hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2007. november 22. csütörtök   15:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Judit Ponte: Rozéfröccs


  Judit Ponte ezen héten megjelenő regénye a karácsonyi piac egyik nagy szenzációja lehet. A szokatlanul őszinte és olykor szemtelen humorral fűszerezett könyv a mai nő, egész pontosan öt különböző Budapesten élő nő életét tárja elénk.
  
  Az elmúlt tíz évben újságírással foglalkozó fiatal írónő debütáló könyve hatalmas sikernek ígérkezik, olyannyira, hogy már tartanak a musical változat előkészületei. A bemutató jövő tavasszal lesz, bár egyelőre részleteket még nem árulhatunk el, de a bombasztikus szereposztással, és a kiváló muzsikusokkal elkészített darab a következő év egyik nagy durranása lehet a Rozéfröccs.
  
  Miért Rozéfröccs? Sok kultúrában úgy tartják, ha vizezed a bort, akkor kompromisszumra hajlamos ember vagy, de a Rozé jelentheti a világ rózsaszín szemüvegen keresztül való nézését, a szóda pedig a buborék, ami mindig valahogy belekerül az élet dolgaiba.
  
  Főleg csajoknak szól csajokról, jellemzően magyar, rengeteg iróniával, humorral, és ötletes párbeszédekkel megspékelve. A hibátlan zenei utalásokkal, életrajzi elemekkel átszőtt, a média, a színház, a filmbirodalom kusza világát bemutató, bájos, és olvasmányos könyv egy XXI. századi nő belső utazása 5 esztendőn keresztül. írja a Pesti Stílus Magazin.
  
  Judit Ponte nem egy átlagos női író, aki egy újabb kortárs leányregénnyel beállt azok hosszú sorbába. Sokkal inkább bátor felfedező, aki megkereste a problémák gyökerét, és félig önéletrajzi regényében humoros, de mégis kegyetlen őszinteséggel be is mutatta azt. Egy olyan baráti társasággal, egy olyan lánnyal ismerkedhetünk meg regényében, aki itt él közöttünk Budapesten, valós, tapintható és szinte bármikor beleszaladhatunk az utcán. Nekünk, pestiek számára is érthető, átélt problémái is örömei vannak. Viszont, szakítva a hagyományokkal, Ponte a lány útját mutatja meg tinédzserkorától a szingliségig, és mint sok nő társa kiutat keres állapotából, és az írónő meg is mutatja azt. Igaz, eközben megrázó erővel tárja elénk a tini lány felnőtté válásának igazi fordulópontját: az emberekbe, barátainkba vetett hit megrendülését, a biztonságot adó baráti körünk elvesztését. Történik mindez azért, hogy alkalmunk legyen a gyerekkorból kilábalva tartósabb, tartalmasabb, mélyebben gyökerező baráti kapcsolatokat kialakítani. A regény fő karakterén keresztül eljut a végkövetkeztetésre: szeretőm, barátom, élettársam lehet sok, de igazi segítőkész, megértő barátot sokkal ritkábban talál az ember, és jobban is kell becsülni, mert ők alkotják azt a védőhálót, ami sokszor megvéd, akár önmagunktól is. válaszolt Judit Ponte kiadója arra a kérdésre, hogy miért adott lehetőséget az elsőkönyves írónak.
  
  A regény igazi szenzációnak ígérkezik a könyvpiacon. Mutatja ezt az is, hogy elsőkötetes író létére szokatlanul magas példányszámban jelenik meg a regény, keménykötésben.
  
  Az írónő és a színpadi produkció szerzői is nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a mind a regény, mind a színdarab helyszíne a budapesti belváros. Szakítottak azzal a hagyománnyal, hogy a rendszerváltás okozta poszt-traumatikus sokkot megélt, szkeptikus, lecsúszott magyar miliőt ábrázoljanak. Helyette megmutatták azt, hogy mivé lett 2007-re Budapest: élettel teli, pezsgő, de emberi léptékű metropolisszá. Ezen is belül, teljesen új képet festenek, új arcát mutatják meg a VIII. kerületnek, a regény színhelyének, szakítva a sztereotípiává vált vélekedésekkel.
  
  Mindeközben egy sokáig perifériára szorult, de egye nagyobb nyilvánosságot kapó súlyos probléma, a mellrák és a vele járó lelki trauma, mint a modern nő egyik legnagyobb démonja is megjelenik az egyik karakter életében. Ugyanúgy, mint az egyedülállóság kérdése, ez is finom optimizmussal fűszerezve jelenik meg, mind a regényben, mind a darabban, megmutatva, hogy nem menekülni, hanem szembenézni kell a problémával, problémákkal.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 yelowcake    noise of irrational    transformers: dark of the moon    arkan    metaldays    deranged    rimszkij-korszakov    közért noise    fit for a king    sárkányvadászok    kontrollzé    draconian    eradication    a félszemű    letz zep    damon albarn    cimbaliband    kaltenbach open air    joe strummer    alien weaponry    jet    lies    queen    linkin park    tower heist  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!