hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. január 8. kedd   15:13
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Therion, The Vision Bleak - 20. jubileumi koncert
2007. december 12. - Petőfi Csarnok, Budapest

  Idén harmadik alkalommal tették tiszteletüket nálunk a grandiózus, szimfonikus metal nagymesterei. A Therion 20. születésnapjának tiszteletére indított koncertturné keretein belül érkezett Budapestre, ráadásul egy DVD felvétellel egybekötött produkciónak lehettünk részesei ezúttal. Turnéjukra elkísérte őket a német The Vision Bleak zenekar is. Az előzetes információk, hírek alapján egy fantasztikus estének néztünk elébe, ami nem csak hogy megvalósult, de túlis szárnyalta az elvárásaimat.
  
  Ha a Therion hazánkba látogat, akkor mindig óriási tömegek mozdulnak meg és teszik tiszteletüket a koncertjeiken. Erre számítottam ezúttal is, ezért időben a helyszínre érkeztem, hogy ne keveredjek a hatalmas fagyoskodó tömegbe egy félórás sorban állás erejéig sem.
  Viszont legnagyobb meglepetésemre alig lézengtek kapunyitáskor páran a PeCsa előtt, simán bejutottam pillanatok alatt. Ez már kezdett valami rossz érzéssel eltölteni, félvén attól, hogy pont egy ilyen utókornak megörökítendő eseményen fog kongani a terem az ürességtől.
  
  Amikor a The Vision Bleak a húrok közé csapott, még csak alig pár tucatnyian figyeltük őket. Szerencsére később, ha visszafogott lendülettel is, de azért már elkezdtek szálingózni az emberek befelé. A német gothic zenekar közel sem játszik olyan rossz muzsikát, mint amennyire ismeretlenül cseng a nevük számomra. Zenéjüket én leginkább a doom és a Rammstein stílusának keverékeként tudnál aposztrofálni. Elsőre elég kása volt a hangzás, nehezen jött át az ének, de két-három szám után belejöttek ők is, és a közönségnek is egyre jobban tetszett, amit hallott. Fél órás produkciójukkal bebizonyították, hogy van mit keresniük egy ilyen nagy kaliberű turnén.
  
  Amíg tartott az átszerelés kezdtem végre megnyugodni, hogy talán összegyűlik egy komolyabb tömeg, és habár teltház közelsem, azért úgy ezer ember összejött a parketten.
  Nem sokkal nyolc óra után felcsendült a Rise of Sodom and Gomorrah introja, majd bevonult a gárda. A színpadkép, a látvány egészen rendben volt, de mintha ennél azért többet ígértek volna előzetesen. Például a beígért táncosok helyett csak egy hastáncos hölgy lebegtette kendőjét a színpadon, és a kórus is többet jelent az én értelmező szótáramban, mint egy ember. De ez semmit nem vont le a Therion teljesítményéből, egy fantasztikus estének lehettünk szem -és fültanúi.
  Az alapjáraton három énekessel - Lori Lewis, Snowy Shaw, Thomas Vikström kiálló banda rögtön az első számnál, a Son of The Sun-nál lenyűgözött. Snowy fantasztikus énekes és nagy showman. Elképesztő hangját már csak a még elképesztőbb megjelenése tudta felülmúlni. Lori dekoltázsa sokszor elterelte a hallgatóság figyelmét a lényegről, de a hangja is mennyei.
  Vikström, aki Mats Levén helyett került be a turnéra pedig szintén valami hatalmasat nyújtott. Ők hárman már önmagukban is bearanyozták az estét, hát még a két vendég énekes: Piotr Wawrzeniuk és Messiah Marcolin.
  
  A koncert első felében egy best of-nak lehettünk tanúi, olyan fantasztikus, megkopni nem tudó dalokkal, mint a Wine of Aluqah, a Messiah hangjával megkoronázott Kali Yuga, az akusztikus verzióban előadott Lemuria, a Via Nocturna, az An Arrow from the Sun vagy az egyik legjobb Therion nóta, a Typhon.
  A Wisdom and the Cage közben Snowy-t egy kalodába zárta két maskarába öltözött hölgyemény, és még mielőtt siratni kezdtük volna szegényt, sikerült kiszabadulnia fellélegeztünk.
  Akadt még néhány ilyen meredek jelenet a koncerten, amik többnyire mind Snowy nevéhez fűződtek. Volt, hogy pusztán szőrmebugyiban lépett ki a színpadra, fokozva a meleget a teremben. De akármit is csinált, a hangjával mindig jóvátette.
  
  Ferdy Doernberg sem volt egyszerű látvány. Kopasz fején egy szép nagy fordított kereszt világított, billentyűjátéka viszont sokszor elég halovány volt, a mellett, hogy tévesztett is néha-néha. Igaz, nem mondhatni, hogy sok ideje lett volna összecsiszolódni Christofer Johnssonékkal.
  Mindenképpen meg kell említeni Kristian Niemann gitárjátékát, egyszerűen zseni a srác. Ugyanolyan intenzitással jöttek át a szólói, mint lemezen. Testvére, Johan elég unott képpel állt ezúttal is a deszkákon, mintha azt lehetett volna leolvasni az arcáról, hogy ő már baromira menne aludni.
  
  A best of szett befejeztével egy tíz perces szünet következett, amiért nagyon hálásak voltunk, mivel az előzetesen betermelt folyékony kenyeret nehéz lett volna három órán keresztül tartani. A szünetben egyébként egy gyönyörű dal csendült fel: Camille Saint-Saëns, egészen pontosan az Allegro Maestoso Presto.
  
  Pihenő után jött a beígért Theli album, az első daltól az utolsóig. Itt Piotr énekelte azt, amit a lemezen is, Snowy a keményebb tételeket hozta, a többiek pedig osztoztak a maradékon. A rajongók által a legjobb Therion albumnak titulált lemez az elejétől a végéig maximálisan tűzbe hozta a közönséget. Ha bár közelsem voltunk sokan ott azon az estén, fogadni mernék, hogy még így is fantasztikusabb volt a hangulat, mint egy lengyel, vagy német bulin, ahol több ezren vannak. A Theli blokkból természetesen a To Mega Therion tarolt leginkább, de a többi, eddig élőben sosem hallott nóta is nagyon ütős volt.
  
  Ezek után persze még mindig nem volt vége, jött a teljes hosszában eljátszott Adulruna Rediviva, majd az egyik legnagyobb ABBA sláger, a Summer Night City. Záráskánt visszahívták a színpadra Messiah Marcolin-t, aki elnyomta az ősrégi Mercyful Fate klasszikust, a Black Funeralt.
  
  A fentebb felsorolt néhány negatívum sem tudta megakadályozni, hogy ez a koncert tegye fel nálam a 2007-es évre a koronát, én pedig adjam azt át a zenekarnak, akik az év legjobb fellépését produkálták szerintem.
  
  A híresztelések szerint a koncerten készült felvételek sajnos csak évek múlva látnak napvilágot, de addig is: HAIL TO MEGA THERION!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Therion myspace

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 slipknot    obey the brave    debustrol    anneke van giersbergen    magma rise    szeg    balaton sound 2012    sicitur adastra    burst    dio    circle of witches    platon karataev    vodku    bridge & tunnel    enterprise earth    nikson    wisdom     j.j. abrams    sunday fury    proghma-c    oliva    alvin és a mókusok    paranormal activity 2    the biters    slamo  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!