hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. november 18. vasárnap   14:35
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Krzysztof Popek International Quintet (PL/USA) a Millenárison
2007. november 24. Budapest - Millenáris Teátrum

  A formáció hangzásvilág a két szólóhangszer, a trombita/szárnykürt és az altfuvola speciális kettős hangzása adja, az egészet pedig a legendás, világhírű amerikai muzsikusok, a zongorista Stephen Scott (Wynton Marsalis, Sonny Rollins), a nagybőgős Cameron Brown (Chet Baker, Art Blakey, Archie Shepp), valamint a dobfenomén Victor Lewis (Stan Getz, Woody Shaw) játéka teszi feledhetetlenné.
  
  A zenészek saját szerzeményeik mellett olyan szerzőktől játszanak, mint pl. Wayne Shorter vagy Randy Weston. Egységes hangulatú programjukban, az etno elemek keverednek a modern bop és időnként a free dzsessz elemeivel, mindez groove-os lüktetéssel párosul.
  Krzysztof Popek és Piotr Wojtasik évek óta dolgozik az altfuvola-szárnykürt közös hangzás stilisztikáján (a Places, Letters & Leaves, House of Jade, You are in my heart c. lemezeket készítették együtt), úgy tűnik jelenleg csúcsformában vannak.
  
  Tagok:
  
  Stephen Scott
(USA) zongora
  
  Öt évesen kezdett zongorázni, majd 12 éves korától a híres Juilliard School-ban tanult zenét. Bár klasszikus zenészként végzett, zenei ízlése széles skálán mozgott, kedvelte a reggae-t, a salsát, de a dzsesszel csak középiskolás korában kezdett megismerkedni. 18 éves korától játszott olyan nevekkel, mint Harper Brothers, Wynton Marsalis, Bobby Watson, Sony Rollis vagy Bobby Hutcherson. A 90-es évek elejétől Scott a Verve lemeztársaság mainstream kiadványainak állandó vendégjátékosa. Előadóművészetére hatott többek között Ahmad Jamal, Wynton Kelly, Bud Powell és McCoy Tyner játéka.
  
  Cameron Brown (USA) nagybőgő
  
  A dzsesszbőgős, zeneszerző, Cameron Brown, a hatvanas évek közepén kezdte zenei karrierjét, amikor lemezfelvételeket készített George Russell-lal és Don Cherry-vel. A hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek sok meghatározó formációjában játszott, mentorai, majd zenekarvezetői voltak többek között Sheila Jordan, Roswell Rudd, Archie Shepp és Beaver Harris. Cameron Brown jelenleg, más munkái mellett, játszik és felvételt készít többek között olyan zenészekkel, mint Joe Lovano, Archie Shepp, Dave Ballou, Dewey Redman, Lou Donaldson, Art Blakey, Marc Copland, Ted Curson, Lee Konitz, Chet Baker, csakúgy, mint együttesével a Cameron Brown and the Hear and Now. Több mint 80 lemezen szerepel.
  
  Victor Lewis (USA) dob
  
  A nemzetközileg elismert dobos és zeneszerző, Victor Lewis, 1950-ben született zenész családban, kiskorától megfordult Duke Ellington, Count Basie és Woody Herman koncertjein. Később, amikor először hallotta Miles Davis Quintet lemezét Tony Williamsszel, minden megváltozott. Victor Lewis az első manhattani munkájakor ismerkedett meg Woody Shaw trobitással; csatlakozott a trombitás csapatához, és néhány hónapra rá felvették debütálását a Show The Moontrane című klasszkusát. 1980-ban csatlakozott Stan Getzhez; a kapcsolat a szaxofonista 1991-ben bekövetkezett haláláig tartott.
  
  Saját kvintettje mellett turnézott és játszott a zenei világ legelismertebb alakjainak hosszú sorával. A lista olyan művészeket tartalmaz, mint Kenny Barron, Art Farmer, J.J. Johnson, Mike Stern, John Stubblefield, Grover Washington Jr., The Manhattan Jazz Quintet, Bobby Hutcherson és Bobby Watson bizonyítva tehetségét és sokoldalúságát. Különböző zenei oktatási programokban is részt vesz és több egyetemen is tanít dobot.
  
