hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
film [film]  2007. október 30. kedd   16:13
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
„Halál Idióta” Történetek - új sorozat az HBO-n: Született Lúzer decembertől!


  Ki ne hallott volna már a Darwin díjról, melyet több mint tíz éve alapított meg néhány pihent agyú fiatal. A díjat azoknak ítélik oda az interneten, akik utolsó cselekedetükkel igazolták Charles Darwin evolúciós elméletét, amely szerint az ember bizony a majomtól származik A legkülönbözőbb, de mindenképpen abszurd halált halt szerencsétlenek a díj alapítói szerint azért érdemelték ki a poszthumusz elismerést, mert életük legtöbbször indirekt feláldozásával segítenek megőrizni az emberiség hasznos genetikai állományát. Halálukkal ugyanis hozzájárulnak az emberi faj hosszú távú túlélési esélyeinek javításához, azáltal, hogy megszűntetik saját génállományuk terjedésének veszélyét.
  
  Az HBO-nak többek között a Darwin díj adta az ötletet, hogy a legkülönbözőbb, többnyire igen szánalmas és morbid haláleseteket filmre vigye.
  
  A csatorna olyan lelkes, egyelőre még a nagyközönség előtt ismeretlen fiatal, ámde rendkívüli tehetséggel megáldott rendezőket, forgatókönyv-írókat kért fel a sztorik megfilmesítésére, akik közül többen a szakmában már nagy elismerésnek örvendenek. A fiatalok pedig bizonyítottak. A kényes és alapvetően nehéz témához úgy nyúltak hozzá, hogy bár a filmek mindenképpen morbidnak mondhatóak, mégis alapvetően a humorra épülnek. A filmek mindegyikét Magyarországon forgatták, kizárólag magyar színészekkel. A néző a sorozat részei láttán biztosan úgy gondolja majd, hogy ezek csak a tehetséges forgatókönyvírók szüleményei, pedig a történetek között több olyan is szerepel, amely a valóság furfangos műve.
  
  A való életben is előfordulhat, hogy az egyébként évekig teljesen normálisan, a civilizáció elvárásainak megfelelő életmódot folytató egyén egyszer csak érthetetlen módon felrúgja a társadalmi normákat és az ösztönei által vezérelve bődületes dolgot tesz. Hülyeséget. Halálos hülyeséget. Ostoba és értelmetlen halálok ezek, melyekből azonban kellő iróniával szemlélve akár okulhatunk is.
  
  A sorozatban megismerhetjük az alföldi tanyavilág alkoholista munkanélkülijét, de a lökött fiatalok sorába beáll egy ijesztgető-művész, két fanatikus death metal rajongó és három egymással versengő tini is. Felbukkan egy titkosügynök, egy paranoiás vegyészmérnök, de a dán miniszter-jelölt és egy közutálatnak örvendő öreg képviselő is bizonyítja: mindegy hány éves vagy, mivel foglalkozol, a hülyeség bárkit bármikor a vesztébe sodorhat
  
  ´´Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.´´ - Boris Vian ...
  
  Akár a mottója is lehetne a sorozatnak Boris Vian híres mondata, melyet irányelvként használtak a készítők is. A humor elengedhetetlen része, mondhatni alappillére minden egyes sztorinak. Borisz Vian író saját korában polgárpukkasztó műveivel gyakran megsértette a közerkölcsöt, lehet, hogy most az HBO sorozata is indulatokat vált ki egyesekből, ám a csatorna mindig is híres volt bevállalóságáról, ezért most is kíváncsian várja a visszhangot. Mert, hogy visszhangja lesz az garantált.
  
  A sorozat első részét december 2-án, vasárnap láthatják a nézők, majd ezt követően még három vasárnap, alkalmanként két kisfilm következik.
  
  Adások:
  
  december 2. vasárnap, 20.30
  Tüzes Víz & A múmia bosszúja
  
  december 9. vasárnap, 20.30
  Aki másnak vermet ás & Death metal
  
  december 16. vasárnap, 20.30 Nem a te napod & Robbanékony alkat
  
  december 23. vasárnap, 20.30
  Kiköpött vesztes & Majdnem Bond
  
  Ismétlések:
  
  december 5. szerda, 20.30
  Tüzes Víz & A múmia bosszúja
  
  december 12. szerda, 20.30
  Aki másnak vermet ás & Death metal
  
  december 19. szerda, 20.30
  Nem a te napod & Robbanékony alkat
  
  december 26. szerda, 20.30
  Kiköpött vesztes & Majdnem Bond
  
  A Tartalmak:
  
  Tüzes víz
  
  Az alföldi tanyavilágban emberemlékezet óta dúl a harc a segélyből tengődő Sarlósék és a dolgos Kertaiék között. Mikor a Sarlós fiúk kifogynak az italból, egyiküknek mentő ötlete támad.
  
  A múmia bosszúja
  
  A kanadai Gary még kisgyermekként kapott rá a horrorfilmekre, valamint mások ijesztgetésére. Utolsó akciója kivételesen jól sül el.
  
  Aki másnak vermet ás
  
  Philippe Marquard embergyűlölete odáig terjed, hogy évtizedek alatt tökéletes csapdarendszert épít a háza köré. Egy szép napon viszont éppen ez a csapdarendszer egyesíti a Marquard családot.
  
