzése volt ugyanis az embernek, hogy a zenészek vannak a legjobban meglepődve azon, hogy színpadon állnak, de ha már így alakult, rögtönöznek valamit. Végig nem lehetet eldönteni, hogy ez a rögtönzés tudatos, vagy a csillagok állásának köszönhető, ám ez a tökéletlenség az egész koncert előnyére vált, ezért a megjegyzés még csak véletlenül sem negatív kritikának íródott. A koncert második részében Fekete Dóra jelmez és öltözéktervező bemutatóját láthattuk a Zuboly zenéjére komponálva. Rastahajú legények leányokkal táncoltak színes hippis színházi jelmezszerű ruhakölteményekben, mintha a Grimm testvérek mesealakjai elevenedtek volna meg, igazán látványos izgalmas műsor volt, a Zubolyhoz jól illettek Fekete Dóra ruhái, és a ruhákhoz jól illett a Zuboly.
  
  Kisebb átszerelés után színpadra lépett az év másik nagy reménysége a Napra, kivételesen nem Balogh Kálmánnal a cimbalom mögött, hanem fiatal és méltó tanítványával Czimber Ferenccel. Nem véletlen lett idén Fonogram díjas Both Miklós csapata, kitűnő érzékkel vegyítik a népzenét a modern hangzással, erőteljes, alaposan kidolgozott produkciót láthattunk, remek zenészekkel, és újabban láthattunk a számokhoz komponált vetítést is a háttérben. Ez alatt a két-három év alatt összekovácsolódott a zenekar és láthatóan nagyon is komolyan gondolják azt, amit csinálnak. Lassan már a világzene kifejezésre is szuicid gondolatai támadnak az embernek, felidézve eddigi tapasztalatait, amikor egy-egy zenekar a világ összes folkzenéjének minden egyes darabját próbálja egy nótába sűrítve a közönség felé prezentálni, ami inkább fejgörcsöt eredményez egy alacsonyabb tűrésszintű teremtés koronájának. Ám a Napra az elkoptatott világzene kifejezést alaposan felülírja. Ennek a zenekarnak van saját arca, összetéveszthetetlen hangzásvilága, keveset merít, de mélyet. A Napra Kelet-Európa népzenéjéből és cigányzenéjéből táplálkozik, még a népies műdal motívumait is sikeresen beemelve a zenébe. Both Miklós mindezt fura sajátságos ritmusvilágával fogja össze, nem felejtkezve el a VHK-s korszakáról az egészet egy csipetnyi pszihedéliával megfűszerezve. Most legyen hangos a sajtó Krámli Kinga nevétől, aki remélem még sokszor sok helyen fog nekünk népdalokat énekelni, mert megérdemeljük. Merem megkockáztatni, hogy Sebestyén Márta után az egyik legtehetségesebb fiatal népdalénekes, aki színpadra született.
  
  Mindezt a közönség hálásan reagálta, örült, táncolt, vagy csak egyszerűen élvezte a zenét. Hál istennek jó sokan voltunk, és láthatóan senki sem kapott fejgörcsöt a végére, és az öngyilkos gondolatokat is inkább másnapra tartogattuk.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 la casa fantom    zoolander    premonition 13    deep inside     rém hangosan és irtó közel    lars ulrich    enochian theory    hammer concerts    hst stúdió    kesh    beat dis    katy perry    zzz    structures (can)    ensign    dan patlansky    josh duhamel    helmet    jarboe    az igazi kaland    dark moor    live evil    vended    tőzsdecápák    anna & the barbies  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!