hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
kultúra [színház]  2007. június 3. vasárnap   17:47
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
THEALTER International – Szabad Színházak XVII. Nemzetközi Találkozója
2007. július 16-22. Szeged

  Idén 17. alkalommal rendezzük meg a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett, az elmúlt másfél évtizedben összművészeti eseménnyé bővült THEALTER International Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója fesztivált. Az 1991-es megalapítás óta változatlan a fesztivál alapcélja: a szegedi MASZK Egyesület ezen a nyáron is a független, kísérletező, a színházi munkát és műhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotókat lát vendégül az egyhetes programsorozat keretében.
  
  A programkínálat kialakításában továbbra is meghatározó a 2003-ban indított Déli Vonal-koncepció, azaz földrajzi és kulturális találkozási pontot kínálva különös figyelmet fordítunk a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulataira. A Déli Vonal követése jegyében készített elő a következő évek programjait is, hiszen a THEALTER 2010-ben XX. évébe lépve kapcsolódik a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekthez. A programsorozat középpontjában Tolnai Világlexikona címmel Tolnai Ottó összművészet jegyében fogant, a lokálisból univerzálist teremtő munkásságának bemutatása áll majd.
  
  Az idei fesztivál nyitónapján, július 16-án, a Régi Zsinagógában a szegedi Metanoia Színház új, Előkészületek. Deszkák, pallók című produkcióját láthatja a közönség. A nyitó előadás mellett további, a MASZK Egyesület menedzsmentjében, 2007-ben készült szegedi előadásokat is bemutatunk: a Barboncás Egyesület vegyes bábtechnikát alkalmazó, kortárs szövegekre és festményekre Rutkai Bori alkotásaira komponált Álom-kép-tár című produkciójának látványvilágát és humorát Perovics Kiss Ágnes előadásában gyermekek és felnőttek egyaránt élvezhetik. A Benkő Imola Orsolya vezette Szegedi Focus Műhely INGER-kísérletek című, a kísérleti színház és a pszichológiai kísérletek határmezsgyéjén kalandozó előadása a bennünket érő mindennapi ingerek tömegének hatására kialakuló immunitás problémájára hívja fel a figyelmet, nézői önmagukról is sok érdekességet tudhatnak meg. Minden korosztálynak színvonalas szórakozást ígér a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosainak meseelőadása, az Aranyszőrű bárány, Matos Ibolya rendezésében.
  
  További saját produkcióink nemzetközi együttműködésben és finanszírozással készültek. A berlini Acud, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület közösen mutatja be a német és vajdasági magyar színészek közreműködésével készült Beszélgetés című színházi trilógiát, melynek első két darabját már láthatta a berlini közönség, a harmadik előadás ősbemutatóját, illetve a teljes trilógiát azonban a szegedi közönség láthatja elsőként. Új produkcióval jelentkezik a vajdasági Urbán András Társulata is, Pilinszky János Urbi et Orbi című darabját alkalmazták színpadra. Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági költő korábban publikálatlan műve ihlette Döbrei Dénes vajdasági táncos-koreográfus új, francia művészek, illetve koprodukciós partnerek közreműködésével készült előadás.
  
  Érkeznek fellépők az idén Ukrajnából, Oroszországból, Csehországból, Svájcból, Bulgáriából, valamint Spanyolországból. Visszatérő vendégek például a Formal Színház és újonnan bemutatkozók például a barcelonai Erre Que Erre táncszínházi társulat különböző indíttatású, műfajú, de egyaránt magas színvonalú, izgalmas előadásaival találkozhat a közönség. A tavaly nagy sikerrel bemutatkozott lengyel színházi csoport, a TEATR A Genesis című látványos szabadtéri előadása zárja a programsorozatot július 22-én, vasárnap este.
  
  Kísérőprogramok: a szegediek naponta láthatnak utcaszínházi előadásokat a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei előadásában, éjszakánként pedig koncertek zárják a programokat. Az irodalomkedvelőket a Fosszília szerkesztői és szerzői várják egy találkozóra, 20-án, pénteken délután pedig meglepetés ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtönben vendégszerepel a THEALTER Fesz-tivál.
  
  Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió Mi 89.9 Szeged első civil közösségi rádiója hullámhosszán pedig a tavalyi évhez hasonlóan THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap fesztivál, amelyet az internet segítségével mindenki figyelemmel követhet (www.radiomi.hu).



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 inferia    new seed 55    kamelot    cher    kajgün    the avengers    stormwitch    morgoth    k3    frogshow    geoff tate    anaal nathrakh    vale of tears    the silver shine    demoshow    filmbox    jay chou    Üvegtigris    des filles et des riffs    mortician    living dead army    mindenki szereti a bálnákat    emma watson    empire of the sun    adimiron  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!