  Piotr Wojtasik (PL) trombita
  
  Piotr Wojtasik trombitás, zeneszerző és a katowicei Jazz Music Institute of the Music Academy tanára; rendszeresen játszik a világ legnagyobb dzsesszzenészeivel. Young Power-rel történt közös együttműködésük keretében jelent meg első önálló CD-je, amelyet 1990-ben készített a lengyel dzsessz színe-javának közreműködésével, mint Jan Ptaszyn Wróblewski, Wojciech Niedziela, Andrzej Cudzich és Eryk Kulm. 1996-ban adta ki az áttörést jelentő Quest című albumát, amelyre az egyik legjobb szaxofonost, Billy Harpert hívta meg. Ez az együttműködés egy hosszú barátsággá változott, és közös koncertekhez vezetett, elsősorban a The Billy Harper Quintet-tel. Harperen kívül más olyan rendkívüli zenész is szerepelt ezen az albumon, mint az amerikai Buster Williams, Ben Riley és egy lengyel sztár, Leszek Mozdzer.
  
  Wojtasik az amerikai dzsessz élvonalából hívott zenészeket a Piotr Wojtasik Quintethez: a szaxofonos Dave Liebmant, a dobos Ronnie Burraget, a basszuson játszó Clarence Seayt és zongoristának ismét Leszek Mozdzert. Így álltak össze, hogy felvegyék a Hope című albumot, mely Wojtasik számára egy dupla jelölést hozott a 2003-as Fryderyk díjkiosztón Az elmúlt pár évben trombitajátékát a világ számos helyén lehetett hallani, például a Sun Set-en Párizsban, Porgy-n Bécsben és a világ leghíresebb dzsesszfesztiválján, a Montreal Jazz Festivalon Kanadában. Világszerte hatalmas siker kíséri koncertjeit.
  
  A 2006-os We Want to Give Thanks című korongot New Yorkban vették fel olyan legendás dzsesszzenészekkel, mint a dobos Billy Hart, basszuson Reggie Workman, a szaxofonokon pedig Gary Bartz, Vincent Herring és Billy Harper. A 2007-es év a Circle című albumot hozta, amely minden lengyel zenei magazin által kiváló bírálatot kapott.
  
  Krzysztof Popek (PL) fuvola
  
  A fuvolista zeneszerző Krzysztof Popek kiemelkedő, vezető alakja a lengyel jazzéletnek, amely a Young Power mozgalom vezetésével kezdődött. Ez a mozgalom reformálta meg a lengyel dzsesszt a 80-as években. Napjainkig is a lengyel dzsesszélet vezető alakja maradt, miközben aktívan zenél, felvételeket készít, valamint a világszerte ismert Power Bros független dzsesszkiadó művészeti vezetője. 1992 óta, mióta Popek vezetése alatt futott a Power Bros, kiadták a lengyel dzsesszélet klasszikusainak teljes sorozatát. A sok album közül, amit készített az évek során az egyik legérdekesebb a Man of Tra, amelyen Tomasz Stanko és Michal Urbaniak mint vendégzenészek játszanak.
  
  A Krzysztof Popek Quintet Letters and Leaves című albumát a Fryderyk 96 díjra is jelölték, és a Jazz Forum magazinban az Év albumának választották.
  
  2005-ben készült el a fontos állomást jelentő House of Jade című album, amelyen pazar amerikai ritmus szekció kíséri: Victor Lewis, David Friesen és Randy Porter. Popek precíz zenész gyönyörű technikával nyilatkozta róla Elliot Simon.
  Popek óriási sikerrel játszik Európa legnagyobb fesztiváljain, a Power Bros kiadványai a lengyel dzsesszéletben évente a legelismertebb, legjobb albumok közé tartoznak, és a kritikusok által is nagyra becsültek.
  
  Tagok:
  Krzysztof Popek fuvola
  Victor Lewis dobok
  Cameron Brown nagybőgő
  Stephen Scott zongora
  Piotr Wojtasik trombita
  
  Jegyár: 2900/3500 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zac efron    nasum    fading circles    whitesnake tribute band    corey taylor    égi kávéház    satyricon    gifts from enola    sherlock holmes 2    tony iommi    gyémánt bálint    owl city    maradandó károsodás    sziget    dave grohl    between the buried and me    chris columbus    preservation hall jazz band    mando diao    red square scenario    alice in chains    benighted    kevin bacon    elviszlek magammal    exhumed  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!