hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. április 19. csütörtök   11:24
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
A Nap sötét oldalán - Kentaur és a Mátyás Attila Band koncertje az Almássy téren
2007. április 27. Budapest – Almássy téri Szabadidőközpont

  Nem mindennapi dupla rockbuli készül április 27-én az Almássy téren: Kentaur, az Urban Stigma lemezre összeállt csapatával többek között Háry Péterrel, Madarász Gáborral, Lepés Gáborral -, Mátyás Attila pedig saját zenekarával a Mátyás Attila Banddel fog zúzni az Exit 1.2 idényzárója keretében. A két, teljesen különböző utat bejáró muzsikus a vad, kemény, modern rockzenében találta meg a közös nevezőt. A díszlettervezői munkásságáért idén Jászai Mari-díjjal elismert Kentaurtól megszokott, hogy komplett, látványelemekkel dúsított víziókban gondolkodik rockzenészként is, minden egyes koncertje más, egyedi. Az F.O. System-et a Sex Actiont és az Agnus Deit alapító Mátyás Attila pedig mindannyiunk örömére hű maradt gyökereihez: a CLS kiadásában megjelenő új anyagát is bemutató koncertjén igazi rockzenét hallhatunk ismét tőle.
  
  Mátyás Attila Band
  
  Mátyás Attila a nyolcvanas évek vége óta számít a dark wave kultikus alakjának. 2007 tavaszán vadonatúj szólóanyaggal áll színpadra a legendás F.O. System frontembere, a Sex Action gitáros-dalszerzője. Zenekara a Mátyás Attila Band a nagy F.O. System és Agnus Dei klasszikusok mellett már új szólólemezének modern hangzású, indie rock dalait is játssza. Zenéje egyaránt szól a dark és az indie rock rajongóinak és a független, őszinte , energikus rockzenét szeretőknek.
  
  Kentaur Urban Stigma
  Urban / Urbánus latin
  I. 1. városi, városias 2. pallérozott, kiművelt 3. udvarias, finom
  II. irodalom a városi, polgári kultúra és irodalom képviselője
  
  Stigma görög - latin
  1. testi jel, bélyeg, folt; sebhely 2. szégyenbélyeg, bűnösre rásütött bélyeg
  3. vallás egyes szentek testén Krisztus sebhelyeinek megfelelő helyeken jelentkező sebek
  
  Mi késztet arra három befutott rockzenészt és az ország legsikeresebb díszlettervezőjét (mellesleg szintén slágerlistákat megjárt énekest), hogy 2005-ben új rockzenekart alapítson, lemezt készítsen és színpadra álljon? Kentaurban már 2000- húsvétján megfogalmazódott, hogy azokat a dolgokat, amelyek őt és generációtársait foglalkoztatják rockdalokban lehet csak jól kifejezni. Ideájának megvalósításához Ákos zeneszerző-zenésztársaiban, a gitáros Madarász Gáborban és a basszusgitáros-billentyűs Háry Péterben, valamint a Mex dobosában, Schvéger Zoltánban találta meg a társakat. Az elkészült dalok ízig-vérig mai, kitűnő rockzenék melyek nagyvárosi fiatalokról, gondolatokról, helyzetekrő szólnakl. Ezek a gondolatlenyomatok, urban stigmák alkotják, teszik egységes egésszé a dalok gondolatiságát.
  
  A zenéhez kapcsolódó Kentaurtól megszokott markáns képi- és szövegvilág azokat az ősi szimbólumokat alkalmazza újra értelmezve amelyek máig meghatározzák korunk európai kultúráját és gondolkodásmódját.
  
  A végeredmény egy olyan különleges anyag, amelynek minden részlete külön is működő briliáns munka (a dalok, a szövegek, a látvány), de egységében egy Magyarországon eddig egyedülálló produkció.
  At Urban Stigmát az MTon kiadó jelntette meg.
  
