hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [történeti kiállítás]  2007. április 6. péntek   11:26
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Intervízió című tv-történeti kiállítás április 6-tól a Jövő Házában
2007. április 6-tól, Budapest – jövő Háza

  A Nipkow-tárcsától az OLED tévéig a televíziózás múltja, jelene és jövője
  
  A televíziózás, vagy ahogy egykor hívták, a távolbalátás története a Nipkow-tárcsával kezdődött a XIX. század végén, 1884-ben. A német Paul Nipkow technológiája a harmincas évek közepéig meghatározó szerepet játsoztt a televízió fejlesztésében. Mára a hagyományos, képcsöves tévék mellett megjelentek a plazma és az lcd televíziók és kisérleti fázisban vannak az OLED tévék is.
  
  A Jövő Háza augusztus végéig látható új kiállítása az elmúlt évszázad legnagyobb csodájáról, a televíziózásról szól. Az Intervízió olyan világba kalauzolja a látogatót, ahol megelevenedik a történelem. A közel 100 kiállított tárgy között láthatóak azok a kamerák, amelyekkel az 50-es, 60-as évek műsorait készítették, régi és új tv-készülékek, stúdiókellékek, és a Magyar Televízió első, Pye-Morris típusú közvetítőkocsija. A bemutatott eszközöket tárlatvezetés és a háttérfilmek segítségével bárki megismerheti, és azt is, hogyan dolgoztak egykor az operatőrök, milyen tv-műsorokon szórakoztak az előző évtizedek televíziónézői. A látogatók a régi műsorrészleteken keresztül találkozhatnak az egykor népszerű sorozatok főhőseivel, de megismerkedhetnek a legújabb technológia előnyeivel is. Bárki kipróbálhatja, hogy milyen súgógépről híreket olvasni, és azt is, hogy milyen nehéz dolga van egy tv-s meteorológusnak a stúdióban.
  
  A kiállítás tartalmi és formai szempontból egyaránt egyedülálló Magyarországon. A Millenáris büszke arra, hogy a hazai kulturális verseny aktív szereplőjeként teret biztosíthat az Intervízió kiállításnak, amely kultúrát teremt és közvetít. Kultúrát teremt azzal, ahogyan összefoglalja és szórakoztatóan, de mindemellett ismeretterjesztő módon feldolgozza és bemutatja a televíziózás történetének alakulását a kezdetektől napjainkig. Kultúrát közvetít, mert szubjektív véleményektől mentesen, dokumentarista módon válaszol kérdésekre, amelyek segítségével megérthető, miként vált a televízió a 20. század kortárs kultúráját meghatározó eszközzé. Mindezeknek köszönhetően az Intervízió kiállítás egy mindenki számára elérhető televíziós szabadegyetem.
  
  Az Intervízió középpontjában áll a Magyar Televízió, ami május 1-jén ünnepli megalakulásának 50. évét.
  
  A kiállítás animátorai egyedi, az Intervízió számára készített kisfilmek segítségével 4 különböző tv-szigeten prezentálják a televíziózás történetét. Bemutatják például a televíziózás technikai hátterét, azokat a történelmi pillanatokat, amelyeket a televíziózás tett naggyá (pl.: Ember a Holdon), bevezetnek a sorozatok és a szappanoperák világába. A tévés bakikat összegző kisfilm nem szorul külön szakmai magyarázatra.
  
  A Magyar Televízió műsorai több alkalommal is jelen lesznek a kiállításon. A nagyszínpadon 12 héten át csütörtökönként jelentkezik a Kultúrház, élő showműsorral, amit Erdős Gábor vezet. A Dob meg basszus című műsora is élőben jelen lesz az Intervízión. A VIVA televízió a kiállításon tartja az 7. Comet rangos könnyűzenei díjkiosztó sajtótájékoztatóját, és nálunk jelentik be az idei jelölteket. A Hálózat TV kihelyezi médiaiskolájának hétvégi óráit a kiállításra, ahol az elméleti és gyakorlati órákon minden látogató részt vehet. A kiállítás programját színesítik a NAVA, Nemzeti Audiovizuális Archívummal közös vetítések, amelyekhez filmklub is társul, a filmtortenet.hu, filmkritikusok, esztéták közreműködésével. Megtekinthető tematikusválogatás 1931-1943 közötti archív Világhíradókból, ami megmutatja, milyen volt a híradó a televízió megjelenése és elterjedése előtt. A Magyar Televízió TV Taxijának közreműködésével a látogatók megismerhetik, hogyan készül egy tv műsor a forgatástól a vágásig. Közönségtalálkozók, kvízjátékok, vetítések mellett az érdeklődők a virtuális stúdióban kipróbálhatják milyen érzés műsort vezetni. Televíziós bemelegítő ember segítségével bepillantást nyerhetnek egy showműsor kulisszái mögé, választ kapnak arra a kérdésre is, hogy mitől lesz a közönségnek jókedve?. Előadások és beszélgetések keretében televíziós szakemberek közérthető formában beszélnek a televíziózásról, annak történetéről, a műsorkészítésről.
  
