hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
lemezajánló [demo]  2007. április 13. péntek   13:49
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Symphonium: Ördögtánc


  Akik szeretik Yngwie Malmsteen-t vagy esetleg a Rhapsody Of Fire-t, azok számára nincs sok magyaráznivaló a Symphonium zenekar demojával kapcsolatban. A csapat 2005-ben alakult, szóval útjuknak még igencsak a kezdetén járnak, de a demo ismeretében máris elmondható, hogy jó irányvonalat választottak maguknak, viszont még sok munkára és fejlődésre van szükség, amíg érettek lesznek egy olyan nagylemezre, amelynek átütő ereje vitathatatlan lesz mind a szakma, mind a hallgatóság részéről.
  Sajnos az Ördögtánc esetében az „átütést” azért nem lehet a szó szoros értelmében használni, mert erőtlenül, fáradtan szól a lemez. Egy harapósabb, dögösebb sound sokkal magasabb szintre emelné a produkciót, kihozná az igazi erejét. De majd a nagylemez felvételekor, remélhetőleg egy profi hangmérnök vezetésével (más szóba sem jöhet!) talán ezt is megkapjuk.
  
  Maguk a dalok közepes hosszúságú, epikusabb tételek a Malmsteen-iskola útmutatásait szigorúan figyelembevéve. Persze az epikus itt nem jelenti azt, hogy végeláthatatlan szövegmondásba, túlontúl összetett dalszerkezetekbe bocsátkoznának, Az Ígéret Mit Sem Ér például elsőre befogadható dallamokkal, élvezetes refrénnel jelentkezik, és természetesen nem hiányozhat a folyamatos szintimunka és a megkapó szólózások. Valahogy úgy érzem, hogy Szaládi Károlyt nem eme együttes élére találták ki. A hangja nem passzol az (alapvetően) metal zenéhez, ráadásul olykor szembeszökően hamis. Néhány érzelemteli balladát minden további nélkül el tudnék képzelni vele, és csorda/háttérvokálban is kiválóan lehetne használni, de így „főénekesként” megint csak azt tudom mondani, hogy nincs meg a hangjában az átütő erő, a határozottság.
  Az Angyaltáncot már csak ezért is jobban eltalált számnak érzem, mert ez egy tisztán instrumentális nóta. Itt a zenészeknek kéne nagyot alkotniuk, és látszik is, hogy megvan bennük a tehetség, de egy lehengerlő virtuozitáshoz (ami ezekhez a dalokhoz nélkülözhetetlen) még azért több gyakorlás és kifinomultság szükségeltetik. De a jó ötletek, neoklasszikus dalszerkezetek azért a helyükön vannak, és ez mindenképpen bíztató.
  
  A Nem Tévedhetsz El dalban szembesülünk a legmarkánsabban azzal, hogy milyen iszonytatóan gyenge a dobhangzás. Az „itt bent már pattog a tűz / ott kint nem menekülsz” szövegrészlet azért egy elég durva Omen Fagyott Világ nyúlás... Egyébként kellemes, nyugis tétele ez a lemeznek. A dal közepén lévő „felelgetős” ill. klasszikus hangszeres rész talán a szám legnagyobb erőssége. A záró Ördögtánc ismét egy instrumentális nóta, nem kevés Iron Maiden Judas Priest hatással, és sok váltással.
  Szerintem a csapat elégedett lehet az Ördögtánc, mint demo anyaggal. De egy debütalbumhoz minden szinten többet kell nyújtaniuk. Először is a zene megérdemel (sőt megkövetel) egy használható hangzást. Másodszor a hangszeres tudást (elsősorban gitár- és szintiposzton) mindenképp fejleszteni kellene egészen a virtuóz szintig, még akkor is, ha ez hosszú idő és kemény munka. Már most sem állnak rossz szinten (félreértés ne essék!), de van hova továbblépni, határ a csillagos ég! Harmadszor pedig véleményem szerint igencsak elkellene egy karakteresebb hang a zenekar élére, noha Károly képességeit is ki kell használni, csak éppen a megfelelő helyen. A Symphonium ígéretes banda, remélem hogy sikerül olyan debütalbumot összehozniuk, amely a neoklasszikus metal rajongóinak minden igényét kielégíti.
  
  
  Felállás:
  Szaládi Károly: ének
  Gábor Zsigmond: gitár
  Papp Béla: gitár, billentyű, dob
  Tóth Attila: basszusgitár
  Pál Dániel: dob
  Kiszely Tamás: billentyű
  
  Symphonium: Ördögtánc
  1. Az Ígéret Mit Sem Ér
  2. Angyaltánc
  3. Nem Tévedhetsz El
  4. Ördögtánc



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Symphonium

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the chariot    búvópatak    billy idol    dolhai attila    pet shop boys    mózes réka    imperial age    royal thunder    sziget 2009    kreator    imminence    firkin    balatoni boli    ang lee    jazzékiel    sworn enemy    beat dis    the get up kids    little fockers    justin timberlake    szakcsi    be’lakor    gemma arterton     csata: los angeles    sonny and his wild cows  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!