hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. január 22. kedd   11:50
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Vágtázó Csodaszarvas
Petőfi Csarnok 2007. december 22.

  80-as évek legendás punkegyüttese a Vágtázó Halottkémek (VHK) nem tűnt el nyomtalanul a Naprendszerben, Csodaszarvasként átlényegülve manapság is át- átvágtat a horizonton.
  
  Ha meg akarjuk érteni a Csodaszarvas-produkció lényegét, nem árt, ha ismerjük Grandpierre Attila nevét, sajátos világlátását, és hozzáállását a zenéhez. A VHK-t 1975-ben alapító Grandpierre Attila azzal a törekvéssel szervezte meg zenekarát, hogy közönségét visszavezesse az ember természetes tudatállapotába, hogy megtanítsa az embereket saját egyéniségük és érzelmeik kifejezésére. A VHK-t annak idején punkzenekarnak tartották, mert jobb skatulyát nem találtak arra a vad zenei performanszra, amit a zenekar estéről estére produkált, és általában a punkok voltak vevők erre a zenei formára. Gyökerei az ősi sámánénekek voltak, az ősi motívumokból építkezve elsöprő, vad, improvizatív punkos zenét játszottak, amit Grandpierre egyszerűen mai magyar népzenének nevezett. Fellépéseik legendásak voltak, Attila ön- és közveszélyes mutatványai, elementáris előadásmódja megbabonázta a közönségét, akiket a 80-as évek szűk levegője, fegyelmezett világa kissé megviselt, és hálásak voltak minden percért, amit magukon- és a rendszeren kívül tölthettek.
  
  A zenekar a 90-es évek végén feloszlott. A csillagász-fizikus Grandpierre Attila pedig évekig kutatta Európa és Ázsia lovas népeinek ősi zenéjét, és ezt az ismeretanyagot felhasználva hozta létre a Vágtázó Csodaszarvast. A törekvés ugyanaz: extázis, az emberek elfojtott ősi energiáinak felélesztése egy élhetőbb világ érdekében, a Világösztön kiugrasztása. A forma változott csak: rockzenészek helyett tehetséges népzenészekkel veszi körül magát, akik a punkokkal ellentétben zenélni is tudnak, ezáltal a népi vonal erősödik fel, magasabb szintre emelve a VHK zeneiségét.
  
  A produkció szépen ki van találva, a színpadkép Barcsik Géza munkája (Naplegenda, Vágtázó Halottkémek, Szörényi Levente, Lajkó Félix, Dresch Quartet, Nikola Parov, Kaláka...) aki Grandpierre Károly festményeit felhasználva színes és látványos színpadot varázsolt a PeCsába. Grandpierre Attila fehér kosztümben jelenik meg a színpadon, és a jól ismert energikus mozgásával emeli a koncert színvonalát. Tulajdonképpen Attila ott folytatta, ahol annak idején a VHK-val abbahagyta, vad, elsöprő, lendületes zenét játszanak, csak a hosszú számok jellege változott azzal, hogy nem a gitár és az üstdob érvényesül, hanem a hegedű, a duda, fúvósok, tehát a népzenéből ismert hangszerek.
  
  Grandpierre a másfél órás programban minden erejét és tudását lantba vetve próbálja a közönség minden egyes tagjának saját különbejáratú világösztönét kiugrasztani kevés sikerrel. Az a dicséretreméltó törekvés hogy az embereket megpróbáljuk visszavezetni saját belső lényegükhöz az extázis segítségével, hogy megérezzünk valamit abból az energiából, ami Grandpierre-t mozgatja, sajnos elsikkad, mert a közönsége kicserélődött, zömmel olyan emberekből áll, akik egyszerűen jó zenét akarnak hallgatni, és jól akarnak szórakozni, világot meg nem akarnak megváltani, vagy ha igen, merőben más elképzelésük van erről. És aki egy varázslatos produkciót vár csupán, nem is fog csalódni. Igényes színpadkép, tehetséges zenészek, lendületes előadás, fülbemászó dallamok, sajátos, mással össze nem téveszthető zenei világ; ezekkel a jelzőkkel lehet illetni a koncertet és magát a Csodaszarvas-produkciót. Grandpierre Attila nem változott meg, csak a világ körülötte lett más és olyan szelek fújdogálnak, amik az üzenetét sajnos nem veszik a szárnyukra.
  
  Zenészek:
  
  Grandpierre Attila ének
  Bese Botond kecskeduda (Magyar Dudazenekar),
  Vaskó Zsolt fúvósok (többek között Szabados György formációi, Magyar Tekerőzenekar, Magyar Dudazenekar)
  Fábri Géza koboz (Mentés Másként Trió, Vízöntő, Tatros)
  Benkő Róbert bőgő (Grencsó Kollektíva, Dresch Quartett, Szabados György formációi)
  Fábri András ciszter, gitár
  Fazekas András dob, ütősök (Stefanidu Janula és zenekara, Alkonyzóna)
  Márton Bernadett ének
  Molnár Krisztina hegedű
  Orczy Géza ud, saz, buzuki, dzura, bolgár tambura, tamburica (régi Szirtosz, Zsarátnok, Makám, Besh O droM, Rila, Kóló, Sebő zenekara, Dilber, Udrub)
  Bakos Csaba tapan, derbuka, riq (Ajde Braco).Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2018. szeptember 20.
Northern Winds tour: Vorgrum (ARG), Kylfingar (HUN), Kalevala (RUS), Grimner (SWE) (Dürer Kert - Budapest)
2018. szeptember 21.
Keep Floyding (A38 Hajó - Budapest)
2018. szeptember 26.
Spectral Voice, Discomfort, Purulent Rites (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
FEZEN ´18
Rockmaraton 2018 - 2. rész
Rockmaraton 2018 - 1. rész
EFOTT ´18
FEZEN 2018 – 1. nap (Helloween, Epica, Delain)
Judas Priest, Ordog
Joe Satriani - What Happens Next World Tour 2018
Exodus, Savage Messiah
 kiemelt 
Budapesten koncertezik David Duchovny
  
Amikor David Duchovny nevét meghalljuk mindenkinek a kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, az X-akták, Fox Mulder ügynöke, a Kaliforgia Hank Moodyja és számos sorozat, sikerfilm főszereplője jut eszünkbe

Northern Winds tour: Vorgrum (ARG), Kylfingar (HUN), Kalevala (RUS), Grimner (SWE)
Killfest 2019 - Overkill, Destruction, Flotsam And Jetsam
Within Temptation: decemberben Budapesten
Spectral Voice, Discomfort, Purulent Rites
 friss hozzászólások 

A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Könyvtárban forgatott klipet az Emma Undressed (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jake e. lee    sanctuary    bal-sagoth    converge    petőfi csarnok    cro-mags    dereng    gróf balázs    judas priest    matthew vaughn    august strindberg    hellyeah    uzipov    chrisopher nolan    kill whit hate    frank blackfire    jim toth    szerelmek    disturbed    karen carroll    tobias sammet    gabriela cedillo    killed with hate    up in the air    arto lindsay  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2018 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!