hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. október 9. kedd   17:40
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Terje Rypdal’s Skywards Trio (N) a Millenárison
2007. október 17., szerda, 20:00. Budapest – Millenáris Teátrum

  A norvég virtuóz gitáros zeneszerző Terje Rypdal az európai modern dzsessz egyik legmeghatározóbb alakja. Jan Garbarekkel, George Russell-lal és Lester Bowie-val az 1970-es években végzett közös munkájuk során váltak nemzetközileg is elismert dzsesszzenésszé. A rock-zenészből a free dzsessz legendájává avanzsált művész a norvég és európai dzsessz-színtér meghatározó alakja. Kompozícióiban egy nagyon egyedi modern, avantgárd hangzásvilágot alakított ki, mindamellett szimfonikus- és kamara-zeneszerzőként is a legjelentősebbek közé tartozik.
  
  Az 1947-ben Oslóban született Terje Rypdal a Supersilent zenekarból is jól ismert Stale Storlokken billentyűssel és Paolo Vinaccia dobossal alkotott Skywards nevű formációjával lép fel a Millenáris Teátrumban.
  
  Rypdal 1971-ben, első saját neve alatt kiadott lemezén dzsessz, pop, rock és kortárs zene egyaránt felhangzott, ez a sokszínűség azóta is jellemzi muzsikáját. Terje 25 évet dolgozott dzsessz, szimfonikus és kamarazene komponálásával, amelynek eredménye 6 szimfonikus mű és három lemez lett. Az Undisonus / In Neo 1987-ben a Q.E.D. 1993-ban jelent meg, ugyancsak az ECM kiadónál. Ezalatt a norvég kemény rock gitárossal Ronnie LeTrekrö (ex. TNT) Daredevils nevű zenekarával turnézott és stúdiózott. Egy új, szimfonikus zenekarra és két elektromos gitárra írt darabja a jövő évben fog megjelenni az ECM kiadónál.
  
  A sokoldalú zeneszerző így beszél alkotói munkásságáról:
  Korábban a klasszikus és dzsessz munkáimat nehezen tudtam összeegyeztetni, úgy éreztem, hogy láthatatlan erők húznak mindkét irányba. Mostanra eljutottam odáig, hogy a zeneszerzés és a zenélés pusztán két aspektusa ugyanannak az alkotói folyamatnak. Az If Mountains Could Sing (1995, ECM) című lemezem megjelenése sok tekintetben a bizonyítéka ennek. A lemezt 1994-ben vettük fel, a trió mellett a legnagyszerűbb norvég klasszikus zenészek részvételével. Ebből egy kivételesen erős, csodálatos zene született. Az album nagy sikert aratott és fantasztikus kritikát kapott világszerte mondta Terje Rypdal
  Terje Rypdal korábbi dzsessztriója, a The Chasers 1984 óta létezik, ezzel a formációval két albumot jelentetett meg, az egyiket rögtön megalakulásuk után 1985-ben Chaser, a másikat 1987-ben Blue címmel az ECM-nél. A második lemez megjelenése után a trió quartetté egészült ki, majd nem sokkal később a harmadik lemezük a The Single Collection (1988) felvételei közben felbomlott, 1992-től fokozatosan újjáéledt.
  
  Az elmúlt években Terje Rypdal leggyakrabban a Skywards nevű triójával lép fel. 1997-ben ugyancsak Skywards címmel megjelent CD-n Jon Christensen, Palle Mikkelborg, David Darling és Paolo Vinaccia mellett összesen nyolc zenész játszik. A formációról Terje így beszél: Álomfelállás egy stúdió felvételhez, de lehetetlenség turnézni vele. A Skywards-anyagot triójával világszerte nagy sikerrel adja elő. Játszották az USA és Kanada legnagyobb zenei fesztiváljain és Európa-szerte majd minden jelentősebb zenei fesztiválon.
  
  2000-ben aztán újabb kortárs zeneszerző az ECM-nél kiadott szimfonikus munkáival került fókuszba: Double Concerto/Fifth Symphony. Terje a sokoldalú zenei tevékenysége révén a legnagyobb kortárs és dzsesszfesztiválokon játszik Európa- és világszerte. Színdarabokhoz, filmhez is írt zenét, ő szerezte Hans Peter Moland Abszolút nulla fok (1995) című fimjének zenéjét. 1968 óta több mint húsz saját albuma jelent meg, összesen közel 70 lemezen játszik. Legújabb anyaga a Lux Aeterna 2002-ben jelent meg, ugyancsak az ECM kiadónál. A legnagyszerűbb norvég és nemzetközi zenészekkel alkot és zenél együtt. Jan Garbarek, George Russell és Lester Bowie mellett Ketil Bjornstad, Palle Mikkelborg, Bugge Wesseltoft, Jon Christensen vagy David Darling is zenésztársai voltak.
  
  Tagok:
  Stale Storlokken billentyűk, hammond
  Paolo Vinaccia dobok
  Terje Rypdal gitár
  
  Jegyár: 3800/4500 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kristen stewart    machine head    koszorúslányok    vulture industries    ang lee    kalála    like a strm             robert redford    structures    katie holmes    the young punx    pókember    tom stormy trio    palmetta    severe torture    waszlavik    táncoló talpak    death valley screamers    peter berg    szenteleki gábor    daniel radcliffe    dreyelands    danko jones    nvyllund  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!