hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2007. szeptember 3. hétfő   14:22
nincsen hozzászólás

szerző: U. N./ Hammer Music Production
Leukémia Fesztivál 2007


  Amióta az 1960-as években a rock-zenészek felfedezték, hogy ihletüket és tudásukat jó ügyek szolgálatába is állíthatják, a műfaj összeforrt a szociális érzékenységgel és a humanitárius tevékenységgel. Bár sokan az első nagy horderejű eseménynek az 1971-es, George Harrison és Pandit Ravi Shankar szervezte Bangla Desh-koncertet tekintik, már 4 évvel korábban a Monterey Popfesztivál bevételei, és minden azóta hozzá kapcsolódó kiadványból befolyt összeg egy jótékonysági alapítványt gyarapították. Magyarországon a rendszerváltás küszöbén a Budapest Sportcsarnokban megrendezett Koncert Erdélyért volt az első ilyen, nem felülről vezényelt kezdeményezés, azóta számos hasonló, kisebb-nagyobb méretű akciókban vettek részt a műfaj legjobbjai. E sorba illeszkedik az egy éves múltra visszatekintő Leukémia Fesztivál koncertsorozata, amelynek előkészületeiről a fő szervező, Jozé nyilatkozott.
  
  Először tisztázzuk, mit is takar a Leukémia Fesztivál elnevezés. Miféle rendezvényről van szó, s mi a célja?
  
  A Leukémia Fesztivál egy jótékonysági koncertsorozat. Célja a leukémiás betegek támogatása. Egyrészt a fesztivál látogatóitól adományt kérünk A LEUKÉMIÁS BETEGEKÉRT alapítvány számára. (Az alapítvány a Szent László Kórház Hematológiai osztályát támogatja.) Másrészt figyelemfelkeltés a célunk. A leukémiás betegek ellátása az egyik legdrágább gyógyító tevékenység. Reményeink szerint a jó példa követőkre akad, és mások is segítenek.
  
  Amellett, hogy a fesztiválnak már van némi múltja, már most látszik, hogy ez alkalommal sokkal nagyobb léptékű lesz. Foglald össze kérlek a legfontosabb tudnivalókat!
  
  A LEUKÉMIA FESZTIVÁL 2007 jelen pillanatban is szervezés alatt áll. Tervezett időpontja 2007. október 12-13. Ami jelen pillanatban biztosnak, vagy majdnem biztosnak tűnik:
  2007. szeptember 29. Nagykanizsa SÁSKA-ROCK Klub.
  2007. október 12. Gödöllő TRAFO CLUB
  2007. október 12-13. Siófok ART ROCK CAFÉ
  2007. október 12. Budapest - KÉK YUK és VÖRÖS YUK
  2007. október 13. Budapest VÖRÖS YUK és KULTIPLEX
  2007. október 13. Pécs IH és TOXIC CLUB
  2007 október Kapuvár SHOP-STOP és Budapest GÖDÖR KLUB.
  
  Néhány biztosnak tűnő fellépő: Waszlavik (ex-Bizottság, ex-Beatrice), C.A.F.B., Trottel, Vidámpark, Sajnos Batár, Hardcore Jukebox (Bridge To Solage és The Idoru tagok), OneHeadedMan, Nomad (ex-Bedlam, ex-Warpigs), Sollen, HemBa (Kretens és Leukémia tagok), Lady Picture Show, Perishing Mankind (Ausztria), Súly, Alhana, Fekete teve, Tűzmadár, AnDante, Freehand, stb.
  A lista messze nem végleges. Sok zenekarral állunk tárgyalásban. Valószínűleg további helyszíneket / időpontokat kell majd lekötni.
  
  Ezeken túl: szervezés alatt több vidéki helyszín.
  Baja, Békéscsaba, Eger, Zalaegerszeg ezekből a városokból kaptunk konkrét szándéknyilatkozatot. Reméljük sikerül a helyieknek a szervezés, és nemsokára újabb helyszíneket jelenthetünk be.
  
