hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. október 8. hétfő   16:26
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
NOFX, Ignite, Semmi Komoly, Reflected
2007. szeptember 12., Budapest – Petőfi Csarnok

  Nem kis bravúrt hajtott végre a NOFX, lévén nem mindennapos dolog, hogy tarajos punk és átlagos öltözetű egyetemista együtt őrjöngjön ráadásul a Petőfi Csarnokban. Míg előbbi talán még mindig az amerikaiak zenéjét teszi fel nap, mint nap, addig utóbbit valószínűleg a nosztalgia kergette a bulira, a gimnazista korban hallgatott dalok emléke.
  
  Aperitifként a Reflected szolgált fel kaliforniai típusú dallamos punkzenét. A milliószor hallott megoldásukat fiatalságukra rácáfoló magabiztossággal adták elő, miközben egy tapodtat sem voltak hajlandóak megmozdulni a színpadon. Ezt mindenképpen a megilletődöttség számlájára írom, lévén nem mindig kínálkozik alkalom, hogy ekkora helyen, s ekkora csapat előtt játszanak. Tempók tekintetében igyekeztek változatosak lenni, úgyhogy nem kergettek ki a nagyteremből idő előtt, ergó: élvezetes produkciót nézhettem végig. Remélem, legközelebb még jobb számok lesznek a tarsolyukban, valamint jobban bemozogják a teret. Fiatalok, az idő (és a koncertek) nekik dolgozik.
  
  A Semmi Komoly ellenben már 10 éve létezik a hazai ska/punk színtéren, eleddig nem hallottam őket, itt volt tehát az alkalom. Zeneileg ők sem váltják meg a világot, ám meg kell állapítani, hogy kevés kiugró momentumot tartalmazott a koncert. Ezek egyike az új számként beharangozott Nézz körbe volt, amely fogós vezérdallamával könnyen beleragadt a fülbe. Ezen kívül nem sok dologra emlékszem a fellépésükről, ami azért komoly kritika, tekintve 1997-től datálható tevékenységüket. Leginkább az éneken kellene csiszolni, ha ezen tudnak javítani, nagyban javulna zenéjük memorizálhatósága.
  
  Amit páran a szünetben rebesgettek, az be is következett: különleges vendégként színpadra lépett az Ignite! Zoli és bandája nemrég járt nálunk: májusban egy csordultig telt A38-nak játszottak, most viszont egy harmadnyi PeCsának, de a hangulatra így sem lehetett panasz. Zoli a szokott lelkesedésével mozogta be a rendelkezésére álló teret, miközben a többiek végigvették a jól ismert dalokat (Run, Veteran). Az A Csitári hegyek alatt ezúttal nem volt a programban, de szerény véleményem szerint ez most nem is hiányzott. Nem játszottak sokat, de a saccra 30 perces műsor egy kellemes csemegének így is elment a NOFX előtt.
  
  Nem kellett sokat várni a punk legendákra, akik rögvest bele is csaptak a Dinosaurs Will Die-ba, megmutatva, mire is lehet majd számítani az elkövetkezendőkben. Illetve, annak csupán egy kis töredékét. Ugyanis itt egy olyan punk csapat állt előttünk, aminek nem esik nehezére egy párakkordos punk őrületből hirtelen reggae-be váltani, vagy éppen egy kellemes lírai szösszenetet előadni, mindamellett a dalok közben (s néha közben is) rendesen kieresztik azt a bizonyos humorzsákot. Nem figyeltem meg pontosan, de a szövegelés jelentős részét képezte a műsornak, igaz, ezek jobbára vicces kis intermezzo-k voltak, úgyhogy abszolút nem voltak zavaróak. Sőt. Maga a NOFX nem éppen tipikus punk arcokból áll (legalábbis külsőleg): Fat Mike és El Hefe latin származásúak, míg a másodgitáros Eric Melvin akár egy rocknroll csapatba is beférne ebből is látszik, nem a taraj és a biztosítótű teszi a punkzenét, sokkal inkább a hozzáállás, a gondolkozásmód. Véleményük nekik meg aztán tényleg van a világról, pár akkordban le is reszelték a Franco Unamerican-t, a Leaving Jesusland-et, vagy éppen a Dont Call Me White-ot csakhogy tudjuk, hogyan állnak hozzá a dolgokhoz. Persze a komoly mondanivaló mellett ők nagyon lazának is tudnak lenni, ezt híven bizonyították a már említett ska/reggae betétek ezek alatt az őrjöngők felszusszanhattak egy keveset, míg a karbatett kézzel állók rácsodálkozhattak a banda sokszínűségére (már ha szükség volt erre). Jó sokat játszottak, az a 100 perc viszont úgy telt el, mintha csak 50 lett volna. A végén pedig az embernek nem volt más dolga, mint lelkesen tapsoljon, kiabáljon, mivel ezek az arcok egy vidám másfél órát nyújtottak a szürke hétköznapok közepette.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A NOFX oldala

Az Ignite oldala

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 x ambassadors    robert downey jr    will ferrell    hatesphere    stadt    good charlotte    stefan kaufmann    defeated sanity    anne hathaway    colorstar    year of the goat    purified in blood    vildhjarta    korpiklaani    tintin kalandjai    bin-jip    kraftwerk    the gentle storm    ir    pilinszky jános    joe satriani    jex thoth    harlott    gurszky péter ádám    mick jagger  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!