hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. december 23. vasárnap   11:15
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Krzysztof Popek International Quintet
2007. november 24. Budapest - Millenáris Teátrum

  Nem egy hétköznapi jazz produkciót és nem egy hétköznapi muzsikus csapatot láthattunk a Millenáris Világsztárok sorozatának november 24-ei fellépésén. K. Popek jó pár albuma után is szívesen merít kortársai szerzeményeiből. De ami a legfontosabb, hogy a nemzetközileg elismert Piotr Wojtasik trombitás zeneszerző (Jazz Music Institute of the Music Academy) tanártársával évek óta gyümölcsöző munkakapcsolatot tudott kialakítani. Erre a legjobb példa az utóbbi időszak közös lemeztermése: Places; Letters&Leaves; House Of Jade és a You Are In My Heart. Előadásukban zömében átirat hangzott el: Abullah Ibrahim: Calypso Miror-ja; B. Martinio: Estate-je; Fred Henke: Dragon-ja; Countney Pine: Each One-ja; Kenny Barron: Voyage-ja, valamint néhány más dal, ráadásnak Tommy Turrentine: June Bug dalát tették mikroszkóp alá. Ezekből is látható, hogy K. Popek és kvartettje szép számmal nyúlt le, dolgozott fel kortársaitól dalokat.
  
  A kiváló hangosítás és diszkrét félhomály fogadta a Millenáris közönségét, valamint K. Popek és P. Wojtasik mellett felsorakozott muzsikus team-et, akik maximálisra emelték az est produkcióját. Popek és Wojtasik mellett nem kis nevek szerepeltek: itt volt Victor Lewis is, akit már a 2006-os House Of Jade című albumon is hallhattunk Randy Porter David Friesen - Krzysztof Popek - Piotr Wojtasik társaságában. Továbbá az sem véletlen, hogy az elmúlt időszak ragyogó tehetségű bőgősét, Cameron Brownt is sikerült maguknak megnyerni. Vele csak élő fellépéseken találkozhatott a nagyérdemű. A csapat legújabb felfedezettje a briliáns technikájú vendég művész, Stephen Scott zongorista volt, aki ez alkalommal Randy Porter, Kirk Lightsey, vagy Jasper van´t Hof zongoristákat helyettesítette, és mégsem jött zavarba elődei játékát ismerve, sőt a produkció magas követelményszintje mellett is kiválóan teljesített. Az előbb felsorolt muzsikusok mélyvízbe dobva is nagyot tudnak alkotni, és pont ezért különbséget nem is véltem felfedezni a hallott koncert és a cd-ik között.
  
  A látott zenekart jó értelemben két részre tudom felosztani. Elsőnek a csapat klasszikus trió felállását (Stephen Scott zongora, Cameron Brown bőgő, Victor Lewis dob), akik bravúros és hibátlan alapot is biztosítottak az alapító lengyel párosnak. Ez a hármas, így együtt többek voltak, mint egyszerű robotikus kísérő zenészek. A felkészültségük és tudásuk garantálta a kiváló produkciót. De meg merem kockáztatni velük kapcsolatban, hogy a közös team munkájuk a későbbiekben is kézzel fogható lesz. Bravúros és pontos dobtémák hangzottak el Victor Lewis-től, és Cameron Brown bőgőjátéka is magáért beszélt - élvezetes volt látni, ahogy beszélgetett hangszerével. És nem véletlenül került a sor végére Stephen Scott zongorista játéka sem, aki szintén nagyot alakított. Nem csoda tehát, ha erre a hármas gránit/bazalt alapra Popek és Wojtasik felépítménye könnyednek és gond nélkülinek tűnt, bár nem volt az, még akkor sem, ha az előadásuk több mint háromnegyed részében átiratokat játszottak. Ez a koncepciójuk bevált és emellett valószínű, hogy tudatos volt, nem véletlenül halmozza el sorlemezeit majd hallgatóságát ezekkel a dalokkal. A hangszerek hangszínei remekül egészítették ki egymást, a legjobban a nyitó dallal Abullah Ibrahim: Calypso Mirorral tudom érzékeltetni azt a könnyed komplexitást, mellyel megszólaltatták ezt, és az este legtöbb dalát. Végül is az alapító muzsikus elméknek a zsenialítása tényleg abban rejlett, hogy megtalálták a legideálisabb muzsikus társakat, akik sok szempontból hibátlan jazz produkciót, remek témákat, bravúros szólókat mutattak be, és ezáltal még messzebb vitték a lengyel jazz jó hírét.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Rockmaraton 2024
  
Véglegesedett a Rockmaraton programja

Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 craig taborn    martonosi györgy    steve´n´seagulls    the last stand    insision    alba hyseni    puf    tűzzománc    wien    the social network    alba hyseni    sunnata    wendigo    chimaira    lord of the lost    star positive    greg graffin    manu chao    die hard    agregator    jason staham    ingyenes    vulture industries    awesome as fuck    meltdown  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!