  A fesztiválhoz kapcsolódik egy másik rendezvény is:
  KERESZTÉNY ROCKZENÉSZEK A LEUKÉMIÁS BETEGEKÉRT 2007.
  Időpontja 2007. szeptember 28.
  Helyszíne HÍRADÓ KLUB Budapest
  A fellépők közül jelen pillanatban publikus az Ezrah (ex-Tranzit), a The Last Chance Band, a Mahanaim, a Részletkérdés és a Rengeteg. A Rengeteg zenekar érdekessége, hogy itt játszik Prazsák Laci, aki az Ez az a nap fesztivál egyik szervezője. Illetve a Rengeteg zenekar tagja Matt Schellenberg is, aki a Territorial Chant (USA) vezetője és fő zeneszerzője.
  A világhírű Noel Richards (UK) egyéb elfoglaltsága miatt nem tud fellépni a fesztiválon, viszont küldött egy ajánlást: „This music festival will be a great occasion and by being a part of it you will be helping to raise funds to help those who cannot help themselves. Don´t miss this opportunity to make a difference to someone´s life.” „Ez a zenei fesztivál egy nagyszerű alkalom, hogy résztvevőként te is segíthess adományokat gyűjteni azoknak, akik magukon nem tudnak segíteni. Ne szalaszd el ezt a lehetőséget, hogy változtass valakinek az életén!”
  
  A Fesztiválon csak zenészek lépnek fel?
  
  Nem, ismét tervezünk versmondást, pantomim előadást illetve új programként ruhabemutatót is. A tervek szerint ismét hazánkba látogat a fesztivál meghívására Stefan Bergner (D) pantomim művész. A vers-mondók közül is egy név: Német Nyiba Sándor (De-Pression), a birkózó válogatott egykori kapitánya. Valamint Kercsó Margit jelmeztervező is be fogja mutatni Régi Idők Ruhái elnevezésű kollekcióját.
  
  Mesélj, kérlek, a válogatásalbumról is!
  
  A Leukémia Fesztivál egyik szerveződő projectje egy több részből álló válogatás-album. Címe EMBEREK EMBEREKÉRT A tervek szerint az internetről (dalok.hu) lesz majd letölthető, és a bevételeket szintén A LEUKÉMIÁS BETEGEKÉRT alapítvány kezeli majd. Sajnos a papírmunka megrekedt, a kiadás csúszik. Még nem született konkrét döntés a hogyan továbbról. Felvetődött további segítség kérése az ügyintézéshez az aktivistáktól, illetve alapítványi kiadás is. Erről jelen pillanatban nem tudok többet mondani. Ezúton is elnézést kérünk az érintett művészektől a csúszás miatt.
  
  Néhány név a teljesség igénye nélkül, azok közül, akik felajánlottak dalt a betegek javára:
  Bródy János, CPg, Djabe, Edda művek, Eszterlövészek, Ezrah, Fischer László (Korál), Fonográf, Hit Rock, Illés, Leukémia, Lord, Noel Richards (UK), Matt Schellenberg (USA) és a Rengeteg, P Mobil, Piramis, Prazsák László, Részletkérdés, Sacra Arcana, Slogan, Solaris, Special Providence, Stereochrist, Szörényi Levente és Rost Andrea, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, Trottel, Waszlavik, Yellow Spots, Vikidál Gyula és a De-Pression. (Itt jegyezném meg, hogy az album eddig szervezésében komoly részt vállalt Németh Nyiba Sándor a De-Pression zenekarból.)
  Az albumok borítóit többek között Bernáth Y Sándor (ex Bizottság) és Nagy Attila képzőművészek ajánlották fel.
  Az album fővédnöke Gidófalvy Attila (Karthago, Lord) lesz.
  
  Valamint szerveződik egy kerékpáros felvonulás is. Arról mit kell tudni?
  
  Egy Critical Mass-hoz hasonló rendezvényt szeretnénk, ahol az egészséges életmód propagálása mellett a Leukémia fesztivált is szeretnénk megtámogatni. A tervek szerint a bringásoknak is lesz koncertprogram.
  
  Egy ilyen grandiózus vállalkozás rengeteg munkát és pénzt igényel. Hogy oldjátok meg mindezeket?
  
  Röviden és velősen úgy, hogy megfogjuk a munka végét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenki mindent ingyen csinál. Tehát a fellépők, a roadok, a rendezők, a szervezők, és az egyéb aktivisták elvállalnak egy-egy feladatot, és megoldják. Az anyagi részt is adományokból oldottuk meg eddig.
  
  Egy példa a sok közül: Nagy Attila elkészítette a 2006-os plakátot, a Bigprint nyomda felajánlott és kinyomtatott néhány darabot ingyen (színesben, B1-es méretben), Richie 11 (selector) a nyakába vette a várost a kész plakátokkal, és a Headbanger lemezbolt pedig megengedte, hogy kirakja az egyiket a kirakatukba.
  
  Már csak célkitűzéséből kifolyólag is több elvárás élhet az emberekben a Fesztivállal szemben. Hogy garantálható a:
  - politikamentesség
  - a befolyt összegek sorsa
  - a szakmai szempontok jelenléte a leukémiás betegek kapcsán?

