hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2007. december 20. csütörtök   16:45
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Az én városom: Belgrád Kulturális fesztivál az A38 Hajón
2007. december 27-29., Budapest – A38

  Az Én városom/My City az A38 Hajó által kezdeményezett rendhagyó fesztiválsorozat, melynek fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját bemutassa sajátos szemszögből. Az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzen a program összeállításában, és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában. Ezúttal, 2007 decemberében Belgrád mutatkozik be egy három napos rendezvénysorozattal. A fesztivál fővédnöke a neves drámaíró és színházi rendező, Biljana Srbljanović.
  
  Biljana Srbljanović a mai Szerbia egyik legizgalmasabb személyisége. A szerb szülőktől Stockholmban született fiatal drámaíró, aki már hosszú évek óta Belgrádban él, hihetetlen bátorsággal és szókimondással írja darabjait, amelyek a legégetőbb társadalmi gondokkal foglalkoznak. Öt színdarab szerzője, amelyek több, mint ötven országban kerültek bemutatásra hatalmas sikerrel. A Belgrádi Színművészeti Egyetem előadója, nacionalizmus-, erőszak- és kizárólagosságellenes szerzői-társadalomkritikai blogja az ország egyik legnépszerűbbje, az első külföldi szerző, akit a neves Ernst Toller díjjal jutalmaztak.
  
  A december végén megrendezésre kerülő fesztivál három napján a belgrádi kulturális központ, a Dom Omladine közreműködésével mutatják be a szerb főváros páratlanul gazdag, villódzó ifjúsági kultúráját. A három nap három hívószava (Balkanization - Minimalization - Liberalization) e változatos kulturális élet három forrására utal.
  
  2007. december 27., csütörtök 17 óra
  
  Társadalmi átalakulás és a város beszélgetés Biljana Srbljanović-tyal
  
  Találkozó a My City Belgrád fesztivál fővédnökével drámaíró és színházi rendezővel. Moderátor és beszélgetőtárs - Balázs Attila író és Dávid Beáta szociológus.
  
  2007. december 28., péntek 14 óra
  
  Hogyan vonjuk be a Dunát a városi életbe?

  
  Budapesti és belgrádi építészmérnökök találkozója. A téma: Hogyan vonjuk be a Dunát a városi életbe? A beszélgetésen részt vesznek: Rasa Dinulović építészmérnök és Olivera Lazović a Belgrádi Turisztikai Iroda Igazgatója és Bojár Iván András, a budapesti városháza városképvédelmi tanácsnoka.
  
  2007. december 28., péntek 20 óra
  
  Huddersfield
(2007, eredeti cím: Hadersfild)
  filmvetítés szerb nyelven, magyar felirattal
  
  A XX. századi identitáskeresés és a háború következményeit vizsgálja Ivan Zivković filmje, a Huddersfield, ami egy szerb kisvárosban játszódik. A főhős, Rasa agresszív alkoholista apjával él, irodalomórákból tartja fent magát. Szomszédja, Ivan, miután számos pszichózison és okkult társaságon keresztülesett, megkeresztelkedett, bár ez mit sem változtatott labilis személyiségén. Monoton hétköznapjaikat Milával, Rasa legújabb tanítványával és szeretőjével, valamint Duléval, a yuppie-szerepben tetszelgő iskolai baráttal osztják meg. Egy szép nap azonban hazatér Igor az angliai Huddersfield-ből. A nosztalgiázás után Rasa kegyetlen játékot eszel ki barátja szórakoztatására: elmondatja Ivannal pszichózisa történetét, az analízis mélységéig vájkálva szomszédja lelkében. A rendszerek felbomlottak, a pszichózis mindenkibe beépült. Rasa csak saját neurózisát vezeti le Ivanon: a háború utáni nemzedék képtelen kitörni előítéletekből font ketrecéből.
  
  Rendező: Ivan Zivković, szereplők: Nebojsa Glogovać, Vojin Cetković, Damjan Kecojević.
  
  2007. december 29., szombat 20 óra
  
  Pretty Dyana
(2003, 45 perc)
  filmvetítés szerb nyelven, angol felirattal
  
  Boris Mitić Pretty Dyanája a belgrádi nyomortelepen élő cigány menekültek autóbuherálási kísérleteit mutatja be rendkívül szemléletes módon. A romák a Dyana típusú és a Citron Kacsa becenévre hallgató gépjárműveket kisteherautóvá alakítják, magyarán csettegővé. Az extrákkal felszerelt (tévé, rádió, cigarettagyújtó) csettegőket legfőképpen hulladékszállítónak használják, de elmennek tanulóautónak is, akkujuk időnként mobiltöltőként funkcionál, ha pedig a fadeszkákból összetákolt ház a lakók fejére dől, alvásra is alkalmasak. A szerb hatóságok nem rajonganak az azonosíthatatlan, szeméttelepre illő félroncsokért, ami után nem fizetnek súlyadót tulajdonosaik. A romáknak viszont az autó az életük, Dyanájukat talán még feleségüknél is jobban szeretik ő legalább nem szól vissza, és többnyire megbízható. A börtönt is vállalják érte, és ha kiszabadulnak, elsőként a járgányukat üdvözlik. A pénz, amit vele keresnek, ugyan még a benzinre sem elég, de ez egyiküket sem zavarja, úgysem költenek másra, mint hölgyük csinosítására. Adem Smajli zeneszerző csodálatos válogatást ad a világ Diana-dalaiból, felcsendül Jacko, Paul Anka és a Bachelors slágere is: az amerikai rágógumi-életérzés ugyanolyan kontrasztot alkot a sajátos humorú belgrádi nyomorteleppel, mint az Istenek a fejükre estek kólát szürcsölgető sivatagi busmanjával. A filmet a budapesti Open Society Archives segítségével mutatjuk be.
  
  Rendező: Boris Mitić.
  
  Belépés díjtalan



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 adrian brody    cd pince    eye for i    stormraizer    hour of penance    mighty boosh    goulasch exotica    tankcsapda    maradék    beckinsale    ben stiller    the flaming lips    turn of mind    sister sin    crusted    edguy    scary guys    psychotic waltz    brendan perry    alíz csodaországban    the horibillies    fertőzés     2021. november 26.    mary popkids    agnostic front  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!