hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2002. május 25. szombat   10:39
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Sziget2002 Tizedik hét együttlét, nemzetközi sztárdömpinggel
Sziget Fesztivál 2002. július 31 – augusztus 7.

   Idén tizedik alkalommal rendezik meg Európa egyik legnagyobb multikulturális rendezvényét, a Sziget Fesztivált. 1993-ban közel félszázezren érkeztek az első, akkor még Diáksziget néven debütált eseményre. Az elmúlt évek alatt valamivel több, mint 2 millióan fordultak meg az idegenforgalmi szempontból is jelentősnek számító - Fesztiválon. Az idei, jubileumi Sziget Fesztivál ismét egy feledhetetlen hét együttlétet és minden eddiginél több nemzetközi sztárt ígér.
   A rendezvény szervezői azonban az elmúlt években is már arra törekedtek, hogy a Szigetnek ne egy fő helyszíne legyen, ezért több helyszínen is nemzetközi sztárok felvonultatásával vonzó programpalettát kínálnak. Ma már számos helyszínen összesen 80-nál is több nemzetközi zenei produkció várja a látogatókat.
   A Sziget Fesztivál mára egy olyan fesztiválvárossá vált, ahol egyszerre találhatja meg kedvenceit a rockzene, a világzene, az elektronikus műfaj, a mainstream és underground valamint a komolyzene, a tánc, a színház és sok más művészeti ág szerelmese. A Sziget Fesztiválon több tematikus program áll össze egy szerves egységbe, melynek minden egyes eleme, egy-egy külön fesztiválon, önállóan is megállná a helyét. A Sziget Fesztivált ez a sokszínűség tette Európában egyedülállóvá és kedveltté.
   A jubileumi Fesztiválra a szervezők úgy alakították ki a programokat, hogy az egyes műfajokat felvonultató helyszíneken az adott stílus legjobbjai közül válogattak. Bár az augusztusi időpontban sok külföldi zenekar nem vállal szereplést, az idei Fesztivál minden eddiginél több nemzetközi fellépőt vonultat fel.
   A Pepsi Nagyszínpadon, már a nyitó napon a több nemzedéknek is meghatározó zenekara, a Cure lép föl az esti főidőben. Ezen a helyszínen láthatja majd a közönség a sokak által várt banda, a Pulp és a brit rock trió, a Muse koncertjét. Korábbi ígéretéhez híven fellép a Die Toten Hosen is. A decemberben indult Kívánsággép-be leadott szavazatok alapján, a szigetlakók kívánságára idén is fellép a finn HIM zenekar és a tavaly nagy sikerrel koncertező Nightwish zenekar is. A Pepsi Nagyszínpad nemzetközi palettáját erősíti továbbá a francia Sergent Garcia, a német zenebohóc Mambo Kurt, a Stereo Mcs, a Herbalizer, a Kosheen és a Transglobal Underground angliából, a holland The Gathering, a finn The 69 Eyes és a spanyol Ska P. Mindamellett több olyan nemzetközi sztárral folytat a Sziget jelenleg tárgyalásokat, akik igazi csemegének ígérkeznek a szigetlátogatók számára.
   Nagy sikerrel debütált tavaly a Metal Hammer Színpad, ami idén is zúzós programmal várja rajongóit. Gamma Ray, Edguy, Amorphis, Doro & Blaze, Savatage és a Kreator alkotja a nemzetközi sztárok sorát.
  
   Új névvel és új formátumban, bővült tartalommal és nagyobb terjedelemben jelenik meg a jövőben a népszerű Wanted Magazin, Wan2 néven. A Sziget Szervezőiroda által kiadott, új formájában május 25-én megjelenő zenei és életmódmagazin a Sziget közönségét kívánja egész évben elérni, változatos információkkal. A Magazin Sziget alcím is a lapnak a Szigettel és a Sziget Kft. egyéb rendezvényeivel való szorosabb kapcsolatát tükrözi.
  A megújult tartalom és a név a róla elnevezett programsátorban is tükröződik. A Wan2 sátor programja szintén erős nemzetközi programmal ünnepli a megújult névadóját és a jubileumi Szigetet. Fellép majd többek között a Uk Subs (UK), Al Gringo & the Psychobilly Krautboys on Moonshine (D), Ozric Tentacles (UK), UHT (F), Roy Paci & Aretuska (I), Cosmik Connection (F), Tito & Tarantula (USA-Mex), Marcel et son Orchestra (F).
  
