hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2001. október 23. kedd   10:24
nincsen hozzászólás

szerző: Fido
Andy Summers Trio Budapesten
2001 október 31, 20:00, Petőfi Csarnok

   Andy Summers a jazz zeneszerzés legtermékenyebb időszakából merített és több albumot szentelt az utóbbi időszakban Thelonious Monk (Green Chimneys) és Charles Mingus (Peggys Blue Skylight) kevésbbé ismert dallamainak.
  
   Tényleg jó kitölteni ezt a régi bort egy kortárs üvegből.
  
   Summersnek egyedülálló képessége van különböző stílusok összehangoláshoz, amit a The Police-nál is megmutatott és kitűnően kamatoztatott. Neki köszönhető, hogy egyik új számból sem hallhattuk unalmas, megszokott gitár-kliséket. Andy Summersnek köszönhetjük ismét, hogy új életre keltette a post-punk-ot. Summers, Darryl Jones és Dennis Chambers a rockzene több elemét is belecsempészte a jazzbe: a klasszikus stúdió visszhangokat, a visszafogott áthajlásokat, a szólók előtti felpörgetéseket és az eredmény ritkán hangzik erőltetettnek.
  
   Andy Summers: Minden kétséget kizárva Andy Summers az elmúlt húsz év egyik legkedveltebb és legeredményesebb zenésze. A Police gitárosaként ismertté vált Summers a zenekar feloszlása óta önmagában is helytálló munkát tud felmutatni: kreatív, merész és instrumentális zenét. Robert Fripp-el való együttműködésétől kezdve (I Advance Masked, Bewitched) a kiemelkedő szólókon át (The Golden Wire, World Gone Strange, The Last Dance Of Mr.X) Summers folyamatosan bővítette a repertoárt. Zenéje az 1998-as The Last Dance Of Mr.X című albummal vett eklektikus fordulatot, majd az 1999-ben megjelent Green Chimney című lemezével fejest ugrott az elektronikus neo-bop zenébe. A Peggys Blue Skylight című albummal, amely olyan neves zenészek szerzeményeit tartalmazza, mint Randy Brecker, a Kronos Quartet, Geetha Bennett, Roy Nathanson és Rob Thomas, Summers még meszebb merészkedett. Charles Mingus egyedülálló hangzásvilágához nyúlt és keze alatt Mingus időtlen melódiái kortárs zenévé változtak. A Myself When I Am Real című Mingus zongora-improvizáció egy misztikus utazássá vált Summers és a Kronos Quartet lenyűgöző együttműködésében. Ennek ellenére a Mingus Dinasztiát és a Mingus Big Band-et leszámítva a rendkívül leleményes és újító gitáros és zeneszerző Mingus továbbra is ismeretlen maradt a zeneértők számára. A ritmus és dallam egységének, valamint stílusbeli változatosságának köszönhetően sok zenész úgy látja Mingus zenéjét, mint a félelem és a rettegés kombinációját.
  
   A legtöbb zenész reakciója az volt, hogy Jézusom, te Mingust játszol? nevet Summers. Első nekifutásra kicsit ijesztő volt, de nem tűnt lehetetlennek. Rengeteg Mingus számon rágtam át magam mielőtt elkezdődött volna a felvétel. Soha nem állt szándékomban Mingus-t egy az egyben lemásolni, meg kellet találnom a saját stílusom, ugyanakkor megismertetni őt a közönséggel. És azt hiszem, ez sikerült is. Legalábbis a magam módján.
   Darryl Jones: A basszusgitáros Jones 1961. december 11-én született Chicago-ban. Apjától vett dobleckéket, majd látta egyik szomszédját, Angus Thomas-t fellépni egy tehetségkutató versenyen és úgy döntött, ő is inkább basszusgitározni szeretne. Beíratkozott a Chicago Vocational középiskolába, ahol zeneelméletet és basszusgitározni tanult. Darryl Jones Hollywood-i forgatókönyvekbe illő karriert futott be. A teljes ismeretlenségből előbukkant Jones beállt Miles Davis zenekarába, majd Sting, Peter Gabriel és Madonna is pályafutásának állomásai lettek. Jelenleg a Rolling Stones csapatát erősíti. Mindezt olyan koncepcióval vitte véghez, amelyet még az egyszerű ember is megértett és elismert.
   Sokszor megkérdezték tőle, hogy stílust kellet-e váltania, hogy a Rolling Stones-hoz kerülhessen. Erre ő így felelt: Nem kellet. A Stones-nál azt csinálom, amit eddig. Minden stílusú zenéhez ugyanúgy közelítek: részekre bontom, levágom róla a sallangokat és egészen az alapokhoz térek vissza.
  
   Dennis Chambers: Chambers már négyévesen elkezdte a dobolást és hatévesen már éjszakai klubokban dobolt. Ezen kívül semmilyen zeneoktatásban nem volt része. Minden tudását ezekben a klubokban szedte össze. A középiskola után egy Parliament & Funkadelic nevű zenekarba lépett be. 1978-tól egészen 1985-ig dobolt náluk. 1985-től kezdve több alkalmi fellépést is vállalt New Yorkban és közben a Sugar Hill Record Company állandó dobosa is ő volt. Ezt követően a csatlakozott a Special EFX zenekarhoz, 1997-ben David Sanburn zenekarához, majd a John Scofield Band-hez, ahol 1989-ig játszott.
  
   Röviddel ezután belépett a MikeStern/Bob Berg Band-be. Azóta több zenekarban is játszott: Randy Brecker Band, Mike Urbaniak zenekara, Bill Evans Band, CTI All Stars, George Duke, Stanley Clark zenekara, John McLaughlin Band, stb.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Az Akvárium Klubba érkezik Loreen, az első nő, aki kétszer is megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált
3 nap · 29 zenekar · zéró szemét – jön az idei Alpárfeszt!
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 carbonfools    cannes    suhancos    wagner    mz/x    new lows    fuwdo    backard babies    charlie    hitchcock    snow white and the huntsman    rumproof    ryan reynolds    amber schmidt    wasp    kimnowak    bookmarks    szexhead    a tolvajok városa    michael bay    mob rules    hang-súly    halloween    cool head klan    neurasthenia  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!