hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. június 30. szombat   10:20
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
The Haunted, Municipal Waste, Lyzanxia
2007. május 20., Budapest, Kultiplex

  Május vége egy remek thrash bulit hozott a stílus kedvelőinek, ugyanis a svéd The Haunted turnéja elérte kis hazánkat is. A Kultiplexben megrendezésre került bulin az amerikai Municipal Waste és a francia Lyzanxia szórakoztatta még az egybegyűlt hallgatóságot.
  
  A francia Lyzanxia kezdte az estét, és modern riffekkel is ízesített thrash metalt vezettek elő körülbelül fél órás előadásukban. A négytagú zenekar tavaly jelentette meg harmadik nagylemezét Unsu címmel, tehát nem egy kezdő bandáról beszélhetünk. Ennek ellenére még nem éreztem teljesen kiforrottnak a muzsikájukat, a sok hatást tükröző számaikban kevés megjegyezhető részletet, karakteres riffet hallottam. A hangzás sem volt túl jó produkciójuk alatt, valamint a számok közötti gitárgerjesztést feleslegesnek és irritálónak éreztem. A zenészek közül ki kell emelni Clément Decrock dobos játékát, aki nagyon nagy érzéssel és látványosan püfölte hangszerét, magára vonzva a nézők figyelmét. David és Franck Potvin gitárosok is nagy beleéléssel nyűtték a húrokat, így az előadásban nem is volt hiba. Csak a zenével voltak problémák, méghozzá a fogósságot és a karakterességet illetően. Összeszedettebb, kerekebb számokkal előrébb tudnának lépni, de így is egy kellemes fellépést láthattunk tőlük.
  
  A Municipal Waste klasszikus régisulis, mókás stílusban tálalt thrash metalja teljesen felrázta az addig még csak lófráló, bambuló nézőközönséget, és a Kultiplex koncertterme egy forrongó katlanná alakult. Már az első számtól fogva vad circle pit és pogó alakult ki, ami a majd 40 perces buli végéig nem is lankadt. Az egyszerű, pőre old school riffekre olyan tombolás alakult ki, amit ritkán látni koncerteken. És erre még egy lapáttal rá is tettek a felvarrós farmermellényt, edzőcipőt, Exodus és Anthrax pólókat viselő zenekar tagjai. Egyik számuk előtt habszivacsból készült deszkákat dobtak be a közönség első soraiba, hogy aztán a feltüzelt rajongók vadul szörföljenek a zúzós ritmusokra. Az önfeledt bohóckodást még olyan közjátékok is színesítették, mint a közönség egy-két tagjának itatása tömlőből és Tony Gauardrail énekes megünneplése születésnapja alkalmából. A Municipal Waste által játszott zene teljes mértékben retro ízű thrash, abszolút nincs benne semmi újszerű, vagy egyéni, de amit tesznek, azt óriási hangulattal, érzéssel és hitelességgel teszik. Látszik, hogy ezeknek a vicces kedvű zenészeknek az old school metalért dobog a szívük, és csak a kedvenc muzsikájukat akarják játszani, valamint hatalmasakat bulizni. A közönség is így tett, és egy nagy bulit csaptunk a Municipal Waste-el vígan mosholva és lökdösődve a parkettán.
  
  A The Haunted már sokkal modernebb felfogásban játssza a thrash metalt, de rendkívül színvonalasan, amelyről mindenki meggyőződhetett a körülbelül 70 perces koncertjük során. A svéd zenekar már nagy múltra tekinthet vissza: agresszív neo-thrash metalt tartalmazó debütáló lemezük 1998-ban jelent meg, és tavaly The Dead Eye címmel már az ötödik nagylemezüket adták ki. A The Dead Eye amúgy egy elsőre szokatlan album lett, a finomabb, lágyabb megoldásoknak köszönhetően mintha egy más zenekar CD-jét hallgatnánk. Ezen fura lemez után kíváncsian vártam a zenekar Kultiplexes koncertjét, és szerencsére nem is kellett csalódnom. Egy vérbeli újvonalas thrash csapásban lehetett részünk, amely az első percétől az utolsóig feszes, intenzív, és precíz volt. Az ex-At The Gates-es Anders Björler és Patrik Jensen gitárosok nagy pontossággal és érzéssel fűrészelték a zúzós riffeket és pengették a pompás szólókat, és Jonas Björler basszusfutamaira valamint Per Möller Jensen erőteljes dobjátékára sem lehetett panasz. Ahogy Peter Dolving agresszív üvöltésére, rekesztéseire és dallamos énekére sem. Peter amúgy elég mókás látványt nyújtott tarajos frizurájával és az éneklés közbeni mimikájával. Az időnként tátott szájjal, mereven maga elé bámulva kissé idétlenül kinéző nagydarab svéd azonban remekül énekelte a The Haunted szerzeményeket, és a közönséggel is jól tartotta a kapcsolatot. A zenészek kiváló teljesítménye mellett az erőteljes, fejet lerobbantó hangzás és a jól kiválasztott számlista is hozzájárult a koncert sikeréhez. Igaz, számomra túl sok volt a legutóbbi lemezről elhangzott szám, mert máig nem sikerült igazán megszeretnem a The Dead Eye-t, de másnak lehet hogy éppen ezek a szerzemények adták a fellépés csúcspontjait. A The Flood,, The Medication, The Reflection, The Drowning, The Fallout, The Prosecution és a The Guilt Trip is elhangzottak erről az albumról. A 2004-es rEVOLVEr-t a No Compromise, az All Against All, az Abysmal és a 99 képviselte, a One Kill Wonder-ről pedig a D.O.A.-t zúzták el. A The Haunted Made Me Do It című második lemezről megidézték a Dark Intentions/Bury Your Dead és a Trespass című durvulatokat. A csúcspontot pedig számomra az első lemezről eljátszott Hate Song és In Vein jelentette. A zenekar ráadás nélkül vonult le a színpadról, ennek ellenére mindenki elégedetten és hiányérzet nélkül távozhatott a Kultiplexből. Egy végig feszes, intenzív, egységesen magas színvonalú koncertet adott a The Haunted. Igaz, már nem játsszák ugyanazt a vadóc, durva zenét, mint a zseniális debütalbumon, de élőben még mindig csúcsteljesítményt nyújtanak.
  
  Az év eddig legjobb thrash metal buliját adta ez a vasárnap esti rendezvény a Municipal Waste régisulis és a Lyzanxia valamint a The Haunted újvonalas thrash metal-jának felvonultatásával. A kiváló hangzás remek hangulattal párosult, így maradandó élményekkel gazdagodhattak a koncertre ellátogató rajongók. Nincs is más hátra, mint még több ilyen színvonalas thrash metal klubbulit kívánni a jövőben!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

The Haunted

Municipal Waste

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 skarhead    tracer    nailed to obscurity    glen matlock    spirit of pink floyd show    steve lukather    donots    grave maker    stormwitch    helloween    the somersault boy    teen years afters    crystal fighters    profane omen    gaudi-nagy tamás    elhajlási engedély    the toy dolls    abbie cornish    rockmaraton    gravity well    salt    hernádi judit    chimaira    lamb of god    jorn lande  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!