hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2007. december 4. kedd   11:52
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Három az egyben: Színház, képregény és irodalom a Sirályban
2007. december 5. 18:00. Budapest – Sirály (VI. Király u. 50.)

  A Nézőtérrel szemben című színházi és irodalmi beszélgetéssorozat második évadában december 5-én délután hattól Parti Nagy Lajost Györe Gabriella kérdezi.
  
  ”Mi tűrés-tagadás, Parti Nagy Lajos a magyar költészet egyik legbámulatosabb nyelvjátékosa. Mellesleg ha szabad így mondani.” - írja róla Závada Pál.
  
  Kicsoda Tubica és Tubicáné, mitől vak a Vak Mumutér, hol van Petőfi sírja, hol jár most Dumpf Endre őszológiai gyakorlataiban, miért jó, jó-e egyáltalán drámát írni és hogyan kell magyarra fordítani egy darabot? Ezek a kérdések is szóba kerülnek a Nézőtérrel szemben sorozat december 5-i estjén.
  
  1982, első kötetének megjelenése óta hat verseskönyv, három elbeszéléskötet, a Hősöm tere című regény és a romantikus regényújságok világát újraíró Sárbogárdi Jolán: A Test angyala című kisregény jelent meg. Legutóbbi kötetei A fagyott kutya lába című elbeszéléskötet melyben szerepelnek a Pálfi György Taxidermia című filmjének alapjául szolgáló elbeszélések is -, valamint a napokban a könyvesboltokba kerülő A vak Mumutér Banga Ferenc rajzaival.
  
  Sárbogárdi Jolán darabot is kapott a szerzőtől, akinek két színműve, az Ibusár és a Mauzóleum 1996-ban jelentek meg. Saját darabjain túl számos külföldi dráma átültetésében-magyarításában is szerepet játszott: a fordítást nem szöveg- hanem gondolathűségként értelmezi. Legutóbb november 9-én mutatták be az Új Színházban Nagy Ignác Tisztújítás című darabját az ő átdolgozásában, Szinetár Miklós rendezésében.
  
  20:00 Marjane Satrapi: Persepolis képregény. Bemutatja: Halmos Ádám.
  
  Egy nappal a Persepolis magyarországi filmbemutatója előtt mutatja be a Nyitott Könyvműhely Marjane Satrapi: Persepolis című képregényét, az utóbbi évtizedek egyik nagyhatású nemzetközi sikert aratott felnőtt képregényét, mely egyszerű képi és nyelvi világgal mutatja be az iszlám forradalom sújtotta Iránt egy kislány szemszögéből abban a korban, amikor a fejkendőt kötelezővé tették az országban, és a diktatúra átvette a hatalmat.
  
  Satrapi a legtermészetesebb módon ábrázolja az iráni mindennapokat, saját családját és gyermekkori önmagát. A kislány, aki prófétának képzeli magát saját országában, miközben fejkendőjében heavy metalt hallgat, és lázongásból mindenféle csínytevésre kész, történetével meghódította a világot. A képregényből a szerző rendezésében készült animációs film a 60. Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.
  
  A kötetet Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely Kiadó vezetője mutatja be; a képregény politikai, kulturális hátteréről Ablaka Gergely politológus kérdezhető a Nyitott Könyv kiadó és a Pilpul.net közös programján.
  
  21:00 Molnár Péter: Keresők, avagy a lány neve. A kisregény bemutatója a szerző és a TÁP Színház közreműködésével
  
  A most megjelenő kisregényt Molnár Péter, Peer Krisztián, és Vajdai Vilmos rendező Turai Tamás dramaturg közreműködésével először rádióra alkalmazta, majd a 2007. évi berlini Prix Europa nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt hangjátékból kétféle Táp Színház adaptáció is készült. A Keresők megkapta a 2007. évi Szegedi Alternatív Színházi Szemle fődíját amit ezután a Szorongás Rt. ügynökét megszólaltató Halász Péterről neveztek el -, és a színikritikusok díját a 2006/2007-es évad legjobb független színházi előadásáért. A Scolar Kiadó Peer Krisztián átdolgozásában, László Zsuzsa rajzaival megjelentette a történet képregény változatát is.
  
  Molnár Péter kisregénye valós helyszíneken játszódó budapesti mese. Az emberekkel egyenrangú szereplők a főváros fái, szavaik a szél, az eső és a napfény. A város hangjai, nyitott és zárt terei, épületei és tárgyai is mind beleszólnak az események menetébe, ki-ki a maga módján. A főszereplő, András, az Andrássy útról azóta eltűnt Eckermann kávézóban éppen csak felfigyel egy lányra, máris közli vele a Szorongás Rt. ügynöke: a fiúnak hét napja van arra, hogy megmentse ezt a lányt. Az ügynök örökre boldogtalanná teszi, ha a fiú nem jár sikerrel. Sőt. Kiderül, hogy az ügynök azért vált ügynökké, mert nem tudott megvédeni valakit egy ügynöktől. Ha András kudarcot vall, őrá is ez a sors vár. Képtelenség az egész, de a fura úr meggyőzően beszél, és a lány olyan szép, hogy András kétségei elillannak. Aztán hirtelen a lány is eltűnik.
  
  (2008. január 9-én Spiró György, február 6-án Garaczi László lesz a sorozat vendége. A sorozatot támogatja a Szépírók Társasága és a József Attila Kör.)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tudósok    the stone roses    sziget 2009    alestrom    paul gray    korn    infection    no doubt    dave grohl    nouvelle vague    ill disposed    meshuggah    biorobot    piramis    nulladik változat    clairvo    rómeó vérzik    jamie winchester    progness    malice mizer    diabolus in musica    jesu    niburta    varg    ingmar bergman  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!