  Death metal
  
  Jacek és Marek Gdanskba készülnek életük nagy eseményére, egy death metal koncertre. Útközben viszont elveszítik a jegyeket, ráadásul a kabriósított Polskijuk ajtajával is akad némi gond.
  
  Nem a te napod
  
  Martijn, a dán televízió fenegyereke éppen az ország következő védelmi miniszterét igyekszik megtréfálni átverős műsorában, amikor kissé elszámítja magát.
  
  Robbanékony alkat
  
  Buljanov képviselő úr egymaga veszi fel a harcot Luhanszk kies városának narkósaival, graffitiseivel és paráznáival. Pontosabban majdnem egymaga. Hű társa a rendteremtésben Lajka nevű kutyája.
  
  Kiköpött vesztes
  
  Nicolai, Mircea és Viktor együtt ünneplik tizenkilencedik születésnapjukat egy bukaresti panelház hatodik emeletén. A srácok az anyatejjel szívták magukba a versengési lázt de a születésnapi meglepetés különlegesre sikerül.
  
  Majdnem Bond
  
  Jirzi M. mindent megtesz azért, hogy megszerezze egy cseh távközlési cég marketingkampányának titkait. Az élete többször kerül veszélybe a küldetés teljesítése során
  
  A Készítőkről
  
  Forgatókönyvírók
:
  
  Hegedűs Bálint - forgatókönyvíró. Pályáját segédoperatőrként kezdte, több dokumentum-, reklám és kisjátékfilm készítésében vett részt. 1997-ben Másik meccs című forgatókönyve a Sundance Alapítvány pályázatán bekerült a legjobb öt közé. 1997-től két évig a Barátok közt című szappanopera előkészítésében működött közre, az első 100 epizód megírásában vett részt storylinerként és forgatókönyvíróként. Showtime című drámája megnyerte a Magyar Rádió drámapályázatát, majd a belőle készült forgatókönyv 2004-ben a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvíró pályázat hazai fordulójának első helyezettje lett, kijutott a Cannes-i Filmfesztiválra.
  
  
  Krigler Gábor - story editor, forgatókönyvíró. 1999-ben a Barátok közt című televíziós sorozatnál kezdte pályafutását történetíróként. 2002-től a sorozat történetíró osztályát vezette story editor beosztásban. 4 év alatt több mint ezer epizód kreációjában működött közre, miközben számos továbbképzésen vett részt külföldön és itthon egyaránt. 2003-tól szabadúszóként dolgozik forgatókönyv elemzőként, script doktorként, történetszerkesztőként és forgatókönyvíróként. 2004-ben jelent meg (folyt. köv.) Hogyan írjunk tévésorozatot című szakkönyve az Akadémiai Kiadó gondozásában. Óraadó tanárként forgatókönyvírást tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Filmhu Forgatókönyvíró Iskola alapítója és oktatója.
  
  Lovas Balázs - forgatókönyvíró. Pályafutása 1998-ban indult a Séta című nagyjátékfilmmel, melyért rögtön elnyerte az Országos Független Filmszemle második díját. 2001-ben Gödörben című forgatókönyve elnyerte a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvíró pályázat hazai fordulójának második helyezését. 2002-ben készült el a Tesó című film, melynek társ-forgatókönyvírója és rendezőasszisztense volt. Ezért a filmért 2003-ban elnyerte a Magyar Filmszemle Legjobb Fiatal Forgatókönyvírói díját. Konyec című forgatókönyvéből Rohonyi Gábor készített filmet, mely 2007-ben elnyerte a Legjobb Műfaji Film Fődíját valamint az internetes közönségdíjat a 38. Magyar Filmszemlén.
  
  Rendezők:
  
  Szirmai Márton rendező. A sokoldalú fiatal amellett, hogy televíziós munkák és mozifilmek több tucatja dicséri nevét, a filmkészítés minden területén megfordult már. Az Instant Filmek Műhelyének tagja. Közgáz Vizuális Brigáddal immár 10 éve dolgozik együtt. Legutóbbi kisfilmje, a Szalontüdő már több nemzetközi fesztivál díját elnyerte.
  
  Tóth Barnabás rendező. 2003-ban végzett a Színház és Filmművészeti Egyetem producer/rendező szakán. A Vonaton és az Egy szavazat című filmjeit díjazták több nemzetközi filmfesztiválon. Kipróbálta már magát gyártási asszisztensként, vágóként, producerként, színészként, forgatókönyvíróként, televíziós és mozifilmes munkákban egyaránt.
  
  Bartos Péter rendező. A Numero című rövidfilmjét a 2002-es Menekülés a rövidfilmbe elnevezésű fesztiválon vetítették. 2005-ben bemutatott Ólomidő című színes kísérleti filmjében olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Kecskés Karina, Csuja Imre, Román Sándor.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 petrás jános     steven spielberg    bilocate    thor    tomi koivusaari    corrodal    gondozoo    roots of death    hisztéria    florence and the machine    saturnus    warfect    mr2    fallujah    severe torture    hófehér és a vadász    ladytron    eternal flight    limb for a limb    innerwrath    dresch mihály    nicolas cage    craig taborn    arkhorrl    throwdown  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!