hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. április 16. hétfő   10:42
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Pokolgép akusztikus koncert
2007. április 6, Almássy Téri Szabadidőközpont

  Vannak zenekarok, akik szokásos koncerteket szoktak adni, pontosabban szokásosan jókat. Az ember mindig pontosan tudja, milyen koncertélménnyel távozhat a bulijukról, maximum a számlistával tudnak variálni egy kicsit, néhány ritkábban játszott csemege előhúzásával. A Pokolgép is hasonló zenekar, lassan 25 éve nyűvik a húrokat, ennyi idő alatt azért kiismerhetővé válik egy banda, az újabb és újabb anyagok megjelenésével is.
  A nemrég megjelent Oblatio című lemez viszont felkavarta az állóvizet, a régi és kevésbé régi számok akusztikusan újraértelmezett verziói igazán különleges hangulatot árasztanak. És ezt az egyedülálló atmoszférát próbálták elcsípni ezzel a koncerttel, ami valljuk meg közel sem sikerült rosszul...
  
  Épp kezdés előtt értünk oda, szóval láthattuk, ahogy a csapat helyet foglal az ülőkéken, és elkezdődik a hangverseny. Cseppet sem kell az „ülőkéken” és a „helyet foglaláson” csodálkozni, ez most egy ilyen előadás volt. Itt a meghitt, amolyan „tábortűzkörülülős” hangulaton volt a hangsúly. Akárcsak az Oblatio lemezfelvételnél, ezúttal is helyet foglalt a Pokolgép soraiban Csányi Szabi a Black-Out-ból, és bizony nagy szerepe volt a harmadik akusztikus gitárnak is, mert valami hihetetlenül jól és megkapó módon szóltak így!
  De tényleg, annyira élvezetes és különleges volt ez az akusztikus rész, egyfajta mágikus hangulat lengte be az egészet! Ahogy megszólalt a Vallomás, az Adj Új Erőt, Aki Másképp Él, A Háború Gyermeke, Hol Van A Szó, Így Szép Az Élet, A Jel, Ide Tartozom, az valami csodaszép volt! Annyi érzelem tobzódott ebben az előadásban, amit talán senki se gondolt volna! Még olyan nóta is előkerült akusztikus feldolgozásban, amely nem szerepel az Oblatio lemezen, ez pedig a Pokoli Színjáték volt. És hogy a maximális érzelmi katarzis a végére maradjon, színpadra került hegedűje társaságában Leskó István a Philadelphia zenekarból, és vele kiegészülve zárult az akusztikus rész az Itt És Most dallal. Ennél gyönyörűbb befejezése nem is lehetett volna az Oblatio lemezbemutatónak, egyáltalán nem lehet csodálkozni rajta, ha többeknek könnybe lábad ilyenkor a szeme. Óriási! Erre nem lehetett előzetesen rákészülni, hihetetlen élmény volt! (A csúcsformában éneklő Rudán Joe mellett felsorakozó vokálszekció is ámulatba ejtett minket. Pintér Csabit leszámítva mindenki rendelkezett mikrofonnal a zenekarból. Aki ismeri a Black-Out-ot az tudja, hogy Csányi Szabinak nagyon jó hangja van. Adottságait remekül tudta kamatoztatni itt is George)
  
