hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2007. június 14. csütörtök   13:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Zene Európai Ünnepe - Június 21.
2007. június 21. Budapest

  Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. A Zene Ünnepé-t 1982-ben tartották meg először Franciaországban. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg.
  Mára a zene ünnepe európai, sőt világméretűvé vált; több mint száz országban rendezik meg június 21-én
.
  
  Európában ez a kezdeményezés egyesületi formát öltött testet. A Zene Európai Ünnepe egyesülete szervezők és intézmények hálózatát fogja össze. A Zene Európai Ünnepének chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten.
  
  Budapesti Nyilatkozat az alapelvekről:
  
  Az 1982-ben Franciaországban kezdeményezett Zene Ünnepe 1985-ben - mely Európában a Zene Éve volt - vált igazán népszerűvé a kontinensen.
  1995 óta a jelenlévő köz- és magánintézmények képviselői minden évben közösen szervezik a Zene Európai Ünnepét. Teszik ezt annak érdekében, hogy elősegítsék a saját országukra jellemző zenei sokszínűség feltárását és megismertetését, illetve elősegítsék a kulturális cserét a zene területén az Európai Unió és Európa más országai között.
  E rendezvény a partnervárosokban jelentős helyi eseménynek számít. Az együttműködésben résztvevők célja, hogy minél kiterjedtebb kapcsolatrendszert hozzanak létre, és ezáltal - a résztvevő partnerek támogatásával - az európai együttműködést erősítsék, illetve részt vállaljanak egy kulturális Európa alakításában.
  
  Ennek szellemében a Zene Európai Ünnepe a következő elveken alapul:
  
  1. A Zene Európai Ünnepére minden év június 21-én, a nyári napforduló idején kerül sor.
  
  2. A Zene Európai Ünnepe az élő zene ünnepe. Célja a zenei sokszínűség bemutatása bármely zenei műfajról is legyen szó.
  
  3. A Zene Európai Ünnepe felkérés szólisták és zenekarok (hangszeres vagy énekes) spontán és szabad közreműködésére, illetve kérés a zenei intézmények felé, hogy biztosítsanak lehetőséget az amatőr és professzionális előadók tehetségének bemutatására.
  
  4. A közönség számára minden koncert ingyenes.
  
  5. A Zene Európai Ünnepe elsősorban szabadtéri esemény, amely utcákon, tereken, közparkokban, játszótereken, zajlik. Zárt terek csak abban az esetben használhatók amennyiben tiszteletben tartják az ingyenesség szabályát. A Zene Európai Ünnepe alkalmat kínál arra is, hogy a zene gyakorlására olyan terepek is megnyíljanak, amelyek nem hagyományos koncert helyszínek - múzeumok, kórházak, középületek.
  
  6. A Zene Európai Ünnepe a közönség és a zenét gyakorlók számára egyaránt kivételes nap. A társszervezők vállalják, hogy jelen nyilatkozatnak megfelelően, a muzsikát és az élő zenei előadásokat az anyagi haszonszerzés szándéka nélkül támogatják ezen a napon.
  
  7. A társszervezők vállalják, hogy a jelen chartában foglaltak szerint tiszteletben tartják a Zene Európai Ünnepének szellemiségét és annak alapelveit.
  
  A Zene Európai Ünnepe Egyesület állandó irodáját a párizsi A.D.C.E.P.-ben állítja fel.
  Budapest, 1997. november 1.
  
  A nyilatkozatot Barcelona, Berlin, Brüsszel, Budapest, Nápoly, Párizs és Róma önkormányzatainak, kulturális kormányzatainak képviselői írták alá. Magyarországi partner a Malacka Bt. és a Fővárosi Önkormányzat.
  
  Isztambul, Liverpool és Prága 1998-99-ben csatlakozott.
  
  Helyszínek:
  
  Petőfi Csarnok Szabadtér (XIV. Zichy Mihály út 14.)
  
  20:00 Beatrice
  
  Budapesti Tribute Fesztivál - Nagyterem
  Petőfi Csarnok Nagyterem (XIV. Zichy Mihály út 14.)
  