  
  A zenekar:
  
  Háry Péter Zeneszerző, Basszusgitár - billentyűs hangszerek
  1969. Április 17. Pécs
  12 évnyi komolyzenei előképzés után, alapítója és zeneszerzője a jelenleg tetszhalott állapotban lévő Kortársak zenekarnak, mely megnyerte az utolsó Rákóczi Popfesztivált 1991-ben (Az ölelés sem véd) című dallal; 1993-tól állandó zeneszerzője és előadója az Kovács Ákos produkcióinak. melyhez az általa szerzett dalok zenei alapjainak előmunkálatai az 1998-ban létrehozott magán-stúdiójában készültek/ /készülnek; Első önálló megbízású teljes albumot a Vénusz zenekar felkérésére készítette Egy új érzés címmel - (hangszerelés, teljes hangrögzítés). Az album azóta arany- és platinalemez lett, melyen egy saját szerzeménye is található (címe - Régi nyár - ez a szerzemény a szakmai zsűritől megkapta a 90-es évek legnagyobb slágere címet!). A lemez sikere után a Zanzibár zenekar első Nem vagyok tökéletes című, később a Vénusz zenekar A világ közepéncímű albumának munkálatait végezte. Mindkét album aranylemez lett. Közreműködőként részt vett a V.J. project (ex-EAST) második önálló albumán Chapman Stick-en és basszusgitáron. Mindezek mellet rádió spot-ok ,Duna Televízió hírműsorainak, majd 2004-ben a McCann-Erickson Budapest Kft. Reklám-ügynökségének készített zenei felvételek készítése fűződik a nevéhez.
  
  
  
  Madarász Gábor - Zeneszerző szövegíró, Szólógitár - ének
  1967. December 15. Sopron
  1992-ben végzett az American Institute of Music gitár-tanszékén, Bécsben. Ugyanebben az évben bekerült az Azok a fiúk zenekarba,majd Somló Tamás kísérőzenekarába, először mint gitáros, majd mint zeneszerző,hangszerelő.1993-ban kezdett Kovács Ákossal dolgozni, gitárosként, szerzőként, hangszerelőként. Ez a munkakapcsolat 2002-ben szűnt meg. Saját rock-zenekarával, a Mex-el, 6 nagylemezt készített. A Csinibaba és a Zimmer Feri című filmek zenei munkálataiban zeneszerzőként és hangszerelőként is kivette részét. Háromszor választották az év gitárosának. 1992 óta számtalan lemez- hangfelvétel munkálataiban vett részt. 1997-től reklámzenék szerzésével is foglalkozik, mint szerző, producer, és mint előadó. Emellett hangszer-demonstrátorként és szakértőként működik közre a Roland és a Marshall hazai képviselőinél.
  
  
  Schvéger Zoltán - dob
  1969. .július 05. Budapest
  Mex és Somló Tamás kísérőzenekarának dobosaként vált ismertté. Húszéves zenei pályafutása során játszott Bornai Tiborral, Cserháti Zsuzsával, Demjén Ferenccel, Pierrot-val, Zoránnal, valamint Roy&Ádámmal. Nős, két fiúgyermek édesapja, aki polgári szakmájára okleveles közlekedésmérnök és családjára legalább olyan büszke, mint arra, hogy ő az egyik legelismertebb rockdobos.
  
