hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. március 22. csütörtök   11:33
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Danny Cavanagh akusztikus estje
2007. február 25., Budapest, After Music klub

  Danny Cavanagh már jó pár éve ad akusztikus koncertesteket az Anathema-ban való aktív zenélés mellett. Danny szinte minden évben megfordul kis hazánkban, ahol több városban is ad koncertet. Ez arra utal, hogy szereti a magyar rajongókat, és ez fordítva is igaz. Kitartó, hűséges rajongói közeg várta az újabb budapesti fellépést is, amely a Marco Polo klub utódjaként működő After Music klubban került megrendezésre. A mostani pár állomásos turnén Danny vendége Sean Jude volt, akit már láthattunk és hallhattunk a 2004 őszi A38-as akusztikus esten, és nem mellékesen együtt játszanak a Leafblade nevű bandában.
  
  A helyszínre érkezést követően nem sokkal be is engedtek a kis koncertterembe, mely még a 100 főre limitált nézőszámot tekintve sem tette lehetővé a kényelmes elhelyezkedést. Az elsőként érkezők le tudtak ülni az elől elhelyezett 10 darab babzsákra, páran leültek melléjük a fölre, a többiek pedig egyre fáradtabban ácsorogva követték figyelemmel a zenészek előadását. A kisebb kényelmetlenségtől eltekintve újra egy csodás, lélekemelő előadáson vehettünk részt. Az első etapban Danny és Sean együtt játszottak, és ezek a percek inkább Sean-ról és a Leafblade muzsikájáról szóltak. A két akusztikus gitár játéka alatt legtöbbször Sean erőteljes, kellemes hangját hallhattuk, Danny éneke csak besegítő, kiegészítő jelleggel színezte a dalokat. A kellemesen szomorkás, merengős, érzelmes muzsika remek kikapcsolódásnak bizonyult, a számok ismerete nélkül is ellazultan tudtam hallgatni a két zenészt. A koncert második felében következett a legtöbb néző által igazán várt rész: Danny főleg Anathema számokból építkező akusztikus előadása. A brit úriember kiállt egy akusztikus gitárral a színpad közepére, és úgy adta elő az Anathema számokat, hogy egytől egyig teljes lényével át is élte azokat. Megint sikerült elvarázsolnia engem és a jelenlévő közönséget, ugyanúgy, ahogy az eddigi szólóestjei alkalmával. Ahogy csukott szemmel énekelte és gitározta az érzelemmel telített szerzeményeket, vele együtt mi is átéltük ugyanazokat az érzéseket, amiket ő is megélt a színpadon és a számok megírásakor. Őt más élmények és emlékek motiváltak, mint minket, de magunkba nézve ugyanúgy tudtuk érzéseinket társítani maradandó és egyben fájdalmas múltbéli, átélt vagy csak mástól hallott történésekkel. Érző emberi mivoltunkat érintette meg ez az előadás, ahogy egy örömből és szeretetből zenélő ember adta át nekünk lelkének rezdüléseit, keserű emlékeinek többnyire fájdalmas lenyomatát. Ambivalens érzéseket keltett egyszerre: a szomorú dalokat egy szimpatikus, kellemes, finom humorú úriember adta elő, akinek pozitív kisugárzása erőt adott a negatív kisugárzással bíró keserédes dallamoknak. Az olyan mesterien felépített daloknak, mint az este folyamán elhangzott Fragile Dreams, Forgotten Hopes, Destiny Is Dead, Lost Control, Inner Silence, One Last Goodbye, Hope, Are You There?, Temporary Peace, Electricity, Flying. Ezúttal is elhangzottak feldolgozások, melyek tovább színesítették a zenei palettát. Ilyen volt az eredetileg Fleetwood Mac által komponált Big Love című szerzemény is, mely az Anathema daloktól eltérő, vidám, harsány hangulatával felrázta az elmélázó nézőközönséget. A koncert végén újra feljött Sean a színpadra, és még eljátszottak pár számot Danny-vel. A számomra ismeretlen szerzemények régi vágású, hippi korból származó kellemes dalocskák voltak, melyek emlékezetes momentumként zárták a tökéletesnek mondható zenei kikapcsolódással kényeztető estét.
  
  Danny Cavanagh szerzeményei és akusztikus koncertestjei mindig egy különleges élményt tudnak adni számomra: egy, a világ problémáitól elkülönült, elzárt teret, egy nyugodt, biztonságos, kellemes helyet és érzelmi állapotot. Ahol a dalokban és előadásukban megtestesülő érzelmek fonalát elkapva és azzal szárnyalva felszabadultan érezhetem magam, és ami felüdülésként hat napjaink komor, mindennapi robotból álló és erkölcsi mélyponton vegetáló monoton világában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Anathema

Leafblade

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rock    hangarvain    noise of irrational    szabó éva eszter    hinayana    maruta    moonspell    moog    katona tamás    negarm    vortex    emily blunt    jetsam    tri state corner    kortársak    kézi chopin    james newton howard    krist novoselic    antonio banderas    beneath the void    kellan lutz    nevermore    jeff briges    nagy jános trio    royal flush  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!