   Idén a különböző népek, nemzetek kulturális programjainak gyűjtőhelyévé válik a Sziget északi része a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpadon és környékén. Az így kialakult Világzenei Falu részei a Világzenei Nagyszínpad, a Folkszínpad, az Afro-Latin Színpad, a RádióC Roma Sátor és a Magyar Néprajzi helyszín.
   Az elmúlt két év tapasztalataira építve a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpad olyan kínálattal járul hozzá a Sziget Fesztivál tízéves jubileumához, amely nemzetközi mércével is feltűnést kelthet, hiszen bátran egy afféle Best of World Music 2002-nek tekinthető.
   Aktualitásának ugyanakkor nem mond ellent, hogy koncepciója az eddig bevált alapállást követi. Eszerint a külföldi fellépők kiválasztása három lábon áll.
  A szervezők továbbra is fontosnak tartják meghívni azokat a világsztárokat, akik még nem jártak Magyarországon (Cesaria Evora, Femi Kuti, Hedningarna). Szintén kiemelt szempont azon világsztárok meghívása, akik korábbi magyarországi fellépéseikkel jelentős rajongótáborra tettek szert (The Klezmatics, Mory Kante, Natacha Atlas, Boban Markovic Orkestar, Baaba Maal, Radio Tarifa, Fanfare Ciocarlia). Természetesen fontos meghívni az újabban jelentkezőket, a közeli jövő ígéreteit is (Sabah Habas Mustapha & The Jugala Allstars, P18, Orlando Cachaito Lopez, Spaccanapoli, Savina Yannatou, Gangbé Brass Band, Dusminguet).
  A program stilárisan és geográfikusan egyaránt a lehető legtágabb szeletet metszi ki a világzenéből: belefér az etnodzsessz, az etno-techno, az afropop, a klezmer, a kortárs flamenco , a roma rezeszene, az afrobeat, az arab pop, a görög rembetika, a Zöld-foki szigetek mornája és így tovább. Indonéziától Olaszországig, az Egyesült Államoktól Beninig, Kubától Spanyolországig

   E változatossággal ugyanakkor nem összeegyeztethetetlen, hogy egy-egy tematika nagyobb hangsúlyt kapjon. A szervezők szándéka szerint a világzenei öszeállítás az elmúlt évben a különféle nemzetiségű rezesbandákat járta körül, és elindult a világ nagy díváinak a bemutatása. Ez utóbbi kis hagyomány folytatódik most Cesaria Evora, Natacha Atlas és Savina Yannatou meghívásával, emellett pedig az afrikai tánczenék kerülnek a fókuszba.
  A Sziget Fesztivál alatt a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpadon délután öttől este tizenegyig naponta négy, összesen tehát huszonnyolc zenekar áll a Szigetre látogatók szíves rendelkezésére, ami annyit tesz, hogy Óbudáról egy hét alatt becserkészhetővé válik a világ... De a zenéje minimum.
  
   Új helyszín a Szigeten a RádióC Roma Sátor. Változatos és izgalmas programok otthonaként ismerhetjük meg ezt a sátrat, ahol esténként a sokszínű roma kultúra mutatkozik be, többek között a jazz, a flamenco, a tradicionális és más mai zenei stílusok keveredésén át külföldi és hazai roma előadók tolmácsolásában. Fellép többek között Vera Bila, a Kaloomé, az Aguadulce, Erik Marchand & Taraf de Carasebes, Trio Moreno & Marina Kortchinskaia és Roby Lakatos. A délutáni és éjszakai zenei programot a Rádió C állította össze sokoldalú zenei arculatának megfelelően.
  
