hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2007. november 25. vasárnap   11:23
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
II. Gesztus Fesztivál
2007. december 3-9. Budapest - SÍN Kulturális Központ (XVIII. kerület, Lenkei u. 17-19.)

  Újra Gesztus Fesztivál és egyre szélesebb, színesebb palettával! A tavalyi megnyitó és a tavaszi I. Gesztus Fesztivál után az idei őszi évadban is megrendezi valódi összművészeti fesztiválját december 3-tól 9-ig a Gesztus Műhely Egyesület a SÍN Kulturális Központban. A fesztivál keretében kiállítást láthatnak az érdeklődők Schiller Kata kiváló színházi fotográfiáiból, és festészeti tárlat nyílik december 3-án, a fesztivál első napján Krizsán Zoltán festőművésznek a SÍN hatalmas tereihez illő, nagyméretű táblaképeiből.
  
  Mindkét kiállítás megnyitóját tehetséges fiatal táncosok ez alkalomra készített performanszai kísérik. Helyet kap most első ízben programunkban a videoművészet is: lengyel táncvideókat és egy multimédiás videoinstallációt láthatnak az érdeklődők a fesztivál ideje alatt minden nap. A műsorra tűzött produkciók között a hazai kortárs táncélet jól ismert szereplőinek egy-egy új darabja szerepel, premierrel várja a táncrajongókat Nagy Zoltán, Pataky Klári, Juhász Kata és Nagy Andrea is. Az esték rend szerint több fellépőt is felvonultatnak, rövidebb lélegzetű önálló koreográfiával jelentkezik a táncosként jól ismert, mások darabjaiban sokat és kiválóan játszó Nemes Zsófia, valamint a Frenák Pál Társulat jelenlegi magját képező és az utóbbi időben co.ffein project néven bemutatkozó Baranyai Balázs és Várnagy Kristóf.
  
  Felbukkannak a SÍN-ben ez alatt az egy hét alatt a performansz különböző válfajai is: a Finita la Comedia társulat előadását eddig mindössze egyszer, a Műcsarnokban láthatta nemrégiben a közönség, Csáky István pedig az irodalmat és a képzőművészetet házasítja össze egy happening erejéig, lakodalmukra hivatalos a közönség is...
  Tovább szélesedett a korábbiakhoz képest a fesztivál szépirodalmi kínálata: immár visszatérő vendégünk a Puskin utca című folyóirat gárdája, akik ezúttal nem kevésbé jelentékeny írókat, költőket hoznak magukkal, mint Garaczi Lászlót és Kukorelly Endrét, de komoly érdeklődésre számíthat a női irodalmi est, ahol Bódis Kriszta és Kiss Noémi a testekről vallanak.
  
  Külföldi fellépőink ezúttal Prágából illetve az Egyesült Királyságból érkeztek. A csehek egy tánc- és egy színházi előadással mutatkoznak be, Alberts fear című darabjuk alighanem a komédia kedvelőinek okoz majd kellemes perceket. Az angol táncos duót minden bizonnyal a fesztivál korelnökei és egyben sztárjai mutatják be: a koreográfus Matthew Hawkins a világ jelenlegi legnagyobb és legelismertebb társulatainál így a Rambert-, a Random-, és a Scottish Ballet-nál, valamint a DV8-nél (UK) tanít, a kontinensen pedig a Rosas-nál (B) és a Ballet Preljocaj-nál (F).
  
  Partnere az a Diana Payne-Myers, akit fél évszázadnyi balett, varieté és színházi pályafutás után, túl a nyolcadik X-en, a DV8 világsikerű előadásaiból ismert meg a szélesebb közönség. Az itt bemutatott duó a kritikusok díját nyerte el az idei edinburghi színházi fesztiválon.
  Végül a fesztivál zenei kínálata is bővült, mégpedig az élő zene irányába. Ismét olyan fiatal zenekarokat mutatnak be, melyek tehetségüket már bizonyították, mindössze a népszerűség várat magára a házuk táján. Ebben próbálnak segíteni a Jazzszerű és a Bijou együttesnek, valamint az egészen különleges, egyszemélyes Farkas Misi-zenekarnak. Első ízben gondoltak a legfiatalabb korosztályra is: a fesztivál zárónapján, vasárnap délelőtt bábelőadással várják a gyerekeket, amivel szeretnének hagyományt teremteni, és folytatni azt a 2008 áprilisára tervezett 3. Gesztus Fesztiválon.
  
