hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [film]  2008. február 25. hétfő   16:39
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Holland–flamand filmfesztivál
2008. március 1 – 12. Örökmozgó Filmmúzeum, Merlin – Budapest

  Megnyitó: 2008. február 29., 19.30. Uránia Nemzeti Filmszínház
  
  Az abszurd vígjátéktól a történelmi paraboláig, a thrillertől a drámáig műfajok és témák széles kínálatát nyújtja a holland flamand filmfesztivál programja. Magyarországon holland vagy flamand film alig látható a mozikban, noha a holland filmek három Oscar-díjat nyertek az elmúlt húsz évben: Merénylet (The Assault, 1986), Antónia (1996), Karakter (Character, 1998), és a flamand filmek is egyre többet hallatnak magukról, fesztiváldíjak sorával hívják fel magukra a filmvilág figyelmét. A válogatás ezt a hiányt szeretné pótolni azzal, hogy a két térség filmművészeténeklegfrissebb alkotásaiból merített: hét holland, hat flamand játékfilm, továbbá öt dokumentumfilm lesz látható a fesztiválon.
  
  A mustrát 2008. február 29-én a hollandflamand produkcióban készült Pincér (Waiter / Ober) vetítése nyitja meg az Uránia moziban. A fesztivál további programjának az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont (2008. március 1 12.).
  
  A Pincér a bizarr helyzeteket abszurd humorral megjelenítő Alex van Warmerdam legújabb műve. Warmerdam filmjeit sorozatban vetítette az Örökmozgó az előző holland filmhéten (2005). A kelet és a nyugat közti különbségekről szól az Oscar-díj versenyébe nevezett holland Duska (Jos Stelling, 2007). A holland filmektémái az elmúlt években az intim kapcsolatok és a családi viszonyok felé fordultak. Martin Koolhoven Rántott húsSchnitzel Paradise/Het Schnitzelparadijs, 2005) című filmje hamarosan látható nálunk a mozikban, a fesztiválon legújabb filmje, a Boldog család (Happy Family/n Beetje Verliefd) szerepel. Miként előző filmje, a Boldog család is a bevándorlók világát örökíti meg egy abszurdba hajló vígjátékban.
  Sokakat érintő társadalmi problémát feszeget Mijke de Jong Stációk (Stages, Tussenstand) című filmje is: arról az érzelmi vákuumról szól, amelybe az elvált szülők gyermekei kerülhetnek. Egy megrendítő apa-fiú viszony a témája David Lammers holland filmkritikusok által díjazott első filmjének, az Északi fény-nek (Northern Light/Langer Licht). Nanouk Leopold filmjében, a Wolfsbergenben a család négy generációja képtelen egymást megérteni. Nincs boldogabb sorsa a Nadine (Erik de Bruyn, 2007) címszereplőjének sem, akit a gyermek utáni vágy bűntény elkövetésére sarkall.
  
  A fesztivál programjában szerepel még az idei Berlinale Arany Medvéjét nyert rövidfilm, a Kapcsolat (Contact, Hanro Smitsman, 2007), amely az Oscar-díjért is versenyezni fog 2008-ban.
  Az elmúlt évben a nemzetközi filmsajtóban legtöbbet emlegetett flamand filmek a Kell egy dobos! (Ex drummer, Koen Mortier 2007) és a Khadak (Peter Brosens, Jessica Woodworth, 2006). Míg az előbbi meggyőző erővel ábrázolja a punk nihilizmust és az erőszakot, a Khadak a szabadság, elnyomás, hatalom és a forradalom metaforája. Ez utóbbi nemcsak a legtöbb díjat nyert alkotás, de az Oscar-díjra is benevezték. A televíziótól a mozifilmhez átpártoló Frank Van Mechelen két filmje ért el nagy közönségsikert. A Pokol Tangierben (Hell in Tangier/Hel van Tanger) egy marokkói börtönbe vetett két buszsofőr drámai sorsát örökíti meg, A betolakodó (The Intruder/De Indringer) című krimiben pedig egy orvos megszállottan keresi eltűnt lányának nyomait. Az idős, kiszolgáltatott emberek gondolkodásmódjának megértéséhez kerülünk közelebb, ha megnézzük Geoffrey Enthoven szokatlanul érzékeny filmjét, Az egyetlen-t (The Only One/Vidange Perdue, 2007). Flamand filmről nem beszélhetünk a legtöbbet foglalkoztatott flamand színész, Jan Decleir említése nélkül. Noha a fesztiválon csupán két filmben játszik, a Wolfsbergen-ben és Az Alzheimerügy
  (The Alzheimer Case/De Zaak Alzheimer) című nagy sikerű alkotásban, neve összefonódott a flamand filmművészettel.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 agatha christie    master boot record    nile    barbers    voices of destiny    sunday fury    harloch    hurts    wovenwar    petrás jános    smash mouth    bill clinton    karabély    antropofagus    kampfar    transformers 3            hopes die last    lovasi    atticus    visions of atlantis    bridge & tunnel    legion    japanese voyeurs    converge  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!