  A kiállítás tárgytörténeti részében, illetve a Pye közvetítőkocsiban hetente többször szakmai tárlatvezetésen is részt vehetnek a látogatók.
  
  Az Intervízióra váltott belépőjeggyel a Jövő Háza Kiállítás összes programja megtekinthető. A kiállításon zajló programokról, eseményekről az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a www.jovohaza.hu weboldalon. Az Intervízió kedden, szerdán és pénteken 10 és 18 óra, csütörtökön 10 és 20 óra, hétvégén 10 és 19 óra között várja a látogatókat.
  
  Tévétörténeti ritkaságok az MTV értéktárából
  
  Interaktív kiállítás a televíziózás fél évszázados múltjáról
  
  Az ötvenéves Magyar Televízió páratlan kincseit, a televíziózás őskorától kezdve gyűjtött berendezéseit és archívumának felbecsülhetetlen értékű darabjait mutatja be az Intervízió címet viselő kiállításon, mely április 6-tól három hónapon át tekinthető meg a Jövő Házában, a budapesti Millenárison.
  
  1957. május 1. a Magyar Televízió születésének hivatalos dátuma. Ekkor sugározta első élő műsorát egyetlen közvetítő kocsival, négy kamerával és a Magyar Rádió riportereinek közreműködésével a budapesti Hősök terén rendezett ünnepségről. A Híradó 1957. július 2-án debütált a szerkesztőség rögtön meg is alakította saját archívumát. Kezdeményezésük akkoriban úttörőnek számított, a 35 mm-es celluloidszalagról játszott műsorszámokkal ellentétben ugyanis az élő közvetítéseket kezdetben nem rögzítették.
  Mindennap gyarapodik a Magyar Televízió archívuma, mely szervezett formában, egységesen gondoskodik a műsorok megőrzéséről 1960 óta. Több mint 160 ezer órányi anyaga egyedülálló kor- és kultúrtörténeti értéktár, nemzeti kulturális örökségünk szerves része, az elmúlt fél évszázad meghatározó mozzanatainak kincsesbányája. Tárgyi emlékeket, eszközöket, berendezéseket létrejötte óta őriz a köztelevízió; az elmúlt 50 év legtöbb fejlesztése nyomon követhető a hatalmas gyűjteményben, mely nemcsak gazdagsága, de folytonossága révén is technikatörténeti kuriózumnak számít.
  
  Közel 100 tárgy és 60 archív műsorrészlet látható e ritkaságok közül április 6-tól négy hónapon át a budapesti Jövő Házában az Intervízió című kiállításon. Az első közvetítő kocsitól kezdve nélkülözhetetlen kellékek, felvevő és lejátszó berendezések változatos sora illusztrálja a televíziózás magyarországi fejlődését az interaktív tárlaton, melyen a látogatók kipróbálhatják magukat stúdiókörülmények között.
  A Magyar Televízió képernyőjén is megemlékezik a fél évszázados jubileumról. A kiállítás nagyszínpadáról 12 héten át, csütörtökönként élőben jelentkezik a Kultúrház. Minden este a Híradó után különleges képeket kínál az együtt megélt fél évszázadból Aczél Endre sorozata, a Köztévé. Az ötvenrészes visszatekintés történelmi és kulturális összefüggésekbe ágyazva meséli el az MTV történetét és mutat be ritkán látható archív felvételeket. Múltidéző Vitrayval címmel a televíziózás doyenje 50 meghatározó személyiséggel készített interjú-sorozattal tiszteleg a köztévé munkatársai, riporterek, szerkesztők, rendezők és a háttérben dolgozó kollegák előtt.
  
  Az MTV hiánypótló lexikont tett mindenki számára elérhetővé az interneten a www.tvarchivum.hu címen. A folyamatosan bővülő tartalmú honlap szabadon hozzáférhető adattár, melyben számos érdekesség mellett az MTV maradandót alkotó munkatársaival ismerkedhetnek meg a látogatók.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Jövő Háza

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 péterfy bori    illúzió    watain    dlrm    ordog    panopticon    bring me the horizon    morgoth    editors    matt bellamy    péterfy bori    keith caputo    the big bunny hall swinger club    new roses    mardi gras    stetl    maximo park    csempészek    barbers    alex kapranos    nightwish    heathen    ragadozók    ladytron    at the gates  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!