  A II. Gesztus Fesztivál részletes programja:
  
  December 3. hétfő

  
  19:00 Krizsán Zoltán festőművész kiállításának megnyitója
  A kiállítást megnyitja Dr. Lehner Katalin, a Lehner Közművészeti Galéria Alapítvány megalapítója
  
  Krizsán Zoltán 2005-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, azóta számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.
  
  ”Krizsán Zoltán képei nem arra készültek, hogy valamilyen eseményt, történetet az idő lineárisan egyszerű folyamatosságában elmeséljenek. A képeken megjelenő lények különböző koroknak bennünk felsejlő jelenései.
  A hellenizmus heroizmusa, a romantika narratikus szenvedélye megférnek és ölelkeznek a rokokó félelmetesen viszolygó negédességével.
  Krizsán Zoltán festésmódja és technikája is múltakat idéz. Aláfest, méghozzá a formát követve -imitálva. Lazúrozza a képet, ahogyan azt a régi festők tették.
  Minden képében a visszanyúlások és a visszagondolások tárgyiasulnak.”
  
  A kiállításmegnyitó keretében:
  co.ffein projects:
  sweet nothingness
  Térspecifikus táncperformansz
  Táncolják: Schnetz Johanna, Dobi András
  Zene: montázs
  Koreográfia: Dobi András
  
  Improvizáció kis dolgokról
  
  20:30 Branković könyvtára
  Táncelőadás Milorad Pavic Kazár szótár című regénye nyomán
  Szereplők: Lipka Péter, Kopeczny Kata, Sebestyén Tímea
  Zene: Montázs
  Fény: Nagy Zoltán
  Koreográfia: Nagy Zoltán
  
  22:00 Fesztiválnyitó Party
  Játszik: DJ Bioneon Sound
  
  December 4. kedd
  
  19:00 Schiller Katalin fotóművész kiállításának megnyitója
  
  Schiller Kata a fényképezésről:
  A színház az emberiség egyik legősibb játéka, ugyanakkor, a fotográfiához hasonlóan a látvány művészete is. A színpadon gyakorlatilag minden megtörténik, ami a civil életben, mégis játék. A jó színház a való élet esszenciája, leképezi a kort, amelyben élünk.
  Színházi képeimben igyekszem olyan pillanatokat megörökíteni, amelyek képesek átadni az előadás hangulatát, atmoszféráját. Egy előadás hangulatát meghatározza a díszlet, a világítás, de elsősorban a színészi játék. Képeimmel arra törekszem, hogy egy-egy alakítás karakteres, kifejező pillanatait ragadjam meg.
  
  A kiállított anyag jelentős része és ez adja a kiállítás szomorú aktualitását- a fiatalon elhunyt, ám így is jelentős alakításokat nyújtott színész: Bertók Lajos színpadi szerepeit örökíti meg, ezzel emléket állítva a különös tehetségű művésznek.
  
  A kiállításmegnyitó keretében:
  Várnagy Kristóf és Dobi András performansza
  
  
  19:30 Nagyon jól vagyok, lszi ne keress!
  
  Táncolják: Arany Virág, Dányi Viktória, Domokos Flóra, Kántor Katalin, Tonhaiser Tünde
  Jelmez: Szeibert Katalin
  Fény: Szirtes Attila
  Smink: Károlyi Balázs
  Koreográfia: Pataky Klári
  
  A darab a várakozásról, az álmokról, a maguktól megtörténő dolgok iránti nyitottságról, illetőleg egyfajta szükséges belső fejlődési folyamatról szól. Arról, hogy olykor bárminemű cselekvés nélkül jóra fordulhat a helyzet.
  
  20:30 Spirálisok
  Táncszínházi előadás
  Alkotók, előadók: Fülöp Tímea (mozgás), Nagy Andrea (mozgás) Szepesi Pál (mozgás), Székely Szilveszter (mozgás), Vass Imre (mozgás), Góbi Rita (koreográfus), Tresz Zsuzsa (jelmez), Gáspár József (zenész)
  
  December 5. szerda
  
  19:00 Finita la Commedia:
  HARU SPEX
  képtelen létfilozófia
  Alkotó-előadók: Szenteleki Dóri, Borsos-Lőrinc Lilla, Tóth Gergely (TH), Verebics Ágnes, .page., Borsos János, Esek Ildikó
  Alkotó-rendező: O. Caruso
  