  
  A fesztivál az első telefonoktól kezdve deklaráltan politikamentes. Ez sok apróságban nyilvánul meg. Például felkértük a fellépő művészeket, hogy a Leukémia Fesztiválon fogják vissza magukat bizonyos témákkal kapcsolatban.
  Büszke vagyok arra, hogy a 2006-os fesztiválon egyaránt megtalálható volt jobb- és baloldali meggyőződésű, illetve hívő és világi művész. Külön öröm számomra, hogy egyaránt színpadunkon tudhattuk Makó Dávidot (Stereochrist) és Waszlavik Gazember Lászlót - miközben zajlottak a Kossuth téri események.
  
  A befolyt összegeket A LEUKÉMIÁS BETEGEKÉRT alapítvány kezeli. Azért rájuk esett a választásunk, mert ők vállaltak garanciát a befolyt összegek sorsáról. Sok alapítványnál attól féltünk, hogy elmennek az adományok folyó kiadásokra (pl. telefonköltség, benzinköltség). Mi viszont konkrétan a betegeket / a betegek ellátását akarjuk támogatni.
  Az alapítvány a konkrét összegekből konkrét tárgyi eszközöket vesz, és erről számlával elszámol. Ez pont megfelelt nekünk. Az alapítvány minden adata nyilvános, az összegek sorsa a művészek számára is követhető. Ez is fontos szempont, mert ismerem a fél szakmát, sokuk felé személyesen vállaltam garanciát. És nagyon nem szeretném blamálni magam
  
  Úgy érzem szakmailag is jó kezekben van a kezdeményezés. Az alapítvány kontakt személye a fesztivál szervezői felé Dr. Herjecki Kornél. A Harmat könyvkiadó is az ő nevéhez fűződik, ami szintén sokat nyomott a latba számomra.
  Ezen kívül a Leukémia Fesztivál szakmai fővédnöke Dr. Fekete Sándor (osztályvezető főorvos,) aki a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság elnöke.
  
  A sajtókapcsolatokat két elismert újságíró végzi társadalmi munkában. Göbölyös N László és Uzseka Norbert eddigi munkássága számomra elegendő garancia, hogy korrekt és kiegyensúlyozott lesz részünkről, vagyis a Leukémia Fesztivál részéről a tájékoztatás
  
  Manapság számos jótékonysági szerveződéssel találkozni, különösen akkortájt, amikor az adók 1%áról kell dönteni... Ugyanakkor elég szokatlan az a fajta alulról jövő szerveződés, amilyen a Leukémia Fesztivál. Ezért különösen érdekes lenne, ha elmesélnéd, miért pont a leukémiás betegek megsegítésére kezdtél el szervezkedni?
  
  Egyrészt 2006. januárban egy ismeretlen betegség levett a lábamról (szó szerint). 3 hét eredménytelen SZTK kivizsgálás után gyakorlatilag ölben vittek be a Szent László Kórházba egy újabb teljes kivizsgálásra. Amikor már képes voltam csoszogásra, akkor szembesültem azzal, hogy mit is jelent a leukémia. Ugyanis az engem vizsgáló bel-osztállyal szemben volt a hematológia. És ez az élmény nem csak 3 percre érintett meg, mint amikor olvasok a témáról, vagy látok egy rövid tv összeállítást, hanem nap, mint nap. Úgy éreztem: valamit tennem kell.
  
  Másrészt 2006-ban volt a Leukémia zenekar 20 éves, és azon is sokat gondolkodtam, hogyan lehetne erről méltóképpen megemlékezni. Akkor jött az ötlet: mi volna, ha lenne egy jubileumi Leukémia koncert, ahol rendhagyó módon a zenekar ad ajándékot. Ajándékot a leukémiás betegeknek. Úgy tudom, ez mind a zenekarnál, mind a baráti körben korábban is felvetődött, de mindig megbukott az ügy az öltönyösök miatt
  Felhívtam pár havert, küldtem pár SMS-t és gyakorlatilag fél órán belül állt az első buli váza. Ezután felkerült egy vonalas hír a Secondshot és a Tarzansite webzinekre, és másnap elkezdtek özönleni emailben a jelentkezők illetve az aktivisták. A többi, ahogy mondani szokták: történelem
  
  Foglald össze kérlek, amit az eddigi fesztiválokról, rendezvényekről fontos tudni!
  