   Petőfi Csarnok Folkszínpad és Petőfi Csárda Egy igazi alföldi csárda jellege, de nem magyarosch hanem valós, ahova Petőfi vagy Liszt Ferenc járhatott a múltszázadban, olyan hely ahova még Bartók és Kodály is szívesen járt volna kutatni. A sátorban körben lócák, felettük itt-ott Petőfi idézetek, kívül muskátli, kármentő.
  A csárda mellett pedig a Folkszínpad a helyszíne az igazi hazai mulatságnak, a magyar és mulatós cigányzenéknek, népszínműveknek, kézműves foglalkozásoknak, bemutatva környező országok saját és nemzetiségi népzenéit is.
   Afro-Latin Színpad Naponta különböző latin-amerikai és afrikai országok kultúráját mutatja be ez a helyszín, kitérve a tradíciók apróbb részleteire is. A programban reggeltől éjszakáig kiállítások, workshop-ok, tánctanítás, előadások, zenekarok és autentikus bemutatók szerepelnek. A várható bemutatkozó kultúrákból szemezgetve érdemes megemlíteni: Marokkót, Egyiptomot, Perut, Bolíviát, Nigériát, Szenegált, Kubát, Brazíliát és a Karibi Szigeteket is.
  
   Szintén az idei év újítása a Sziget Tehetségkutató Színpad. A Sziget Szervezőiroda mindig is fontosnak tartotta az ifjú tehetségek felkutatatását és számukra bemutatkozási lehetőség biztosítását. Korábban a színpadokon kora este és hajnalban kaptak helyt, idén azonban - további lehetőséget teremtve - a nagyszámú jelentkezőnek egy külön színpadot is kialakítottak a Sziget Café szomszédságában. Ezen a színpadon 35 zenekar tud bemutatkozni az egy hét alatt.
   A programkínálatot színesíti a szintén idén debütáló Luminárium is. A luminárium alapját képező ötlet lényege, hogy olyan fény- és színélményt nyújtson a látogatóknak, amelynek a szépségét értékelik. A látogatónak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy békésen sétáljon a luminárium belsejében és élvezze annak nyugodt atmoszféráját.
  Az élmény már az installáció látványával megkezdődik. E monumentális levegő katedrális hasonlatos egy nagyméretű utcai színházhoz, amely kifejti hatását a mindennapi városi környezetre. A szerkezetet naponta felfújják, majd leeresztik. Szokatlanul merész formája és nagy tere vizuális izgalmat és fesztiválhangulatot teremt a helyszínen.
  Miután bejutottak, a látogatók leülhetnek, illetve hátra dőlhetne a kiszélesedő járatokban, hogy elmerüljenek a színek és a zene hangulatában, valamint élvezhetik a szerkezet egyedülálló természetét.
   A Sziget Fesztivál változatos kínálatát továbbra is színesítik a már korábbról ismert programsátrak.
   Így a jazz műfaj házigazdája a Banán Jazz Színpad, blues szerelmeseit vonzó Blues Színpad, új helyszínen a Bahia Színpad. A Magic Mirror sátor a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is várja az érdeklődőket, programján a tavalyi struktúrához hasonlóan beszélgetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, bemutatókkal, külföldi művészekkel valamint színvonalas vendéglátással. Változatos programot ígér a Zanzibár-Colors Sátor és idén is várja az internetezőket a Sziget.hu sátra. Ötödik éve gazdagítja a Tilos Rádió sajátos arculatával a Sziget Fesztivált a Tilos Rádió Sátor, az elmúlt évek nagy sikerére való tekintettel idén is lesz Durex Táncdalfesztivál sátor. Továbbra is jelen van a Szigeten a csend templomaként aposztrofált Cökszpón-Ambient sátorkert. Az elmúlt években fontos találkozóhelyévé vált a kortárs tánc és színház művelőinek és közönségének a Színház- és Táncsátor. Idén is lesz a tavalyi Sziget egyik legsikeresebb -iker- helyszíne a La Bi-ritmus Cinetrip. A fesztivál legkülönbözőbb pontjain meglepetés szerűen bukkannak fel az Utcaszínházak. Lesznek Gyermekprogramok, ahol naponta 10 órától 19 óráig ingyenes gyermekmegőrzést biztosítanak a Szigeten körülhatárolt területen, játékokkal, szakképzett óvónői felügyelettel. Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a gyerekprogramokkal közös helyszínen a Bábjátékos Találkozó.
   Lesz továbbá Szabadiskola, Irodalmi Estek és Komolyzene sátor, Agora, Torony Galéria.
   A British Council támogatásával és a Sziget Szervezőiroda szervezésében mutatkozik be a Sziget Fesztiválon a brit CandoCo Dance Company.
  Időpont: 2002. augusztus 1., 21 óra
  Helszín: Sziget Fesztivál, Színházi Sátor
   A számos mozgássérült tagot is számláló kortárs táncegyüttest 1991-ben alapította Cheleste Dundeker és Adam Benjamin azzal a céllal, hogy elősegítse a mozgássérült és a mozgásukban korlátozott emberek integrációját. Megalakulásuk óta a CandoCo Dance Company a világ egyik legkiválóbb és méltán elismert táncegyüttesévé vált. Az együttes fő profilja a kortárs tánc, de olyan tréningeket is szerveznek Nagy-Britanniában és külföldön, amelyekkel a különböző mozgásképességű emberek integrált táncstílusát szeretnék meghonosítani. Számos koreográfussal dolgoznak együtt - Budapesten a világhírű Javier de Frutos koreográfiáját mutatják be.