  Mára az élet majd minden területét eluralja az információ áradat . A nyomába szegődött permanens adrenalin-szivárgás függői lettünk. Míg számunkra (többnyire) kódolható síkon, addig egy másképp gondolkodó (művész) számára a világ mindinkább egy kusza szövevényű tömbként, hullámként, foszlányként jelenik meg. Ez a hullám nem akad fenn az uniformizált és kategórikus gondolkodás és érzékelés szintjén, hanem akadálytalanul törekszik a tudat belseje felé, egy mélyebb megismerés vonzásában. Ott hatalmasabb törvényeknek engedelmeskedve s annak alárendelve folytatja életútját mint egy (számunkra) szokatlan energiával telített képtelen létfilozófia. Mi történik, ha egy alkotó struktúra egy, a létmisztériumhoz kötődő képtelen létfilozófiával ütközik? Valami nagyon izgalmas, a duplafenekű életspirál mentén megjelenő szellemi matéria, mely alkotássá, a mi esetünkben „HARU SPEX”-é párlódik.
  
  20:00 Fehér madarak csupasz fákon
  Költői kép
  Táncolják: Góbi Rita, Nagy Andrea
  Zene: Norbert Stein: Railships to Rabat, White birds on bare trees.
  Zenei munkatárs: Gergely Attila
  Jelmezek: Kasza Emese (Hepp)
  Fény: Nagy Zoltán
  Koreográfia: Nagy Andrea
  
  21:00 Jössz te még a mi utcánkba!
  A Puskin Utca folyóirat estje
  A lapot bemutatják és felolvasnak a szerkesztők,
  illetve vendégeik:
  Garaczi László
  Kukorelly Endre
  Nemes Z. Márió
  Pollágh Péter
  Sopotnik Zoltán
  
  December 6. csütörtök
  
  19:00 Csáki István:
  Fehér, benn című performansza
  
  Fehér porral hintve a „Fehér, benn „ c. vers, ami a fesztivál végére megsemmisül. A néző illetve közlekedő rákényszerül a „munka rombolására”.
  
  19:30 Csendmorzsák (”Mandala”)
  A Közép-Európa Táncszínház és a Gangaray Táncszínház Produkciója
  Zene: Hámor József, Arild Andersen
  Fényterv: Vajda Máté
  Kosztüm: Fazekas Szilvia, Kun Zita
  Előadók: Katonka Zoltán, Hámor József
  Koreográfus: Hámor József
  
  Két férfi egymás iránti kölcsönös tiszteletét ábrázoló tánckettős.
  Igaz barátságuk tükrében megpillanthatjuk az örök érvényű igazságot: Az ember saját útkeresése során kapcsolatai viszonyrendszerében egyszerre van jelen tanítóként és tanítványként is.
  
  20:30 A prágai New Web bemutatja:
  Alberts fear (CZ)
  Ijesztő pantomim
  Koncepció, előadó: Vojta Svejda
  Zene: Petr Wajsar
  Zenészek: Jirí Mráz, Martin Zpevák,
  Fény: Jan Benes McGadie
  Koncepció, rendezés: James Donlon
  
  Itt vagyok, mögötted, a szemedben, a hangodban, a szívedben. Te nem látsz, de én látlak téged. Sikerül-e Albertnak kilépnie saját árnyékából? Fog-e neki menni egyedül? Fantasztikus képzelőerő áll szemben törpére szabott bátorsággal. A Félelem jön el színházunkba.”
  
  Néha western, néha sci-fi, műfajok igazi kavalkádja, Albert rettegése mindez egyszerre. Vojta ©vejda ismét a drámai pantomimra és a bohóc karakterére esküszik, ebben találta meg az önkifejezés formáját. A produkción félreismerhetetlen nyomot hagy a híres amerikai bohóc, pantomimművész, tanár és rendező, James Donlon közreműködése. A két rendező másodjára dolgozik együtt - pár éve a Trick Dog című darabjukban már alkottak közösen, ezt aztán Horvátországban és más európai országban is bemutatták.
  Együtt fognak bámulni a kristályüvegen át, hogy fölfedezzék a félelem különböző formáit.
  
