hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. június 22. péntek   13:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kenny Garrett Magyarországon - X. Jubileuim Jazztergom Nyitó Gálakoncert
2007. Július 11. 20:00. Esztergom - Szent Adalbert Központ - Palotakert

  Több mint nyolc év után újra Magyarországon koncertezik a jazz egyik legkiemelkedőbb altszaxofonosa, Kenny Garrett és zenekara. A művész világkörüli turnéja keretében lép fel hazánkban a X. Jubileumi Jazztergom Nyitó Gálakoncerten, mely során új lemezét, a Beyond the Wall-t (Túl a falon) mutatja be. A július 11-ei esztergomi koncert egyik különlegessége, hogy Garrett most először lép fel Magyarországon, vidéki helyszínen. Garrett előzenekarként egy új formáció, a Fábián Juli Jazz Riff mutatkozik be; a tehetséges jazzénekesnő másnap már a Montreux-i Jazz Fesztivál énekversenyén indul.
  
  Kenny Garrett 1960 - ban született és már egész fiatalon a jazz nagyjai közt muzsikált. Első lemezét 24 évesen készítette. Kiemelkedő tehetségét és stílusbeli sokoldalúságát bizonyítja, hogy olyan zenész-legendákkal játszott együtt, mint Miles Davis, Art Blakey, Dizzy Gillespie, Sting, Peter Gabriel, Bruce Springsteen vagy a rapper-úttörő GURU.
  
  Nyilvánvaló, hogy Kenny Garrett alt- és szoprán szaxofon soundja a műfaj leglenyűgözőbb és legpezsgőbb jelensége. A többszörös Grammy-jelölt Garrett karakteres - mégis lírai - ékesszólást visz bármibe, amihez alkotói vénáját adja. Művészete erőteljes és felvillanyozó, alkotásában elmélyült, előadásában elképesztően izgalmas.
  
  Legutóbbi projektje - első közös munkája a Nonesuch kiadóval - utazás a Falon túlra, ahol Garrett-et valamiféle küldetéstudat hatja át. Kiapadhatatlan kíváncsisággal keresi Kínában a kapcsolatot párhuzamot , lelki köldökzsinórt a természettel, amelyben egy halk levélzörgés is a világegyetem húrjaival rezonál. A Beyond the wall (Túl a falon) címe természetesen utalás a Kínai Nagy Falra.
  
  Garrett egy nagyszámú - egy sor különböző kultúrát átfogó művészgárdát nyert meg ügyének, többek közt a szaxofonos Pharoah Sanders-t és a vibrafonos Bobby Hutchersont is, akik segítették Garrett-et új zenéjének életre keltésében. Pharoah és Bobby bizonyos koncerteken személyesen is fellépnek.
  
  Előzenekar, a Fábián Juli Jazz Riff
  Fábián Julianna
  
  Fábián Julianna 1980. július 9-én született Budapesten. Zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, mellyel párhuzamosan (2001-2003.) az Etűd Zeneiskolában sajátította el a jazzének alapjait tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak.
  
  Két év ének tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, melynek jelenleg végzős hallgatója, Berki Tamás tanítványaként. Érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedő fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége.
  
  Az elmúlt években számos formáció tagja volt a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Band, az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band, saját jazz kvartettje - a Just In Time, és a Téli Márta művészeti vezetésével indult, öt jazzénekesnőből és négytagú zenekarukból álló formáció - a Jazzjet - énekesnőjeként. Saját kvartettje, a Just In Time két évig volt jelen a hazai jazz életben és adott koncerteket klubokban és fesztiválokon, többek közt a Jazztergom fesztivál, a Sziget Fesztivál, a Columbus Jazzklub és az A38 színpadán itt pl. a blues legenda, Roben Ford előzenekaraként. A kvartett olyan zenészegyéniségekkel is fellépett, mint a trombitás Fekete-Kovács Kornél, Ducsai Szabolcs vagy a fiatal gitáros tehetség, Oláh Szabolcs.
  
  Fábián Juli jelenleg az elektronikus nu-jazz - drum and bass formáció, a Barabás Lőrinc Eklektric énekesnője, mely fennállásának másfél évében rengeteg budapesti klub és rendezvény résztvevője volt. A zenekar idén két ízben is a világhírű Eric Truffaz előzenekaraként lép színpadra, emellett 2007. őszén turnéra indul számos Magyarországgal szomszédos ország érintésével.
  
  Mindezek mellett az énekesnő rendszeres vendége a Gyárfás István Triónak, a Coolmen Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, és egy éve önálló estet adott Berlin egyik patinás jazzklubjában. Számos stúdiómunkája mellett továbbá rendszeres szerzője az EMI jazz újságjának, a Hangjegyzetnek, emellett 2005. óta az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola jazz ének tanára. Az énekesnő 2007. nyarán alakulóban lévő új zenekarával a világhírű szaxofonos, Kenny Garrett előzenekaraként játszik majd a Jazztergom fesztivál színpadán, ezt követően részt vesz a Montreuxi jazz Fesztivál jazz énekversenyének középdöntőjén, melyen az egész világról érkező, 8 legjobbnak ítélt és meghívott énekes közt teheti mérlegre tudását.
  
  Saját lemeze egyelőre nem jelent meg, de vendégként hallható a Gyárfás István Trió és Deseő Csaba közös albumán (Tale, 2003.), az Erik Sumo Band lemezén (My rocky mountain, 2005.), a nemrég megjelent Gyárfás István Trió lemezen, melynek címe Old Amsterdam (2006.), valamint a Barabás Lőrinc Eklekric kislemezén (Famous, 2007.). Számos művész volt nagy hatással a zenéhez való viszonyára és munkásságára, a jazz énekesek közül a legfontosabbak: Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Tuck and Patti, Elaine Elias és Kurt Elling.
  
  Jegyek 4900 Ft-os egységáron kaphatók a Ticket Express jegyirodáiban és weboldalán (www.tex.hu), Esztergomban (www.esztergomprogram.hu) a Gran Tours és Cathedralis Tours irodákban valamint a helyszínen.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 grindrise fest vi    yellowcake    sc.art    michael cera    give it a name    hard    port noir    paul anka    alex kapranos    abraham lincoln    adele    a világűr hangjai    pendulum    mr.big    transformers    defeated sanity    fátyol hermina    helloween    billy talent    larry hangman    dordeduh    vexilium    ronnie james    the poster boy    deep purple  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!