hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2007. június 6. szerda   12:33
nincsen hozzászólás

szerző: Fido
Illegális Palánták Országszerte - Sikeresen lezajlott az éjszakai „Vadművelet”
A Környezetvédelmi Világnap alkalmából négy városban kertész-kommandók ültettek az éjjel

  Zöld meglepetés fogadta négy város lakóit június 5-én reggel. A Környezetvédelmi Világnap hajnalán ugyanis zöld aktivisták szállták meg Budapest, Miskolc, Debrecen és Nyíregyháza egy-egy sivárabb pontját, hogy hivatalos engedélyeket nem kérve, bejelentés nélkül a beton és kőfelületek közé apró kertészkedéssel egy kis életet leheljenek. A gerilla-kertészkedés hagyománya az Egyesült Királyságból származik, hazánkban az éjszakai akció egyike volt az első ilyen megmozdulásoknak. Az ültetést a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozza, mely egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalok körében a környezetvédelem és a környezettudatosság kommunikációjára.
  
  Budapesten nyolc-tíz fiatal gyűlt össze a sötétedés beálltával, hogy a Margithíd rút villanyoszlopai tövébe büdöskéket, petúniákat és pistikéket ültessenek. A maroknyi csapat kesztyűkkel, talicskákkal, kislapátokkal és kannákkal felszerelkezve gyorsan és hatékonyan dolgozott: felosztva maguk között a különböző munkafázisokat, az első részleg összeszedegette a csikkeket, a második nejlonnal bélelte ki a beültetendő részeket, a harmadik beöntötte a földet, a negyedik elhelyezte a palántákat, végül az iciripiciri mindezt megöntözte. A híd sétáló közönsége csodálkozva, de egyöntetű örömmel nyugtázta a munkálatokat. 11 óra körül az Irigy Hónaljmirigy zenekar is teljes létszámmal kivonult, és ők is vidám ültetésbe fogtak.
  
  Este 10 és hajnali 2 között végül 38 oszlop tövébe mintegy 160 palánta került a reggel a Margithídon áthaladók kedvének kivirágoztatására, azt bizonyítva, hogy környezetünk barátságosabbá tétele nem emberfeletti munka, csak egy apró elhatározás kérdése. Az éjszakai gerilla-akciót a rendőrség nem zavarta meg, de a környezettudatosság témakörében a fővárosnak mindenesetre még van mit tanulnia: reggelre a palánták kb. egy-ötödének lába kélt, a Fővárosi Közterület Felügyelet pedig fontolgatja, hogy az akció miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesz.
  
  A Hegyalja Fesztivál akciójában Nyíregyházán az E-misszió Egyesület aktivistái egy használaton kívüli beton szökőkutat varázsoltak kertté, illetve a temető kopár falát díszítettek fel virágokkal. Miskolcon a Zöld Kapcsolat Egyesület szervezésében húsz lelkes önkéntes három helyszínt - a Nagy Imre utcát, a Skála (Centrum) Áruház környékét, valamint a Táncsics tér első világháborús emlékművét ültették tele virágokkal, míg Debrecenben a Zöld Kör a Külső Várástéren a helyközi buszmegálló mellett 12 négyzetméternyi területet ültetett be cserjékkel és egynyári virágokkal.
  
  A növények öntözéséről remélhetően - Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán a környék lakossága gondoskodik majd a jövőben, a résztvevők nekik, illetve városuknak, míg a fővárosban az aktivisták és a fesztivál néhány nap után a Főkertnek ajándékozzák majd az akcióban kitelepített palántákat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 anna & the barbies    von hertzen brothers    master boot record    hans zimmer    distillator    the wailers    sőrés zsolt    flash    bill clinton    steelwing    bohemian betyars    aquileia ostroma    marian cosma    the young punx    opera    polyák lilla    sandler    carpathian forest    hátsó ajtó    360° at the rose bowl    roger faxon    újhold    waking up    over the rainbow    kanalas éva  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!