  21:30 A Jazzszerű zenekar koncertje
  Gulyás Kristóf -Dob
  Hetesy Kornél - MC
  Keresztes Zoltán - Basszusgitár
  Őrsi András - Dj/Sampler
  Szőke Barna - Gitár
  
  A Jazzszerű által végre eljött azon hip-hop rajongók napja, akik a zenét legalább annyira szeretik, mint a szövegelést. Táncolós funk alapok, old-school bólogatások, kevesebb jazz, mint amennyit a név takar, tükör-radiál skretcs és egy csapatjátékos rapper. A zenekar pályafutása Eger városából indult idén januárban, fiatal csapat révén jelenleg is tart harcuk a közönség meghódításáért. Az öttagú zenekar fél éves „útja” sok koncertet eredményezett és a továbbiakban is eredményezni fog, hiszen hétről hétre érkeznek felkérések az ország különböző klubjaiból és rendezvényeiről. Bátran kijelenthetjük, hogy a hazai underground zene egy újabb színfoltja született a Jazzszerű neve alatt.
  
  December 7. péntek
  
  19:00 Kortárs irodalmi felolvasóest:
  Kiss Noémi és Bódis Kriszta, két kortárs írónő, akik a testről és az intimitásról vallanak, hol ironikusan, hol fájdalmasan.
  Elhangzó szövegek: Kiss Noémi H mint néma határ című írása és Bódis Kriszta tánc-novellája
  Beszélgetőtárs: Szentesi Adrienn
  Kiss Noémi megjelent kötetei: Tájgyakorlatok (JAK, 2003), Trans (Magvető Könyvkiadó, 2006)
  Bódis Kriszta megjelent kötetei: Kemény vaj (Magvető Könyviadó, 2003), Artista (Jelenkor Kiadó, 2006)
  Mindketten publikáltak az Éjszakai állatkert és a Szomjas oázis című női antológiakötetekben.
  
  20:30 Fünf Minuten
   Táncolja: Nagy Csilla
  Koreográfia: Nagy Csilla
  Támogatók: Codarts, Rotterdam Dance Academy, Gesztus Műhely Egyesület
  
  Fúga
  Táncolja: Baranyai Balázs
  Koreográfia: Juhász Kata
  
  On my side
  Táncolják: Baranyai Balázs, Várnagy Kristóf
  Zene: Kid 606
  Koreográfia: Baranyai Balázs
  
  ”Csak meg ne lopj! Csak el ne pártolj!
  Ha gyenge vagy, végem van akkor..”
   /Pilinszky János/
  
  21:00 Az Adriatic bemutatja:
  Polaris (CZ)
  Ötlet: Vojta Svejda, Jan Benes-McGadie
  Előadók: Vojta Svejda, Jan Benes-McGadie, Jan Kalivoda, Teresie Benesdottoir
  
  Egy előadás magányról, barátságról, a meg nem érkező segítségről, hitről és reményről, elvesztett dolgokról, tudatosságról, értékekről és a szeretve levőkről; önmagunk elvesztésének vágyáról, eltévedtségről és a viszontagságok elszenvedéséről. A darab tele van a mára egyre ritkábban fölbukkanó férfias románccal.
  
  22:00 A Bijou zenekar koncertje
  Hártó Szilvia ének
  Asztalos Zoltán dob
  Menyhárt Leo gitár
  Szabó András basszusgitár
  
  ”A Bijou azt a minimál hangzást, lassú tempójú, nyugodtabb életérzést képviseli, amellyel mostanáig keveset találkozhattunk a hazai zenei életben. A letisztult, akusztikus zenei alapokon és a lassú tempón jól érvényesül a finom, játékos énekdallam, valamint a könnyed, álmodozó,
  magyar szövegek.”
  
  December 8. szombat
  
  19:00 Akarsz-e?
  Versperformansz
  Zenés játék gyermekversekkel felnőtteknek
  Csak 18 éven felülieknek
  Előadók: Szauter Dominika és Jankovics Anna
  Kukorelly Endre és mások versei
  Az előadás megnyerte a Kaleidoszkóp Versfesztivál performance kategóriájának fődíját.
  
  20:00 Illúzió
  Táncolják: Tonhaizer Tünde, Ujszászi Dorottya, Nemes Zsófia
  Koreográfia: Nemes Zsófia
  
  ”Illuzió: látszat, bizonytalan érzés, önáltatás, önámítás, alaptalan remény, csalóka ábránd.”
  (Idegen Szavak Szótára)
  Mátrix világban élünk, különböző szerepeket aggatunk magunkra, beilleszkedünk a trendszerbe, illúzióköröket futtatunk, hogy igazoljuk létünk igazságát. Mikor látjuk meg önnön valóságunk, aki nem a tükörből néz vissza, hanem, aki tükröt nézi és mosolyog?
  
