hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2008. január 24. csütörtök   15:44
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
„VI. Kárpát-medencei Magyarok Zenéje” – 8 ország – 8 koncert – Egy nemzet
2008. január 27. Ausztria - Felsőőr (Oberwart)

  A 2002 óta Határon Túli Magyarok Zenéje névvel illetett CD adományozással egybekötött jótékonysági koncertsorozat nevét 2008. januárjától Kárpát-medencei Magyarok Zenéje névre keresztelték. Az évek óta tartó sorozat idén 2008. január 27-én, 16 órakor, az ausztriai Felsőőrben (Oberwart), az Európai Iskolában kerül megrendezésre.
  
  Fellép a Bástya Citerazenekar (Felvidék) és a Magyar Tekerőzenekar
  
  A felsőőri koncert védnökei:
  Gerhard Pongracz - polgármester
  Gúthy László - református lelkész
  
  Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja, hogy a KÁRPÁT-MEDENCÉBEN élő népcsoportokhoz eljusson a magyar zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével. Az induló CD adománnyal - több száz CD a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület könyvtárában helyezik el, melyet további adományokkal bővítenek.
  
  A HTMZ (Határon Túli Magyarok Zenéje) CD adományozással egybekötött jótékonysági koncertsorozat során 2005/2006-ban 75 kiadó csatlakozásával 6 millió Ft értékben CD-t adományoztak négy határon túli város könyvtárának a Magyarországi Református Egyházzal együttműködve. Ezt ÖT koncert keretében bonyolítottak le. (Budapest, Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka.) 2006/2007-ben folytatták az adományozást bevonva a körbe Horvátországot, Szlovéniát és Ausztriát is, így a teljes Kárpát-medence magyarságát megszólították. (8 KONCERT 8 ORSZÁG EGY NEMZET) Tették ezt azért, hogy a határon túli magyar városokban is elérhetőek legyenek az anyaországban kiadott magyar zenei értékek, amelyek sokszor éppen a határon túli magyar területekről származnak. Az első 450-450 db-os CD adománnyal a városok könyvtáraiban egy-egy színvonalas zenei tékát alapítottak.
  
  További cél az, hogy a Kárpát-medence különböző térségei között a kulturális átjárás és együttműködés erősödjön. Erre jó alkalom a CD adományozás és a koncertek, különösen az adott térség nagyrendezvényeibe való bekapcsolódás.
  
  Fellépők:
  
  Magyar Tekerőzenekar

  
  1989. Karácsony havában született a magyar népzene egyik legérdekesebb alkotóműhelye, fesztiválzenekara. A Magyar Tekerőzenekar kiváló tekerősökből verbuválódott, hagyományos módon fúvósokkal és énekesekkel egészül ki; köztük Vujicsics, Téka, Cifra, Bokros, Galagonya, Dudazenekar és Makúz tagokkal. Céljuk a több évszázados múltra visszatekintő hagyományos magyar tekerőmuzsika felkutatása, megőrzése, továbbadása és népszerűsítése, ehhez felhasználják a hangszer példaértékű, ezeréves európai tradícióit. Koncertjeiken a hagyományos dél-alföldi parasztzene mellett megszólalnak a zenekar tagjai által készített feldolgozások, történeti énekek, egyházi népénekek és Európa népeinek tekerős dallamai. Fesztiválokon, táncházakban és előadásokon lépnek fel koncertprogramjaikkal, változó létszámmal. 1992-ben elnyerték a megtisztelő „Népművészet Ifjú Mestere” címet.
  
  Bástya Citerazenekar
  
  A Bástya Citerazenekar 1998 novemberében alakult Ácsteszéren. Két országot képviselnek, hiszen tagjaik is két országból verbuválódtak: Magyarországról és Szlovákiából. Fő feladatuknak a magyar népzene és maga a citera népszerűsítését tekintik. Céljuk továbbá, hogy a közönséggel megismertessék a citerában rejlő lehetőségeket, és megszerettessék azt az új stílusú citerazenét, melynek úttörői. Ez az új játékstílus a vonószenekari felállással analóg. Prím-, tenor- és bőgőciterát használnak, ami a hegedűnek, a brácsának, és a nagybőgőnek felel meg. Repertoárjukon az alábbi tájegységek népzenéi szerepelnek: Dunántúl, Szatmár, Kalotaszeg, Gömör, Csallóköz és Mátyusföld.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ameriaki pite    candlemass    stratovarius    soulburners    andy irvine    gio geraca    joy division    szerelmek    how to destroy angels    s-modell    apey & the pea    lord of the lost    deadstar assembly    ivan & the parazol    war without end    sucker punch    bornholm    cryptopsy    suffokate    christopher nolan    uneven structure    spielberg    párterápia    állás    stubborn  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!