   Az eddigi minőség megtartásán túl persze a jubileumi fesztiválra az eddigi szolgáltatások továbbfejlesztése is jellemző lesz. Az eddigi tisztálkodási lehetőségeken túl idén hat új víztakarékos kialakítású zuhanykonténert állítanak fel 36 fülkével. További új mobil ivókútak felállításával és a Hajógyári Szigeten lévő, évek óta nem használt három ivókút rendbehozatalával immár megszűnhet a korábbi sorbaállás a kutak előtt. Fejlesztik a közvilágítást és még nagyobb hangsúlyt fektetnek a Sziget takarítására. Az idei évtől újabb programsátrakat látnak el pormentes dobogózattal. Bővítik a reggel 10-től hajnal 6-ig közlekedő külső buszjáratok számát. További csomagmegőrzőket állítanak fel. Idén is bérelhetnek a szigetlátogatók biztonsági jeladókat saját értékeik védelmében.
   A Pall Mall két fő helyszíne a Sziget legnagyobb sátra, mely 7000 fő befogadására alkalmas illetve a nagyszínpad jobb oldalánál elhelyezett kéttornyos emeletes bár lesz. Ezek jellege nem változik jelentősen a múlt évhez képest, azonban látványvilágukban, külső- és belső dekorációjukban olyan, eddig sosem látott technikákat és látványelemeket alkalmazunk, melyek reményeink szerint felejthetetlen élményt nyújtanak majd a szórakozni vágyóknak.
  A nagysátorban fellépő DJ-k az előző évekhez hasonlóan mind a világ, mind a magyar klubélet krémjét képviselik. A fergeteges party-kat exkluzív táncosok, MC-k és élő zenészek is színesebbé, élvezetesebbé teszik majd. Idén újításként változtatni kívánunk a nagysátor nyitvatartásán, amely az éjjeli bulik mellett délutánonként nyugodt, kellemes, beszélgetős hangulattal várja majd az oda látogatókat.
   A látványos és színvonalas programokkal, show-kkal azokat is meg kívánjuk célozni, akik talán kevésbé kedvelik a hazánkban rendkívül népszerű dance, techno, house vagy trance zenei irányzatokat.
   Est Színpad 2002: reggel 10-től Tai Chi-bemutató, illetve közös edzés nyitja a műsort, majd egy teljesen új, (egyelőre szintén szupertitkos) játékos blokkal dobjuk fel a délelőtti kászálódás egyhangúságát. 1416h-ig a tavalyi évhez hasonlóan fúvószenei koncertek következnek, mindennap más stílusban: klasszikus muzsika, jazz és különböző kultúrák népzenéi csendülnek fel a kora délutáni árnyékban. Utána a gitároké, a doboké és a mikrofonoké a főszerep: koncertek minden mennyiségben! Külön érdekesség, hogy a legkorábbi koncertblokkba (16h-tól) az országos Est-lapok delegálták kedvenc zenekaraikat. A húzónevek terén idén még tovább színesítjük a képet: a főzenekarként szereplő, országosan is ismert csapatok (Hiperkarma, Emil.Rulez, ThaiFun) produkcióiba műfajuk sztárjait hívjuk meg vendégként (a Kartel és a Quimby néhány tagja biztosan fel fog bukkanni pár szám erejéig a színpadunkon).
   Siemens Mobile Pop Színpad: Sziget-Siemens buli mindenkinek. A Sziget Fesztivál 2002. eseményen a Siemens Mobile ismét a Nagyszínpad szomszédságában állítja fel a majd 5.000 fő befogadására alkalmas könnyűzenei pop sátrát. A színpadán pedig olyan elismert, kedvelt hazai sztárok lépnek fel, mint Adrien, Ágnes Vanilla, a Back II Black, a Bikini, a Crystal, az Eleven Hold, a K.F.T., Roy és Ádám, Somló Tamás, a United, a Vénusz és a Zanzibár, a Pa-dö-dö, a Kimnowak, az Unique, a Kerozin, Almási Enikő, Korom Attila, a Volvox, Alex, Felícia és Shine valamint vasárnap - a hip-hop napon - megannyi hazai hip-hop sztár. Koncertekkel a Nagyszínpad műsorát követően este 11-től pirkadatig várja az érdeklődőket a Siemens Mobile mindennap.
   A ROXY SunCity A Sziget oázisa. A sziget egyetlen medencéje mellett, a pálmafák alatt, a ma legjobb slágerei között, a Dokk Bistro szakácsa sütögeti a pecsenyéket, miközben a mixer összevissza spriccel...(koktél-show :) A ROXY SunCity nyitva minden nap 24 órában. ROXY Sun-CIKI: Lekésni a koktélbárt (0-24)! Hűsítő shake-ek nélkül elviselni a forró Sziget hangulatot! Máshol reggelizni! Lemaradni a ROXY DJ-kről (17-22)! Elmulasztani a divatbemutatókat
  
