hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2007. október 8. hétfő   11:57
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Az Építészet Hónapja 2007. - Revealing Chicago fotókiállítás és Terry Evans légifelvételei
2007. október 10.–november 4. Budapest - Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galéria– Budapest (II. Kis Rókus u. 16-20.)

  Terry Evans 1978-ban kezdte felfedezni a prérit a Kansas állambeli Salina városában. Azt gondoltam, hogy mindent, amit tudni akarok, megtalálom az embereket fényképezve, de hirtelen elkezdtem meglátni a talpam alatt rejlő komplexitást emlékezik vissza. 1989 és 1994 között többször felszállt a magasba, hogy feltárja a prérin hagyott emberi nyomokat: mezőket, farmokat, olajszivattyúkat, temetőket, és a vidéki táj más-más elemeit. 1994-ben Chicagóba költözött, és elkezdte fényképezni a Field Múzeumban található Joliet-gyűjteményt. A préri felfedezését a prérik élőlényeinek korábban, a XIX. században gyűjtött mintái: növények és madarak fényképezésével folytatta. A Revealing Chicago című kiállítással utazása a városi prérire vezetett. Ahogy ő magyarázza: Amikor fentről nézem Chicagót, olyan, mintha derékmagasságból nézném a prérit határtalan sokszínűségét, komplexitását és összekapcsolódását.
  
  Chicago
  
  Chicagónak a világ vezető nagyvárosai közé történő emelkedése egyáltalán nem volt egyértelmű. A város egy sáros, barátságtalan mocsárból született. Még az egyik legnyilvánvalóbb értéke, a Nagy-tavak közelsége is veszélybe került: a kikötőt elzárta egy hatalmas homokföveny-torlódás.
  
  Mégis, Chicago lakossága ami 1848-ban csupán húszezret számlált a XX. század elejére egy millióra nőtt, felülmúlva New York kivételével az összes amerikai várost. Ezzel Amerika második legfontosabb nagyvárosává vált. A XX. században, ahogy Chicago megérett, letisztult, kifinomult, és külvárosai kialakultak pár jelentős akadály ellenére a világ egyik legnagyszerűbb régiójává lett.
  
  Terry Evans különleges képei a jelent ábrázolják. A város első százötven évének kulcsfontosságú leckéi azonban sokat elmondanak arról, hogy Chicagónak hogyan kell terveznie a következő száz évre.
  
  Az a tény, hogy emberek milliói viszonylagos közelségben élnek egymáshoz, hatalmas gazdagságot eredményezhet, de logisztikája így is rémisztő lehet. Bár a kolera elmúlt, a nagy közlekedési forgalom nem. A XIX. században Chicago majdnem belefulladt a saját szennyvizébe. A XXI. században az adatok azt mutatják, hogy a régió lakói belefulladhatnak a gépkocsik által kibocsátott gázok mennyiségébe. Ez a régió, amely annyira függ a gépkocsiktól, egészen jól működött 50 évig. De ha még egymillió autó kerül az utakra és ez vár a chicagói régióra a 2030-ra szóló előrejelzés szerint , az utak és az autóutak, amelyek ezt a régiót összetartják, a szennyvíztől eldugult Chicago-folyó modern megfelelőjévé válhatnak.
  
  Vajon Chicago mai lakóiban megvan-e az előrelátás és a politikai elhatározás, hogy egy jobb jövőt építsenek? Hogy továbbra is előnyt kovácsoljanak Chicago elhelyezkedéséből, amelyből kifolyólag a város az Egyesült Államok főbb útvonalainak kereszteződésében, és a világ keleti és nyugati kapujában fekszik? A városi vezetés folyamatos előrelátásával befolyásolja a város és a régió jövőjét. Kulcsfontosságú pillanatokban olyan közös döntéseket hoztak, amelyek megváltoztatták a város fejlődésének ívét. Ugyanígy volt a tóparttal. Már az 1830-as nagymértékű chicagói földszerzés idején is volt a városi hivatalnokoknak egy olyan elképzelése, hogy a tópartot köztérnek őrizzék meg.
  
  Montgomery Ward iparmágnás volt annyira elszánt, hogy folyamatosan bepereljen mindenkit, aki meg akarta akadályozni, hogy a tópart szabad maradjon. A modern tervezés egyik nagyszerű vívmányaként Daniel Burnham, a híres amerikai építész és a Gyönyörű város elképzelés szülőatyja, az egész tópartot egy különleges látomás részeként beleszőtte abba a tervbe, amelynek kivitelezése Chicagót egyszerre tette funkcionálissá és csodálatossá. Vajon a chicagói régió a város és külvárosai tud-e egy ahhoz hasonló látomással és felvilágosult tervezéssel részt venni a XXI. századi növekedésben és fejlődésben, mint amilyennel korábban egy mocsarat nagyszerű metropolisszá változtatott?
  
  Terry Evans Chicago városáról készített portréja jól visszatükrözi a régió kényelmetlen kapcsolatát a természetes környezettel a folyamatos csatározást, ami Illinois északkeleti részének ökológiája és az itt élő, a környezetet megszelidíteni és átváltoztatni akaró emberek között zajlik.
  
  A fontos élőhelyek elfoglalása folytatódni fog, legalábbis a földhasználatban és a közlekedés szabályozásában bekövetkező drámai változások nélkül. A földhasználat és a közlekedés jobb koordinációja, a meglévő tranzitállomások körüli fejlesztés, a tömegközlekedésre irányuló nagyobb mértékű befektetés és egyes városrészek átalakítására történő fókuszálás ettől eltérő fejlődési mintákhoz vezethet, mintegy háromszáz négyzetmérföld nyílt teret hagyva a fejlesztésnek.
  
  A régió fejlődik. Terry Evans fotói elképesztő mértékben ragadják meg a régió fejlődésének dinamizmusát. A polgárok vagy ellenőrzésük alá vonják a változást, vagy pedig csak hagyják, hogy megtörténjen. Chicago történelme azt sugallja, hogy nemcsak a múltban tudott egy reménytelen mocsarat a világ egyik legnagyszerűbb metropoliszává emelni a jövő iránt érzett felelősség.
  
  Megnyitó: 2007. október 9., kedd, 18:00
  Megnyitja: April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete
  
  A kiállítás megtekintése díjtalan!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 aborted    tony allen    filmbox    malacka és a tahó    gaudi-nagy tamás    volt 2001    emmure (usa)    einherjer    grieved    tales from the grave in space    close your eyes    panic! at the disco    cillian murphy    peter watkins    b.b. king    honey rock klub    aws    night demon    brujeria    tonmi lillman    Üvegtigris    lajkó félix    backpackers’ spring    noah & the whale    fourty management  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!