  20:30 Matthew Hawkins:
  Muscular Memory Lane (UK)
  Előadják: Diana Payne-Myers és Matthew Hawkins
  Koreográfia: Matthew Hawkins
  A duett az Edinburgh-i fesztiválon 2007 nyarán a kritikusok díját nyerte.
  
  Meditáció-sorozat, ahol az előadók tükörben, teljes harmóniában vezetik és segítik egymást. Nem a nagyszerű darab a fő attrakció, hanem a táncosok maguk. Az 50-es éveinek derekán járó, táncosként és koreográfusként is elismert Matthew Hawkins valamint a 80. életévét betöltő Diana Payne-Myers az öregedés eleganciáját viszik színre.
  A koreográfus Matthew Hawkins a világ jelenlegi legnagyobb és legelismertebb társulatainál így a Rambert-, a Random-, és a Scottish Ballet-nál, valamint a DV8-nél (UK) tanít, a kontinensen pedig a Rosas-nál (B) és a Ballet Preljocaj-nál (F).
  Partnere az a Diana Payne-Myers, akit fél évszázadnyi balett, varieté és színházi pályafutás után, túl a nyolcadik X-en, a DV8 világsikerű előadásaiból ismert meg a szélesebb közönség.
  
  21:00 Any Body in your mind
  (munkabemutató)
  Előadják: Dobi András, Illés Zsuzsa, Juhász Kata, Sebestyén Tímea
  A zenei átiratokat készítette és hárfán játszik: Polónyi Ágnes
  Zene: Claude Debussy (1. Pour le piano: Sarabande, 2. Bergamasque Suite: Prélude, 3. I. Arabesque)
  Koreográfia: Juhász Kata
  
  Mindig az utcáról jövünk és mindig valahová érkezünk.
  Testben is lélekben, az utca embere.
  Az idő, ha átugorjuk is, mint a húr, rezeg.
  
  22:00 Farkas Mihály cimbalom művész koncertje
  
  Farkas Mihály 2007-ben diplomázott a Zeneakadémia Tanárképző Karán cimbalom szakon. Zeneszerzéssel és hangszereléssel is foglalkozik.
  
  December 9. vasárnap
  
  11:00 Tintaló Társulás:
  Mikkamakka és én
  Bábszínész: Badacsonyi Angéla
  
  Lázár Ervin meséivel ketten megyünk mindenhová. Mert annyi a mesélnivaló. Arról például, hogy milyen Zsiga föstő élete egy hófehér világban? Hogy ki az a zöld lific és miért szomorú? Szoktak-e veszekedni a virágok, s ha igen, akkor vajon min? Vagy hogy tényleg soványít-e a soványító palacsinta? És hogy miről álmodnak az utolsó metrószerelvény ajtajai?
  Mikkamakka ezt mind-mind tudja. És én is, mert elmesélte nekem.
  
  11:30 A Kortárs Építészeti Központ városnéző sétája a SÍN Kulturális Központban
  
  A Kelenföldi Hőerőmű után a Városi Séták következő állomása egy újjáéledő színházi díszletgyár, egy majdnem kihalt művészfalanszter, a volt Színházak Központi Műtermei illetve a területén alakult SÍN Kulturális Központ.
  A Séta részeként beszélgetésre kerül sor Szilárd bácsival, az egykori díszletfestő műhely vezetőjével, kedves anekdoták, tanulságos történetek a múlt kulisszái mögül.
  
  A Fesztivál minden napján kortárs táncfilmeket láthat a közönség, elsősorban lengyel táncfilmekből válogatunk (Anna Bubka, Dominika Knapik, Piotr Jakubowicz és Malwina Rzonca munkái).
  Videóinsalláció: Malwina Rzonca képző és videoművész,
  A vetítést a Lengyel Intézet támogatja.
  
  A II.Gesztus Fesztivál ideje alatt a Gesztus Műhely Egyesület tagjai közül 3 táncos-koreográfus Nagy Csilla, Pataky Klári, Réti Anna a MU Színházban vendégszerepel a Triplex est keretében.
  
  A fesztiválra a napjegy ára:
  Teljes árú jegy: 1000.- Ft
  Diákjegy: 500.- Ft
  Szakmai jegy (előzetes bejelentkezés alapján): 500.- Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 uma thurman    ironman 2    vended    flotsam and jetsam    morning star    billy idol    exarsis    stefano di battista    the gathering    bleed from within    zz top    royal thunder    pete doherty    deadly apples     amorphis    xerosun    just go with it    barbers    stubborn    useme    anselmo crew    a nyugtalanság kor    amanda peet    imminence    pénzcsináló  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!