  Kentaur - Zeneszerző szövegíró, ének billentyűs hangszerek
  
  1965. április 18. Budapest
   festő, látványtervező, akcióművész, zenész
  Budapesten a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte festészeti tanulmányait, Záborszky Gábor és Tölg-Molnár Zoltán festőművészek kezei alatt. 1988-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola Festő szakán mestere Gerzson Pál volt, majd posztgraduális képzésben részesült a M.K.F. Murális Tanszékén, mestere Tölg-Molnár Zoltán volt. 1988-óta tagja a Magyar Művészeti Alapnak (Magyar Alkotóművészek Szövetsége) és a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának. 1989-ben Derkovits ösztöndíjas lesz. Több éven keresztül a Stúdió vezetőségi tagja, majd egy évig elnöke.1988-89-ben megalakította a Pankrátor Balett Akciócsoportot mellyel több sikeres performance és happening létrehozója a 80-as évek végén ill. szórványosabban a 90-es években. 9 évig tartó komolyzenei tanulmányok után 1982-ben alapító tagja volt az újhullámos Satöbbi zenekarnak, akikkel több kislemezt készített, melyekről több dal is listavezető volt a 80-as években. 1986-ban a Hungaroton felkérésére elkészítik az első Satöbbi nagylemezt (zenei rendező: Presser Gábor). A lemez kitűnő szakmai kritikákat kap, de végül kultúrpolitikai okokból nem jelenik meg. 1987-ben már hallható az első Kentaur-dal a Mozi-Klip című filmben és lemezen a dal címe: Sirálysziget. 1988-ban kilépett az együttesből és Kentaur néven, Presser Gábor zeneszerző és Sztevanovity Dusan szövegíróval közösen szólólemezt készített Új világ címmel. A szerzők a lemezen álnéven szerepelnek, mint P. Bogár és Nati Krisztián. A lemez 1989 decemberében jelent meg és Magyarország első magánkiadású hanghordozója volt a Talentum-Omega gondozásában. A korongon szereplő Tűz című dal több héten keresztül vezette a hazai slágerlistákat. A lemez koncertváltozatának létrehozásában Rókás László ill. Lengyel Péter mozgásszínész-koreográfussal, elsőként a hazai rock koncertek történetében olyan színpadi produkciót hoztak létre melyben a színház, mozgásszínház, film és képzőművészet a rockzenével párhuzamosan kapott szerepet. Első koncertje ebben a formációban 1989-ben a Kertészeti Egyetemen volt, melyet a Magyar Televízió Roxínpad című műsorsorozatában élőben közvetít. 1996-ban megjelent második, Valaki az eltűnt városból című nagylemezének színpadi változata már 90-es évek vége videó technikájának felhasználásával kiegészülve a 89-es multimediális koncertek hagyományait folytatta, ismét a Pankrátor Balett Akciócsoport közreműködésével. Az új nagylemez videó-klipjeit már maga írja, rendezi, részben operatőre és vágója, Arányi Wanda operatőri és Halász G. Péter koreográfusi segítségével. A lemezen egy dalban, melyet szerzőként Kentaur jegyez - Ákos, mint szövegíró és mint énekes is közreműködik.
  1982-óta tervez lemezborítókat, koncertplakátokat, majd a nyolcvanas évek második felétől könyvborítókat, színházi plakátokat. 1989-től a Vígszínház, Budapesti Kamaraszínház, József Attila Színház grafikai imagének kialakítója, majd hosszú éveken át állandó plakáttervezője. 1990-ben ismerkedett meg Eszenyi Enikővel, aki első, azóta kultusz-előadásként elhíresült Leonce és Léna /Büchner/ rendezéséhez díszlettervezőnek hívta meg. 1991-óta ismert díszlettervezőként, számos magyar ill. külföldi (Szlovákia, Dánia, Norvégia, Svédország, Nagy Britannia, Egyesült Államok, Ausztrália, Fülöp-szigetek) színháznak dolgozott. 1996 óta a Friderikusz produkciók látványtervezője. Állandó tervezője Eszenyi Enikő ill. Alföldi Róbert produkcióinak. 1994-ben megkapta a Magyar Színikritikusok Díját a legjobb díszletért, 1996-ban a nominálták a Szlovák Színikritikusok Díjára.,2000-ben és 2003-ban elnyerte a Dömötör Díjat a legjobb díszletért. Kiállításokon képzőművészeti alkotásokkal, festményekkel is jelentkezik. 2003-ban a nominálták a Gundel Díj-ra a Szegedi Faust előadásért, 2004-ben pedig ugyanezen díjat elnyerte az Operaház Fantomja Madách Színházbeli előadás díszleteiért. 2004-ben zenei, képzőművészeti és díszlettervezői munkásságát bemutató könyv jelent meg a Hanga Kiadó gondozásában.
  2004-ben alapította meg új zenekarát. A zenekar tagjai: Kentaur - ének, billentyűs hangszerek ; Madarász Gábor - szólógitár, vokál; Háry Péter - basszusgitár; Schvéger Zoltán - dob, ütős-hangszerek, vokál. Az együttes Urban Stigma munkacímen készítette (ebben a formációban első) zenei albumát, mely az M-Ton gondozásában 2005 végén jelent meg, s mely albumot MAHASZ Fonogram díjra jelölt a szakmai zsüri.
  
  Diszkográfia / Szólólemezek:
  
  1989 - Új Világ/Newworld - Talentum-Omega
  1996 - Valaki Az Eltűnt Városból - BMG
  2005 - Urban Stigma - Magneoton



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wintersun    haelo    polyák lilla    agregator    a világűr hangjai    agent steel    into darkness    emma thompson    pet shop boys    dolor    totálkár    watch my dying    milkovics mátyás    secret sphere    időgép    ghymes    propeller band    escape the fate    el camino    vio-lence    turbo    core leoni    kellan lutz    papaver    architects  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!