  19:00 Big-Bang (Thin Lizzy)
  20:00 Queen Emlékzenekar
  21:00 Hazugságmagazin (Police)
  22:00 Hit-Rock (Pink Floyd)
  23:00 Lead Zeppelin (Led Zeppelin)
  24:00 Hollywood Rose (Guns ´n Roses)
  01:00 AB-CD (AC/DC)
  
  Királydomb (Városliget)
  
  18:00 Pannonia Allstars Ska Orchestra
  Hazánk egyik legnagyobb közönséggel rendelkező ska zenekara, koncertjeiken biztos a teltház és a jó hangulat. A többek között a ska műfaj ismertségének előrelendítésével vádolható csapatnak tavaly az amerikai Megalith Records által megjelentetett debütáló lemeze világszerte meghozta az elismerést.
  
  19:30 Debout sur le zinc együttes
  A Párizs környéki fiatalokból 1995-ben alakult 7 fős zenekarról elmondható, hogy zenéjük a rock, a folk, a lakodalmas és cigányzene keverékének friss, és házilagos vitamindús koktélja
  
  20:30 Mau Mau
  Hamisítatlan plebejus fesztiválcsapat, akiknek a világzene magyarországi népszerűsítésében jelentős szerepe van, koncertjeinek köszönhetően Európa-szerte jelentős táborra tett szert a zenekar.
  
  Vörösmarty Tér
  
  16:00 Técsői Banda
  A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, eredetileg a Csernavec család tagjaiból állt, ma már hegedűsük és cimbalmosuk Taracközről való. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták úgy, hogy már gyermekfejjel ott játszottak a mulatságokban apjuk mellett.
  
  17:00 Chicago Jazz Gang
  A zenekar a 20-as, 30-as évek amerikai tradicionális jazz zenéjét játssza, melyet áthat az alkoholtilalom időszakának alvilági hangulata. A közismert dixieland slágerek mellett, a korszak más kifejezetten erre az összeállításra hangszerelt darabjait is megszólaltatja az együttes. A melankolikus blues, a ritmikus ragtime és a fergeteges hot stílusú dallamok mindenki számára kellemes és értékes szórakozást ígérnek.
  
  18:00 Ballet Folclorico Quetzal
  Mexikói tánckoncert
  Műsorukban Mexikó gazdag folklórját mutatják be, amire a spanyol és amerikai kultúra egyaránt hatott. A kulturális gyökereken alapuló tánc és zene harmóniáját a látványos kosztümök teszik teljessé. A Puebla államból érkezett együttes számos kitüntetésben részesült népük folklór hagyományainak magas szintű terjesztéséért.
  
  19:00 Maskarades Zenekar
  A görög nagyvárosi emberek népzenéje a taverna-zene. A ma inkább könnyed stílusú muzsika eredetileg a Rebetiko időtálló, keser-édes műfajából született. A Rembetiko nélkül ma nem lenne buzuki szótól hangos Görögország.
  Idén 20. éve, hogy e műfaj klasszikus hangszereire, a buzukira, baglamára, gitárra és tangóharmónikára építve kialakították egy stílushű hangzásvilágot.
  
  Almássy Téri Szabadidőközpont (VII. Almássy tér)
  
  20:00 óra - Kávéházi Kisszínpad
  
  Műhely zenekar játszik, mégpedig Szászcsávási, Küküllő-menti zenéket hallgathat és táncokat táncolhat az, aki erre jár
  
  20:00 óra - Nagyterem
  
  Somos zenekar húzza a talp alá valót. Ők Moldvai Csángómagyar zenéket játszanak a táncosoknak. Jellemző egyszerűbb körtáncaik rövid idő alatt elsajátíthatóak és élvezhetőek.
  
  Dunakorzó
  
  16:00 Kéri György skótdudás
  
  16:30 Térzene a 15 éves Honvéd Palota Zenekar elaődásában
  Az idén tizenöt esztendős Honvéd Palota Zenekar 1992-ben alakult lelkes zenekedvelő fiatalok részvételével. Bázisát a XV. Kerületi Hubay Jenő Zeneiskola tanulóiból alkotta abból a célból, hogy a zenét tanuló fiatalok nyilvános fellépéseken mutathassák be megszerzett zenei tudásukat és egyben szórakoztassák a közönséget.
  
