hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. május 4. péntek   12:10
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Rhoda Scott
2007. április 3. Millenáris

  A nagy érdeklődésre való tekintettel a Rhoda Scott fellépése némi túlzással mintegy varázsütésre ülőhelyesről állóhelyessé változott, noha sokan szerettek volna ülve elmélyedni Rhoda Scott muzsikájában. Nagyon dicséretes, hogy a korosodó közönség a 20 órai nyitástól végigállta a kiadósnak nevezhető majd kétórás produkciót a hátsó sorok kivételével, mert hátul bizony ülőhelyes volt. A levegőben is benne volt, hogy várhatóan senki se fog csalódni ezen a fellépésén és újra hallhatjuk kedvenc Rhoda-standardjainkat. Ez volt a közönség óhaja - de tudjuk, hogy az előadóművészek a nagy többségben nem azokat a számokat játsszák el, melyeket a publikum szeretne hallgatni, így volt ez a mostani estén is. Néhány dallal szeretném érzékeltetni, hogy mire is gondoltam. Itt van pl.: Misty, Moonlight Serenade, Take Five vagy éppen a Summertime tudom, hogy unalmas ezerszer újra hallgatni e dalokat, de nekem mégis ezek jelentik Rhodat. Bár Rhoda és kis zenekara hanyagolta ezeket a dalokat, mégis hozta a formáját, és szerényen fogalmazva újra lenyűgözte a mindenkori 30-40-es korosztályt.
  
  Rhodának volt ideje megismerni, elmélyedni és kiaknázni hangszeréből a legjobbakat, melyről ezen a fellépésén is meggyőződhettünk. De nem szeretném túlfokozni gondolataimat, de tény, hogy Rhoda kiváló populáris/jazz- orgonista, aki lelke mélyén még talán kántor is, aki a híveinek néhány könnyed mozdulattal nem csak zsoltárokat, hanem Bach és kortársainak bármely tételét lazán kirázza kisujjából. - De ezen a koncerten csak a ráadásban hallottam valamilyen rövidebb felturbózott fúgát. Hogy miért csak egy rövidet? - erre csak ő tudja a választ.
  
  Egyébként a játéka nem csak 10 ujjból, hanem igen kiváló lábbasszus játékával is kiegészült, melyet csak néhány szerencsés láthatott az első sorból. Aki nem látta az tényleg sajnálhatja, hogy zsonglőrködik és nyomja azokat a pedálokat. Természetesen az est másik ünnepelt sztárja a pozanos szólista Sarah Morrow, aki inkább aranyos volt, mint szerény. Hallhatóan tényleg jó játékos, de véleményem szerint az egész előadást egy kicsit túljátszotta. A trió leggyengébb láncszeme viszont Julie Saury dobos volt, aki nem esztétikailag, hanem játékával nem tudott meggyőzni. Igaz, játéka pontos és precíz, de az esetleges szólói fantáziátlanok, unalmasak és erőtlenek voltak. A trió egyedüli meggyőző játékosa maga Rhoda volt, aki vállán vitte az egész produkciót.
  
  Végül is mi másért mentünk el erre a koncertre, mint magáért Rhoda Scottért és az egész produkciót fémjelező a kiváló és fantázia dús Hammond orgona hangjáért, Rhoda kedvenc hangszeréért a Hammond B-3-ért és a dupla hangfalas Leslie-iért. No igen, lapozzunk csak vissza egy kicsit a Hammond történetes füzetben és eljutunk egészen az 50-es, 60-as évekig, ahol a jazz máig koronázatlan orgonakirálya, Jimmy Smith (1925. december 8. 2005. február 8.) nevébe is belebotlunk. De jöjjön inkább még néhány gondolat, és hallgassuk tovább otthon csendben Rhoda Scott vagy Jimmy Smith játékát bakelitről, CD-ről vagy amink éppen van, mert ez alkalommal újra meghódította a pesti közönséget, a kis rasztásított hajfonataival, mosolyával bravúros játékával/feldolgozásaival Duke Elingtonjával, Galt MacDermot-jával, Ray Charles-éval és még ki tudja, mi minden elhangzott dalaival.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 predators    méhes marietta    cameron diaz    forgotten tales    papa roach    fridvalszki mark    borknagar    aetrigan    lighthouse project    goulasch exotica    abbath    olimpia    jazzanova    ha/ver    dj case    flowers of whores    palace    mr. bean    powerwolf    alter bridge    kissin´ dynamite    james lomenzo    gorguts    viharos csend    pray for villains  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!