hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. augusztus 26. vasárnap   16:14
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Robert Plant & Strange Sensation
2007. július 10. PeCsa

  2006-ot írunk, nyár van. Kezemben a Sziget-program: este éppen egy időben lép fel a vámpír-black metal apostola, a brit Cradle Of Filth és Robert Plant! E kérdés kitartóan kaparászott koponyámban: no, melyik koncertet válasszam? Minekután a két előadó egyaránt kedves nekem, a metál színpad esetleges kása hangzásától tartva inkább Bob mesterre tettem voksomat. Ha azt mondom, nem bántam meg, alig árultam el valamit abból az életre szóló élményből, amit az öreg aranyhajú adott nekem és a publikumnak! Közel hatvan évesen olyan intenzív és minőségi koncertet produkálni, mint akkor este! (Ezúton karcolhatjuk a Nagy Bulvár Falra azt az üzenetet például a Planttel éppen egykorú Ozzy-nak címezve , miszerint az (el)ismertséghez nem kell feltétlenül szánalmas szappanoperák (anti)hőseként bohóckodni!)
  
  Volt ám egy előétel is, csak erről valahogy elfelejtettek szólni, holott Robert Plant személyesen választotta előzenekarának a moszkvai illetőségű Ethnicát, de sajnos csak az utolsó taktusra sikerült betoppannom. Utánanéztem a zenekarnak, és most már igencsak bosszant, amiért lemaradtam egy vélhetően hangulatos kis koncertről. A csapat muzsikája egyfajta különös hibridjét alkotja az óorosz nyelven eldalolt világzenének, az elektronikus-pszichedeliának és a jazznek. 2005-ös albumuk (Fairy Wood) borítóján pogózó cserfes szöszit pedig a Sziget adta kölcsön, ha már ott jártak három ízben. Legközelebb nem hagyom ki őket, annyi szent!
  
  Robert Anthony Percy Plant neve hallatán 100 emberből 101-nek elsőként a nagy Led Zeppelin ugrik be, holott pályafutásában immáron szólókarrierjének íve a nagyobb, még ha jelentőségében valóban a Led Zep nyom többet a latba. Azért tegyük hozzá azt az ordas nagy közhelyet, hogy ha nincsen a Zeppelin, akkor nem (vagy teljesen más formában) születik meg a The Number Of The Beast (Iron Maiden) vagy a Master Of Puppets (Metallica) album.
   Az olyan klasszikus nóták előtt pedig Tokiótól Nagykátáig fejet hajtanak, mint a Stairway To Heaven, a Whole Lotta Love, a Communication Breakdown vagy a Dazed And Confused. Ám Robert sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az örök anyabanda után alámerült a globális zenei világba; amerikai blues, skót illetve angol népzene, jazz, pszichedelikus rock, ezenkívül pedig arab, marokkói, afrikai és indiai (világ)zene.
  
  Így aztán kaptunk az arcunkba minden jót; az intrót követően nem egy fém-ízű rocknrollba csaptak bele, hanem két lassabb, kimértebb szerzeményt halásztak elő a varázscilinderből: Song To The Siren és az Arthur Lee-féle 7+7. Azért a listen to this mágyár-ral beékelt Black Dog megmutatta, hogy nagypapakorban is lehet hitelesen rockerkedni, nem csak úgy, mint Schuster Lóri!
  
  Plant ugyanazzal a nyafka-hippi csípőmozgással operált, mint 40 éve, nyilván már ő sem akart bőszen léggitározván a közönség tenyerén úszni, de mind kisugárzása (viking isten!), mind szárnyaló hangja azon nyomban megállította az időt, és nem egyszer tapasztaltam, ahogyan mi, jóemberek döbbenten egymásra nézünk: csípj meg, b meg, 2007-et írunk!
  
  Társai. A Portishead-et, a Massive Attack-et és Roni Size csapatát is megjárt zenészek alkotják a Strange Sensationt, innen a modernebb, olykor electro-hangzásképletek, ám a világzenei hatások sem maradtak el, ahogyan arra számíthattunk. És ahogyan a Led Zep klasszikusokra is! Például Going To California, Four Sticks, Baby, Im Gonna Leave You vagy a hihetetlen Gallows Pole! A 2005-ös közös lemezt a Tin Pan Valley és (a) The Enchanter idézte meg, de volt ám Ohio is és a végén az Allah Allah. Természetesen a legnagyobb ovációt a lazább nyelvtörőnek is beillő Whole Lotta Love okozta, noha ennek így is kell lennie; minden nagy együttesnek van legalább egy Paranoid-ja, Born To Be Wild-ja vagy Smoke On The Water-je ha kipattan az agyból A Riff!
  
  Persze, persze, van, aki biztosan a Kashmirt, más pedig a Stairway To Heavent hiányolta, de csend legyen! Mert kérem, itt nem felmelegített dicsőséghajhászásról vagy pénzszagú összeborulásról volt szó, hanem egy örökfiatal zeneművész (és társainak) örömtáncáról!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Robert Plant

Myspace

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 alcohol    ian gillan    freedom is a lie    kvaen    the raven age    elhajlási engedély    toportyán férgek    pentagram    emarosa    anvision    mr.big    magrudergrind    killfest    30 y    ryan gosling    david fincher    1349    dark tranquillity    steve morse    dresch mihály    alcest    pilinszky jános    walking with strangers    tombs    anna faris  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!