  Elfogyhatnak a jegyek
  
   Tavaly a Fesztivál szombati napján elfogytak az aznapra szóló napijegyek. Az idei nemzetközi sztárkínálat és a jubileumi fesztivál hangulata minden bizonnyal hatalmas tömegeket vonz ebben az évben is a Fesztiválra. A tavalyi tapasztalatok és az erre az évre tervezett infrastrukturális fejlesztések fényében a Sziget szervezői idén 65.000 főben maximalizálják a napi látogatók számát.
   Ez a látogatói szám természetesen nem a Hajógyári Sziget befogadóképességének maximuma, azonban a Sziget szervezői nem akarják, hogy a mennyiség a minőség rovására váljon.
   A szervezők szándéka pont az, hogy a szigetlátogatók kényelmesen tudják élvezni a Hajógyári Sziget adta lehetőségeket, és mindenki számára elfogadható kiszolgálást nyújtson a Sziget Fesztivál infrastruktúrája. Ez azonban magával vonzza, hogy lehet olyan nap, mikor elfogynak a napijegyek. A szervezők az idén is jelentős kedvezményt nyújtanak azoknak, akik az elővételi lehetőséggel élve akarják bebiztosítani helyüket a Fesztiválon.
  
  Mennyibe fog kerülni idén egy belépő?
  
   A Sziget Szervezőiroda mindig is arra törekedett, hogy a Fesztivál jegyárai a széles tömegek számára elérhetőek legyenek. Míg 1993-hoz képest 2002-re a Sziget Fesztivál költségvetése közel 40 szeresére nőtt, a belépőjegyek ára az 1993-ashoz képest mindössze (a napijegyek) 10 szeresére illetve (a hetijegyek) 6,6 szorosára változtak. Így a napijegy idén 3000 Ft lesz, ami egy elfogadható ár, amiért naponta közel 10 nemzetközi sztárzenekar és számos hazai produkció között válogathat a közönség.
   Májustól elővételben négy napijegy áráért (12.000 Ft) már egy hetijegyet lehet kapni. Az, aki elővételben vesz hetijegyet, idén 6.000 forintot spórolhat a kapuban kapható hetijegy (18.000 Ft) árához képest. Június 15 től 15.000 forintot kóstál elővételben egy hetijegy.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget honlap

 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
Tycho új lemezével tér vissza Budapestre
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
Vagyunk végig - az évad legerősebb hónapjára készül a Budapest Park
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 silent screams    howard jones    reggae    make do and mend    jurij    stolen beat    azfeszt    sziget 2009    nikson    witkin    stereotone    kettős tamás és a vadszamarak    miloopa    luis fonsi    charlie winston    tommy lee jones    hatóságilag tilos    deli-kutt    new roses    hol van ilyenkor a rendőrség?    archer    blood    hot water music    john lydon    aquileia ostroma  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!