hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. április 10. kedd   14:30
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Jorn Lande az A38-on
2007. április 24. 20.00. Budapest – A38

  Az a Jorn Lande látogat hazánkba, akiről rock körökben szokás mondogatni, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb énekes zsenije, és bármihez is adja a nevét (ill. a hangját), abból bizony rossz nem sülhet ki.
  
  Leginkább az éppen harmadik albumát turnéztató (és nálunk is koncertező) Masterplanból ismerik, ám onnan is távozott, ahogy a legtöbb bandából igen hamar két korongnál többször sosem szerepelt egyazon együttes neve alatt. Hogy ennek mi lehet az oka, azt ne firtassuk, akkora hangja van a Mesternek, hogy én azt is megbocsátom neki, ha a kiebrudalások oka a televíziók szállodai ablakokon át történő notórius kihajításában keresendő, tudniillik Jřrn azon igen kevés dalnokok közé tartozik, aki a Coverdale-féle szőrös rockhangtól, a bluesos dallamokon át a metálos áriákon keresztül a kristálytiszta líráig mindent fel tud vonultatni; játszik a hangjával, ezer színnel variálja, hangulati elemként is használva ergo: a kora reggeli, kénköves krákogása is 10 CD-re való ha-ha!
  
  A norvég hangszálisten 1968 május 31-én született, az Ikrek jegyében hogy a horoszkóp-fanatikusoknak is kedvezzek. Egyik interjújában mesélte, hogy először gyermekként állt színpadra, és akkor érintette meg a rockzene, ám első jelentős zenekara, a Vagabond debütáló lemezén hallhattuk hangját első ízben, 1994-ben. Minek utána legnagyobb szerelme a Deep Purple-, Whitesnake-hatásokból táplálkozó hard rock, többnyire ezen stílus vizein evickélt, noha jócskán szerepelt egészen másfajta formanyelvet használó csapatok aktuális albumain is. A Vagabond mellett (a) The Snakes, a Millennium és a Brazen Abbot volt az, amely bandák kisebb eltérésekkel a bluesban gyökerező, veretes hard rock és AOR mellett tették le voksukat.
  
  Ám szerencsére a kísérletező kedvű, merészebb zenészek is felfedezték zsenialitását, így történt, hogy a világ egyik legegyénibb, avantgárd/progresszív metal alakulatának hasonlóan félisteni régiókban alkotó főmuzsikusa az egykori szintén norvég Conception alapítója felkérte, énekelje fel az Ark lemezeit. (Amelyekből sajnos csupán kettő láthatott napvilágot, ugyanis az együttes idő előtt beleállt a földbe aki pedig kedveli az előremutató, roppant egyedi muzsikákat, az szerezze be a 2000-es, ill. a 2001-es stúdiókorongot, nem fog mellényúlni!) Elég meghallgatni a Missing You című, közel 10 perces eposzt, ebben Jřrn leénekli a csillagokat az éjjeli égről! Rengeteg kópiacsapat működött és működik, de az Arkból csak egy volt!
  
  A Mundanus Imperium sem egy kismiska, egyetlen albumán valami hihetetlen érdekes világot tár elénk; a sci-fi-hangulatot vegyíti a szokatlan ritmikákkal operáló metallal, amely a powertől a (szinte) black metalig terjed; ezáltal egyfajta hideg-kozmikus ízt kölcsönözve a számoknak. Lande itt valahogy nem tud kibontakozni, nem sikerült épkézláb, megjegyezhető dallamokat a szájába adni, jóllehet az összkép mégis jóval több, mint középszerű.
  
