hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2007. július 31. kedd   13:50
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Rush: Snakes And Arrows
Atlantic Records

  1993-ban indult kapcsolatunk. Kézbe vettem a Counterparts című lemezt, s már a puritán csavaros borító rokonszenvet ébresztett bennem a banda iránt. Aztán elindult az Animate, és nekem le kellett ülnöm. Egyből megtalálta a lelkemhez vezető utat, ámbátor azok az albumok, amelyekkel több évnyi barátságot kötök, elsőre ritkán hatnak. Ennek ellenére a Rush könnyen kapható csaj volt, mégis, 14 év után is hűségesek vagyunk egymáshoz!
  
  Némi zenekar-történeti kitekintés az újszülöttek kedvéért: még valamikor a dinoszauruszok után nem sokkal alakult ez a kanadai csodafogat, pontosan 1968-ban. És itt ragadnám meg az alkalmat, és egy kérdezz-felelekre invitálom zeneértő olvasóimat: van-e még egy olyan együttes, amelynek 34 (!!!) éven át változatlan a felállása? Férfiasan bevallom, nem sejlik fel egy név sem, de a Rushra mindez igaz! Noha a korai időkben (csupán az első albumnál) még John Rutsey püfölte a bőröket, mindenki Neal Peart-et tartja A Rush Dobosnak. Mi több, a világ egyik legkiválóbb ütősének!
  
  A korai esztendők lemezeire még egyfajta techno-rock hangzás volt jellemző, s rövidebb dalok mellett nagy hangsúlyt fektettek a hosszabb lélegzetű eposzokra (mint pl. a progresszív gyöngyszem Xanadu, a By-Tor And The Snow Dog vagy a 20 perc feletti, többtételes 2112). Jellemző volt a zenei komplexitás, a kiművelt költőiséggel megalkotott, eklektikus szövegek terén pedig a szabad akaratban hívő, individualista filozófia találkozott a sci-fivel és a fantázia világával.
   Megközelítőleg az 1982-ban megjelent Signals korongtól kezdve visszavettek a harsogó témákból, és higgadtabb, úgymond érettebb, elegánsabb szerkezetű produkciók sora következett, olyan kiválóságokkal, mint a Red Sector A, (a) The Big Money vagy az újabbak közül a kecses Resist és a megrázó Nobodys Hero.
  
  Ahogyan Neal kettős tragédiája (egy éven belül veszítette el lányát és feleségét!) folytán igencsak súlyosra és harapós-haragosra sikerült a Vapor Trails album, úgy a friss gyöngyszem, a Snakes And Arrows viszont újfent légiesebb, azaz könnyedebb hangvételben íródott. Mind a borítókép, mind a füzetben szereplő fotók, mind a hangzás igen pazar, de úgy is fogalmazhatok, hogy Rush-szintű igényességről árulkodnak.
  
  A nyitó Far Cry kezdő témájánál azonnal felismerhető a zenekar; a kissé szigorúbb verze-riffeket a védjegyszerű éteri dallamok váltják. A következő, album-címadónak számító Armor And Sword egy lassú folyású, helyenként már-már lírai húrokat pendítő melankólia-dózis, Geddy Lee megindító dallamaival. A negyedikként elhangzó The Larger Bowl egy habkönnyű számocska, némiképp gyermekmondókaszerű refrénje a Test For Echo lemez Virtuality című szerzeményének fődallamára hajaz. A Spindrift pedig a korai Rush elvontabb költészetét eleveníti fel borongós-hideglelős hangulatával.
  
  A remek The Main Monkey BusinessDream Theater Erotomania című instrumentális gyöngyszemére emlékeztet, noha ne feledjük, ki hatott a másikra! A hat és fél perces The Way The Wind Blows pedig hátborzongató dallamokkal büszkélkedik; itt a szőrös hard rock és a virágszirom-finomság lép frigyre!
  
  Felesleges felsorolni és kielemezni az összes dalt, hiszen végtére egy jó értelemben véve homogén anyag született, egységes színvonalú számokkal és hangulattal. A Rush egész egyszerűen képtelen hibázni, nevük garancia a minőségi, igényes rockzenére!
  14 év után is hűségesek vagyunk egymáshoz. Én pedig kitartok a csajom mellett!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Rush

Atlantic Records

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 death dta    the raven age    elm street    cate blanchett    skindred    i divine    sacra arcana    enslaved    sexepil    tim burton    verbunk-punk    nachtmystium    rózsakő    alain johannes    stone sour    wolf shaped clouds    female metal voices    sherlock holmes 2    devildriver    discomfort    alice in change    fuwdo    kool and the gang    when death comes    life as we know it  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!