  Gödör Klub (V. Erzsébet tér)
  
  19:00 Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát, PUF (unplugged), Bródy János, Trió Yengiborjan, Said Tichiti, Tom Walsh, Balaton, Tordas Rádió Party - Vida Tónival
  
  Millenáris (II. Fény u. 20-22.)
  
  17:00 óra - Szabadtéri Színpad
  Komolyzenei koncertek
  
  19:00 óra - Zenepavilon
  
  Nicoicmus
  Nicolas Bürki francia zongorista-énekes a jazz-t reggae-vel, a funkyt a klasszikus zenével keverve hozta létre egyedi zenekarát. 2006 szeptemberétől él Budapesten, és együtt zenél Esterházy Miklós dobossal, Barát Réka fuvolistával.
  
  20:30 óra - Fogadó
  
  Pribojszki Mátyás Band
  
  21:30 óra - Fogadó
  
  Zavarock
  A fiatal gimnazista-zenekar a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek külföldi és hazai rock számainak feldolgozásait és saját, kevert stílusú szerzeményeit mutatják be lehengerlő stílusban.
  
  22:30 óra - Fogadó
  
  Nomada
  A Nomada amagyarországi cigány zenei hagyományból merít, azonban teljesen egyedi hangzású zenét hoz létre a különféle stílusok elegyítésével. Dalaiban szinte mindig érezhető a négynegyedes esztam, melyet a kanna, a szájbőgő és a ritmusgitár teremt meg
  
  Szomory Dezső Tér
  
  18:00 óra
  Budapesti Vándor Kórus - Népszerű kórusművek
  Vezényel: Németh Zsuzsanna karnagy
  A Budapesti Vándor Kórus 1936-ban alakult amatőr énekkar, azóta folyamatosan aktív résztvevője a magyar zenei életnek. A repertoáron reneszánsz madrigálok, klasszikus és romantikus mesterek művei, egyház-zenei művek, operakórusok, népdalfeldolgozások, valamint hazai és nemzetközi kortárs művek egyaránt szerepelnek.
  
  Minden koncert ingyenes!Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Zene Ünnepe

 programajánló: 
2019. június 17.
Sumac, The Austerity Program és Daniel Menche a Dürer Kertben (Dürer Kert - Budapest)
2019. június 22.
2019-ben is, Fishing on Orfű!
2019. június 23.
MALUMA a Papp Laszló Budapest Arénában
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Suppression (USA), The Migraines (UK)
Kelet-Európa ősi dallamaival nyitja a fesztiválszezont az Old Buso Productions
Noisem, Corrupt Moral Altar
Beast In Black & Myrath - From Hell With Love Tour 2019
Retro záróra a FEZEN-en
A hot jazz virtuózai - The Rollini Project
Band In The Pit LP bemutató
Fragmentum Zone Fesztivál
Brooklyn Bounce valamint három magyar zenekar jubileumi produkciójat az idei EFOTT-on!
 kiemelt 
Suppression (USA), The Migraines (UK)
  
Júliusban eléggé bele fog húzni a Tukker Booking, hiszen 1 héten belül 3 olyan bulit is megnézhetsz, amit egyhamar nem fogsz kiverni az emlékezetedből

Noisem, Corrupt Moral Altar
Beast In Black & Myrath - From Hell With Love Tour 2019
Kowalsky meg a Vega az Arena-ban
Luis Fonsi – Vida Tour 2019
 friss hozzászólások 

A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Könyvtárban forgatott klipet az Emma Undressed (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 uriah heep    offspring    livesound    butch vig    life of pi    bastards of bodom    reflected    symphony x    struggle for life    wave goodbye    no omega    panzer    dagoba    gwyneth paltrow    stimmgewalt    the limousines    depresszió    funerus    danko jones    trial    sick room    transformers: dark of the moon    nin    octopoly    tom hanks  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2019 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!