  A Beyond Twilight bemutatkozó CD-je viszont minden, csak nem átlagos; az immár harmadik albumot maga mögött tudó, és egyre experimentálisabb, szélsőségesebb irányba forduló egyszemélyes projekt az olykor kaotikus, komor, szürrealista, doom-terhelte elemekkel bővelkedő metaltól egészen a bizarr, beteges, barokkos-zsúfoltságú dráma-gyűjteményig sok egyéb újszerű témát tálal. Például a Crying című, balladával indító, majd az egekbe nyúló vad-pátoszig terjedő dalban Jřrn élete egyik legjobb teljesítményét nyújtja a vénanyiszálós extázis garantált! Amikor Uli Kusch dobosfenomén és Roland Grapow gitáros kipottyant a Helloweenből, bánatukban nem kolostorba, hanem stúdióba vonultak, és Lande-val megalakították a Masterplant. Első lemezük akkorát robbant a rockvilágban, mint egy atombomba, mindjárt az év reménységcsapatának kiáltotta ki a közönség és a szaksajtó egyöntetűen. A germán- illetve amerikai típusú, klasszikus heavy metalnak egy vérbő, modern formáját öntötték egy korongba, Jřrn persze csodásan énekel rajta (fantasztikus melódiákat kanyarított!), és még hazánkba is eljutottak a HammerFall vendégeként. A második nekifutás (Aeronautics) is éppoly igényesre sikerült, ám aztán kilépett dalospacsirtánk, majd a dobos is követte lépését.
  
  Nem sorolnám fel az összes albumot, amelyen vendégszerepelt, de például a hírhedt Mr. Ego, Yngwie J. Malmsteennel is zenélt, valamint Nikolo Kotzev Nostradamus dupla rockoperáján, 2005-ben pedig a másik hangszálisten, az amerikai Symphony X énekesével, Russell Allennel készített egy kitűnő hard/heavy albumot The Battle címmel, s amit ez a két hérosz összeénekel, az döbbenet! (A folytatás The Revenge ez év májusában kerül a boltok polcaira!)
  
  Ez idáig négy szólólemezzel lepett meg minket (ezek a laza hard rock és heavy metal szellemében fogantak, ahogyan a nagykönyvben meg vagyon írva!), és nemrégiben egyszerre dobott piacra két művet; egy átfogó, majd 80 perces válogatást és egy feldolgozás-albumot, amellyel a hatásai előtt tiszteleg egy-egy számmal: Whitesnake, Deep Purple, MSG és még jó néhány hasonszőrű banda dalainak átiratával.
  
  Aki tehát a világ egyik legjobb énekes-tálentumát élőben szeretné látni, az nehogy a Barátok közt aktuális epizódjára hivatkozva kihagyja, mert az már a szentségtörés-kategória netovábbja lenne!
  
  Válogatott diszkográfia:
  
  Szóló albumok:
   Starfire (2000)
   Worldchanger (2001)
   Out to every Nation (2004)
   The Duke (2006)
   The Gathering (feldolgozás 2007)
   Unlocking the Past (cover album) (2007)
  
  Vagabond
   Vagabond (1994)
   A Huge Fan of Life (1995)
  
  Mundanus Imperium
   The Spectral Spheres Coronation (1998)
  
  The Snakes
   Once Bitten (1998)
   Live in Europe (1998)
  
  Millennium
   Hourglass (2000)
  
  ARK
   ARK (2000)
   Burn The Sun (2001)
  
  Beyond Twilight
   The Devil´s Hall of Fame (2001)
  
  Brazen Abbot
   Guilty As Sin (2003)
  
  Masterplan
   Masterplan (2003)
   Aeronautics (2005)
  
  Allen/Lande
   The Battle (2005)
   Revenge (2007)
  
  Jegyár: 5.600 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Livesound Productions

Tex

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 spiderman    obscene extreme    pretty maids    anjou lafayette    equilibrium    superego    gondolat kiadó    strong deformity    állás    suicide rockers    manowar    waking into nightmares    the young punx    mila kunis    enter shikari    tiga    zsikla mónika    coreleoni    tim ripper owens    squash bowels    the man-eating tree    demonica    gutenberg halott    helen mirren    nonverse  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!