hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2001. február 3. szombat   14:58
nincsen hozzászólás

szerző: 12qper
Euroconnections... Sayag Jazz Machine, Másfél
2001 január 27, Trafó Kortárs Művészetek Háza

  Kedves Vivike !
  
   Nagyon sajnálom és Te is sajnálhatod, hogy nem jöttél velünk szombaton a Trafóba. Tudod, most volt, amit már régóta emlegettem Neked. A kisebb-nagyobb rendszerességgel megrendezett Euroconnections fesztivál, ahol általában egy francia és egy magyar zenekar lép színpadra.
   A tegnap esti fesztiválon, magyar érdekeltség a Másfél volt. Igazából miattuk akartam, hogy el gyere, mert úgy láttam, hogy amióta kölcsön adtam egy-két Másfél CD-t azóta rájöttél, hogy tetszik, amit csinálnak. Igen elég jó zenét művelnek. Most direkt felmentem az oldalukra, hogy ezt a műfajt, hogyan is határozzák meg, hát, azt hiszem a legegyszerűbb, amit Ők is használnak: MÁSFÉL. A francia zenekar pedig a számomra ismeretlen Sayag Jazz Machine névre hallgató formáció volt. Rájuk a beharangozó leírás alapján voltam kíváncsi, ahol mindenféle jungle jazzt, videóvetítést, dnb-t ígértek.
  
   Szokásos felállással leptük el a Trafót, azaz Ni és én. Kicsit várni kellett a kollégára, így szemlélgettem a tömeget, valahogy a Trafó szűri az embereket, itt mindig a kicsit elvadultabb művész, meg sznob fejek jelennek meg és persze nem a tizen-korosztály. Ebbe a tömegbe sehogy sem illek bele, de valahogy ki se lógok belőle, lehet, hogy nevet kellene váltanom Kaméleonra
   Tehát ácsingózok, bambulom a népet és akkor a bejárat előtt kiszúrom a Sayag tagjait és csatolt részeit. Nem, nem a beszédük leplezte le őket, se a fél arab-feketébe oltott srác, hanem ahogy öltözködtek, így csak a franciák tudnak. Ahogy a művelt angol mondaná németül: tűpish. Közben végre megjött Ni_lovagja is, így végre az intézmény belsejébe hatolhattunk, ahol kis sorban állás (leadtuk a kabátjainkat) után belefogtunk a nagy sörbenállásba. Közben persze ismerősöknek köszöngetés, cseverészés és azon filózás, hogy hogyan éljük túl a mai estét, mivel előző nap az Almássy téren tettük tiszteletünket, de ezt Te is tudod.
  
   Szóval a kezdeti, szükséges intézni valók után beléptünk a nagyterembe, éppen jól időzítve, mert akkor kezdődött a Másfél. Első észrevétel Nem lesz kivetítés! így is történt, de azért a fényjáték próbálta ezt kiváltani, persze kevés sikerrel, bár úgyis a zene fontos. Bevettük magunkat középre, az óriások mögé, de azért láttunk valamit Lassan beindult a tömeg, csak elöl táncolgattak, tombolás nélkül, persze ez nem olyan zene, amire pogózni kellene. Én Eszter szállongó kék hajkoronájával voltam elfoglalva, Ni meg azon morfondírozott, hogy felvegye videóra, vagy se. Aztán a nem mellett döntött, mivel a szerkesztőségben, hegyekben álnak a Másfél videók. Kellemes számok voltak, bár nem nyomták sokáig, azaz nekem nem, mert mire beindultam volna, azt vettem észre, hogy jönnek lefele. Az utolsó szám azért rendben volt, az Angyaltojás lemezről a Funky-t játszották, bár kicsit hosszabban és átgyúrva.
  
   Az átállás alatt, mindenki szétszéledt, többek között azért is, mert ez a hely is rendelkezik, azzal a nagyszerű tulajdonsággal, hogy a teremben, nem szabad dohányozni. A roadok (vagy a SJM tagjai) a színpad széléről betoltak két nagyobb dobozt, rajta a kütyükkel. Első blikkre a Neo felállást megduplázva láttam, de miután jobban nézegettem a színpadot észrevettem egy nagybőgőt és egy szaxofont. Ezek a hangszerek már azt sejtették velem, hogy nem fogom otthagyni a termet. Aztán beindult a zúzás, egy régi, talán amerikai, utószínezett, kosztümös, gladiátoros film a kivetítőn. Persze úgy megvágva, hogy összhangban legyen a zenével. Az első perc meggyőzött arról minket, hogy ezt fel kell venni videóra, remélhetőleg ebből majd részleteket is láthatsz az oldalunkon. Az emberek is hamar levették a zenét és beépült, mindenki lábába a bugi, én is előretörtem az első sorba, hogy lássam, azokat az elvetemült embereket, akik összerakták ezt a pörgős dnb és jungle-ba oltott jazzt. Egy ilyesfajta zenének, nincs meg az az igazi koncert jellege, mert abban nincs show elem, hogy valaki a pótmétereket csavargatja az elektronikus cuccoktól takarva. Pont emiatt hegyezték ki a film részletekre a lényeget, hogy adjanak az emberek szemének is valamit, ne csak a füleknek. Azért azt mondom, hogy a kivetítés nélkül is lett volna ilyen hangulat, mert a ránézésre oda nem illő két igazi hangszer nagyon jó volt és fel tudta venni a versenyt az alapokkal. Azaz nem verseny volt az, hanem csodálatos összhang, megspékelve a már említett fél arab-fekete srác scratch őrületével. A kivetítőre visszatérve, volt ott minden, ami egy kicsit is retro jellegű. A gyümölcskosár fejű, salsa táncosnőktől kezdve, pszichoedelikus autós utazás, és francia eksőn múvi a főszerepben Jean Paul Belmonodval.
  
   A koncertet igazán érdemes volt megnézni, és főleg meghallgatni, még azt a kis fáradtságot is megérte, ami azzal jár, ha az ember nem alszik túl sokat éjszaka :-)
   Megpróbáltam utánajárni a zenekarnak, hogy megtudjak valami infót róluk, de az iszonyatos adatmennyiségben, ami a világhálón kereng, nem szól sok minden a Sayag Jazz Machine-ről. Találtam egy-két fellépésről adatokat, de sajnos semmi konkrétum, az egyetlen ami megmaradhatott volna Tőlük, az a Maxi CD, amit az előtérben lehetett 2200 pénzért kapni, de sajnálatos módon fel sem merült bennem, hogy nincs még lemezük, ezért nem vettem meg. Ígérem, nem adom fel kutatok róluk még valami érdekes dolgot, vagy lemezt (előreláthatólag márciusban jelenik meg) és megosztom azt Veled.
  
   Remélem kedves Vivike, e rövid, kis beszámoló után Te is belátod, hogy nem volt érdemes kihagynod ezt a szombat éjszakát. No, de sebaj, február 10-én úgyis elrángatlak a Quimby fals-hangra, ami az Almássy téren lesz !!!
   Szia.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 royal thunder    m:pire of evil    guilhem desq    bws     horse the band    we are the ocean    memorial    mano negra    infected mushroom    david guetta    hófehér és a vadász    benediction    rómeó vérzik    the slot    norma jean    general surgery    joey jordison    hisztéria    apey & the pea    deli-kutt    dust bolt    milovice    pintér csaba    antonio banderas    szerk alatt  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!