  Az előadásnak mindezzel még nem volt vége, hiszen a csapat nem hagyta a nézősereget némi metálkodás nélkül, egy kis pihenő után előkerültek az elektromos gitárok és kezdődhetett/folytatódhatott a buli. A program az Éjféli Harang, A Túlélő, Szökevény, A Harang Értem Szól, Feltámadt Éj, Gép-induló, Ítélet Helyett, Bon Scott Emlékére nótákból állt. Aztán hallhattuk az Oblatio-n szereplő Minden Nap ”plugged” változatát, ez is ütött. Az új tagnak számító Czébely Csabi elővezetett egy impozáns dobszólót, tény hogy össze sem hasonlítható a korábbi dobossal, ígéretes tehetség a srác. Bár a heavy metal stílus általában nem a dobosok kibontakozási terepe, remélem az új lemezen meglesz a lehetősége alaposan odatenni magát. (Csabi progresszív rock/metalt játszik a Pokolgép mellett a Philadelphiában. Tudhatjuk, hogy ebben a műfajban szinte csak és kizárólag überdobosok kalapálnak. Szólója olyan szintű volt, hogy azt Mike Portnoy vagy Mark Zonder se tudná jobban csinálni George)
  A ráadásban elhangzott még az Újra Születnék és a Mindhalálig Rock & Roll, ezzel ténylegesen véget ért a program. Az utolsó dalnál Csányi Szabi újra előkerült, és ezúttal elektromos gitáron tolta a rock & rollt. (Szabi gitárja szerintem nem volt bedugva, de ezt elnézhetjük neki az akusztikus blokkban nyújtott remek alakítása miatt George) De nem csak ő vendégeskedett, a Gép-indulóban a Pokolgép koncerteken már jól ismert Pazdera Gyuri bácsi vette át a basszusgitárt. Kicsit furcsa kiállással penderült színpadra, félig kigombolt kék ingjében úgy nézett ki, mintha egy közeli építkezésről cibálták volna elő a koncert kedvéért... A basszusjátéka is kissé szétszórt, pontatlan volt, szóval valahogy úgy látom, hogy már nem érez annyira rá a dolgokra. Félreértés ne essék, szeretjük és tiszteljük Gyuri bácsit, de jobb inkább az asztaloknál való beszélgetés, sztorizgatás (mert ő nem játssza magát, erre is vevő volt az Almássyban). De mindez legyen az én különbejáratú véleményem...
  
  A hangulat a zúzósabb blokkban is remek volt, a közönség jól szórakozott, a színpadról pedig áradt a jókedv és a folyamatos poénkodás. Ebben főleg Rudán Joe járt az élen, aki ma hihetetlenül nagyot énekelt! A zenésztársak is a legjavát adták ki magukból, minden igényt kielégített ez a mai buli. Nem gondoltam volna, hogy ilyen őrületes hangulatú lesz az akusztikus blokk, pedig az volt, ennek a hangulata ragadott leginkább magával. Egyedül az volt a kár, hogy nem voltak székek, párnák a nézőtéren, mert úgy lett volna teljes az élvezet. A zúzós részt is sikerült feldobni az olyan ritkán terítékre kerülő dalokkal, mint A Harang Értem Szól és a Feltámadt Éj, szóval „panaszkodnom nincs kinek”.
  A koncert valószínűleg meg fog jelenni DVD-n is, kár is lett volna elveszni hagyni ezeket a csodás perceket. Ezen kívül véleményem szerint egy olyan tribute anyagot is megérdemelne Kukovecz Gábor és társainak munkássága, mint amilyen a Moby Dick-ről készült nemrég, hiszen a Pokolgép is lassan a negyedszáz éves fennállásához közeleg. De ez még a jövő zenéje, most 2007 áprilisában mindenesetre egy hihetetlen hangulatú koncerttel búcsúzott tőlünk „Rudán Csabi, Kukovecz Csabi, Nagy Csabi, Pintér Csabi, Csibe Csabi és Csányi Csabi”. (Őszintén megmondom, engem az Oblatio lemez annyira nem fogott meg, de itt a koncert igazi varázsát az akusztikus blokk adta. Számunkra örök emlék marad ez az este George)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Pokolgép

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 r.e.m.    chronology    bill clinton    pitt    dark wave    ingyenes    lafaro    jim toth    dorothy    the rite    sunnata    szekeres andrás    the last felony    tyson    anna murphy    verge    hemlock    einherjer    kistehén    a lány és a farkas    salma hayek    avantasia    kézi chopin    a pale horse named death    pure love  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!