  Az első Leukémia Fesztivál 2006. október 13-14. zajlott Budapesten, két helyszínen. A rendezést / szervezést nagyrészt a Magyar Pink Floyd Klub tagjai vállalták. 29 fellépő volt (néhány név: Sterochrist, Waszlavik, Eszterlövészek, HemBa, Soundshine, Szükségállapot, Penalty Kick) A Leukémia zenekar sajnos nem tudott fellépni, mert közbejött Dávid USA ösztöndíja. Így a Leukémia zenekar műsorvezetőként (Lacika, Guppi) képviseltette magát. Ugyanígy képviseltette magát a Hit Rock (Apuka) és a Nomad (Cicó) zenekar is. A fesztivál hőse kétség kívül Makó Dávid (Stereochrist) volt, aki a zenekari cucc szervezését, a műsorvezetést, a színpadmesterséget is bevállalta a fellépés mellett. Schleki (Yellow Spots) volt a másik színpadmester. Waszlavik Gazember pedig elvállalta a művészeti fővédnökséget. Ezúton is köszönet minden résztvevőnek és adományozónak!
  A fesztivál tehetségkutatójának a győztese a füzesgyarmati Súly zenekar lett.
  161 ezer forint adomány gyűlt össze. Ebből az alapítvány kis kiegészítéssel olyan csontvelő-mintavételező tűket vásárolt, amikkel kevésbé fájdalmas a betegek számára a beavatkozás.
  
  Az első fesztivállal nagyon elégedett vagyok. A kezdeményezés hírére többen adakoztak ilyen célra. Konkrét neveket azért nem írok, mert tiszteletben tartom a kérésüket, hogy névtelenségben akarnak maradni. De például országos hírű rockzenekar is adakozott. (Ők sajnos nem tudták elvállalni a fellépést.) Illetve az egyik ausztráliai magyar közösség jótékonysági vacsorát rendezett a hírt hallva. Tehát a célt elértük, követőkre akadtunk.
  
  Az egyik ilyen konkrét követő Draguner Tibor (T & TT Reklámiroda) volt, aki egyenesen azt találta ki, hogy szervez egy hasonló rendezvényt Pécsett is. A tervet hamarosan tett követte, és 2007. március 10-én megrendezésre került az ELSŐ PÉCSI LEUKÉMIA FESZTIVÁL. A pécsi eseményt szintén adakozási kedv követte. És jelen pillanatban szerveződik - a 2007-es országos eseményekkel összhangban - a következő pécsi buli.
  
  2007. március 14. megrendezésre került az ANTI-DROG FESZTIVÁL 2007. A fesztivált az az ötlet hívta életre, hogy a Leukémia Fesztivál szervezői közül többen szerettek volna valamit tenni a drogbeteg embertársaink érdekében is. A terv az volt, hogy a koncertek között gyógyult drogbetegek beszélnek a tapasztalataikról. Ez csak részben valósult meg (összesen két ember beszélt), mert sajnos itt is rombolt az a fajta linkség, ami ezzel a szenvedéllyel szokott kéz a kézben járni. Közös megegyezéssel az ANTI-DROG fesztiválon is leukémiás betegeknek ajánlottuk el az adományokat. Tehát amolyan Leukémia Fesztivál inkognitóban volt. Főleg, hogy a buli szlogenje Mindig van kiút egyaránt érvényes a drogfüggőségre és a leukémiás állapotra.
  Felléptek többek között: Blues/vers, Nomad (ex-Bedlam/Warpigs), Boston Klinika, Ezrah, Waszlavik, AnDante, dózer.hu, valamint Stefan Bergner német pantomim-művész.
  A fesztivál tehetségkutatójának a győztese az OneHeadedMan zenekar lett.
  
  Aki szeretné kivenni a részét a fesztivállal kapcsolatos munkákból, netán fellépne, hogyan tud Benneteket elérni?
  
  A válasz egyszerű - írj pár sort: leukemia@c2.hu címre. Mindenféle felajánlást örömmel veszünk.
  
  További kapcsolódó hír:
  A BOMA PÓLÓ felajánlott néhány drog-prevenciós pólót.
  Jótékonysági aukció a VATERA árverési portálon.
  A bevétel A LEUKÉMIÁS BETEGEKÉRT” alapítványt illeti.
  http://segelykoncert.hu/antidrogfesztival/
  http://www.bomapolo.hu/
  http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=Jotekonysag
  
  Kontakt:
  Bese Jozefák László - „Jozé”
  Leukémia Fesztivál 2007 - főszervező
  leukemia@c2.hu
  +36 70 / 53 - 88 - 943 (15-24 között él)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Leukémia Fesztivál 2007

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bridge to solace    asian dub foundation    helena bonham carter    the trousers    sunstroke    brutality will prevail    florence and the machine    möbel    stesztay dávid    karst    kovary    európai unió    bridge & tunnel    pelican    lourdes    kalála    the chariot    ministry    joe lynn turner    arkhorrl    peter berg    neurotic    elm street    dolor    uneath  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!