hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2002. január 20. vasárnap   16:20
nincsen hozzászólás

szerző: Rigoletto
Nigun a Jazzkedd´v-en
2002 január 22, Rigoletto

   A jazz zenészek által előadott dallamok sokszor eredetileg nem a jazz számára íródtak. Az először 2001 augusztusában színpadra lépő Nigun együttesnél (mely a jiddis dallamra utal) is a jazz leginkább előadási forma, míg a dallamanyagot a különféle zsidó egyházi-, népi- és műzenéből merítik.
  
   Egyenlőre még csak kézen-közön forgó négyszámos demóanyagukon találhatunk John Zorn és Klezmatics feldolgozást, valamint Párniczky András gitáros-zenekarvezető hangszereléseit is.
  
   A műfaj New Yorki alkotója, John Zorn, miután rádöbbent, hogy az afro-amerikai örökséget nem érzi sajátjának, saját gyökereinél kezdett keresgélni, és munkássága állandó kísérlet a klezmer, az 1492-ig Spanyolország és Portugália területén élő zsidóktól eredő szefárd népzene és a kelet-európai zsidó világi és egyházi zene újraértelmezésére.
  
   A Nigun tagjai hasonló indíttatásból kezdtek el együtt zenélni: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának elvégezése után, fekete gyökerek hiányában őszintébb kifejezési formának érezték a kelet-európai térségben is jelenlévő zsidó zenei örökségre építeni, s annál sürgetőbbnek tűnt véghez vinni elképzelésüket, mivel talán a hazai jazz életben ők az egyetlen ezen a vonalon.
  
   Párniczky András éppen Hollandiából tartott hazafelé, amikor a fejében megfogant zenekart telefonon elkezdte összeszervezni, és ötletére zenésztársai egyből fogékonynak bizonyultak. Hollandiából érkezett, ahol a Holland Királyi Zeneakadémián képezte tovább magát magyarországi tanulmányai folytatásaként, és ahol többek között 2000-ben a hágai Residentie Orkest vonósaira hangszerelt hindusztáni zenét. A kvartett további tagjai Váczi Dániel szaxofonos, aki Yonderboi lemezén és Gadó Gábor One Glimpse is Not Enough-ján is szerepel. Nagy Péter bőgős, akit pedig már az Eichinger Banddel láthattunk a Rigolettoban. A dobos ezúttal Sárvári Kovács Zsolt, aki Dresch Mihály és Gadó Gábor mellett még Herbie Mann-nel is közreműködött.
  
   A koncert ízelítőjének befejezéséül pedig forduljunk Bartók Béla Zene és faji tisztaság című 1942-es írásához, melyben az egyes nemzetek népzenéinek összehasonlítása során a dallamok állandó csereberéjére hívta fel a figyelmet, az állandó kereszteződés és visszakereszteződésre, amely évszázadok óta tart.
  
   Tehát aki az új évben is szívesen szívja magába az élőzene, Badihali és Sanyi recsegő hangfelvétel gyűjteménye és a koktél kikapcsoló egyvelegét, annak a Nigun hagyományos dallamokra épülő zenéje sajátos hangulatot ígér, hiszen írja később Bartók idegen népek közötti érintkezés azonban nemcsak a dallamok kicserélődését eredményezi, hanem és ez még fontosabb új stílusok kialakítására is ösztönöz. Ugyanakkor fontos, hogy a folyamat során a régi és kevésbé régi stílusok is életben maradnak...



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Rogolettó

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kabinláz    karai anna    voodoo allen    lord    bon scott    judas priest    jazzékiel    eric bana    purified in blood    morbid angel    noel gallagher    mole listenig pearls    the spirit    in this moment    new model army    carbovaris    csak szexre kellesz    edge of paradise    random deeds    the sisters of mercy    davey and the porchmonkies    sirenia    naturally 7    gods tower    witkin  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!