hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [mesterképzés]  2007. március 11. vasárnap   14:39
nincsen hozzászólás

szerző: A38
ArtParty – Egy Európai Zenei és Oktatási Program
2007. március 12 – 16. Budapest - Lenhossék utcai Általános Iskola és A38 Hajó

  Fiatal zenészek számára biztosít képzést és bemutatkozási lehetőséget az ArtParty rendezvénysorozat. Uniós támogatásból négy napon át ismerkedik majd a zenész szakmával a főleg roma fiatalokból álló csapat, végül záróeseményként március 16.-án neves fellépőkkel kiegészülve mutatkoznak be a közönségnek az A38hajón.
  
  ArtParty
  
  Az ArtParty a londoni CM (régi nevén Community Music) nevű szervezet kezdeményezése. A projekt lényege az, hogy különböző európai országokban (idén Magyarországon, Csehországban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban) biztosít lehetőséget fiatal zenészeknek, DJ-knek, rappereknek, hogy megtanulják használni a zenekészítés technikai eszközeit, megismerjék a zeneszerzés tudományát, és saját hangjukat megtalálva kezdjék el pályafutásukat. A programban oktató képzett muzsikusok nemcsak a technikai tudás megszerzésére fektetnek hangsúlyt. A szociális és kommunikációs képességek fejlesztése mellett segítséget adnak alapvető menedzseri ismeretek elsajátításához és bevezetik a fiatalokat a zenei ipar rejtelmeibe. A program résztvevői többségükben olyan fiatalok, akiknek egyébként korlátozottak a lehetőségeik. Magyarországon főleg 16 és 20 év közötti budapesti roma fiatalok kerültek a csapatba, akiket a szervezők meghallgatáson válogattak ki.
  
  A program
  
  Az ArtParty budapesti programja két részből áll. 4 napon keresztül március 12 és 15. között - intenzív zenetechnológiai és zenei workshop-ot tartanak a CM trénerei és magyar zenészek 16 és 20 év közötti, főleg roma fiatalok, valamint a Lenhossék utcai Általános Iskola diákjai számára. Március 16-án az A38 Hajón egy nagyszabású koncert keretében mutatják be a fiatalok a műhelyfoglalkozásokon tanultakat, új szerzeményeiket. Fellép a Kids Crew (a négy napos programban részt vevő fiatalok), majd a magyar Romano Drommal közösen a cseh Romano Hip Hop jeles képviselője, Radoslav Gipsy Banga, valamint a londoni Visionary Underground az Asian Dub Foundation volt basszusgitárosával, Dr Das-szal, továbbá az Anima Sound System. Az estén részt vevő fiatalok és profi fellépők közül többen játszanak majd majd Brnóban és Londonban is az ArtParty ottani rendezvényein.
  
  Nyitott foglalkozás
  
  Március 14-én délután 14.30 16.00 óráig a IX. ker. Lenhossék utcai Általános Iskola (IX.ker. Lenhossék utca 24-26.) klubhelyiségében nyitott foglalkozást tartanak a szervezők, ahova szeretettel várják az újságírókat, érdeklődő tanárokat, zenészeket és a civil szervezetek képviselőit. Az eseményre külön bejelentkezés nem szükséges.
  
  CM
  
  A CM 1983 óta létező szervezet, a community music (közösségi zene) úttörője. A CM célja lehetőséget teremteni a különböző kulturális és társadalmi hátterű, sokféle zenei érdeklődésű fiatal számára. Képzéseket szervez, segíti őket karrierjük kezdetén, beindít kreatív kisvállalkozásokat (pl. rádióállomás, lemezkiadó stb.), és igyekszik új módszereket és képzési rendszereket kidolgozni. Elkötelezett segítője a korlátozott lehetőségű pályakezdőknek. Ezernél is több azoknak a zenészeknek a száma, akik részt vettek a programban, sokan közülük azóta is a zeneipar sikeres szereplői, mint például az Asian Dub Foundation több tagja.
  
  
  Előzmények, célok
  
  Az Artparty az Európai Unió Kultúra 2000 programjában nyert támogatást, társszervezői magyar, cseh és norvég kulturális szervezetek. A magyar partner az A38 Hajó Gáncs Andrea projektmenedzser vezetésével. Az ArtPartynak volt már előzménye Budapesten: körülbelül tíz évvel ezelőtt a CM és a British Council, 15-20 roma fiatal számára rendezett egy hasonló workshopot a C3-ban, amelyen részt vett többek között Szilvási István (Szilvási Gypsy Folk Band), Fatima (Fekete Vonat) és Ponczok Béla, a Rádió C műsorvezetője. Tanáraik az Asian Dub Foundation zenészei és a CM trénerei közül kerültek ki. Tavaly májusban, a Lenhossék utcai Általános Iskolában egy másik, Európai Unió által támogatott projekt keretében harminc 12 és 15 év közötti fiatalnak tartott workshopot három londoni és három magyar zenész és DJ. A szervezők szeretnék, ha ez a mostani program egy folyamat kezdete lenne és szervezett, rendszeres keretek között folytatódna a munka. Ebben az irányban megtett első lépésként az Open Society Institute Roma Kulturális Részvétel programjától kaptak támogatást melyet arra használnak, hogy technikai eszközöket (laptopokat, szoftvereket) vásárolnak. Azok a fiatalok, akik érdeklődnek a program iránt, írhatnak az artpartybp@gmail.com címre.
  
  
  A március 16-i koncert fellépői
  
  Artparty Kids crew

  
  Négy napos, DJ-kkel, technikai mágusokkal és zenészekkel eltöltött intenzív munka eredményét mutatják be azok a fiatalok, akik az Artparty programban részt vettek. Számukra ez egy út kezdete: többen közülük most lépnek először színpadra, de tehetségesek, és remélhetőleg olyan eszközöket kapnak a kezükbe, amelyek által saját hangjukat fogják megtalálni. Legtöbbjük roma származású, akik eddig maguktől próbálkoztak zenekészítéssel, mindenféle segítség nélkül. Remélhetőleg hasonló, sikeres utat fognak bejárni, mint az este utánuk következő fellépői. Mivel fellépésük programja március 12. és 15. között készül el, a pontos line-up csak a fellépés napján derül ki.
  
  Radoslav Gipsy Banga
  
  Rodoslav Banga, a Gipsy.cz zenekar vezetője Prágában született. 13 éves kora óta az utca nevelte, itt ismerkedett meg a hip-hoppal és a rappel. Az amerikai hip-hop mellett zenéjére Prága kultúrája hatott: a szláv, a zsidó, a német és a cigány hatások keveréke. 2003-ban tört be a cseh zenei szcénába és röiddel ezt követően nemzetközi karrierje is elkezdődött. Gipsy nagyon jó cigányzenészeket válogatott maga mellé, a hip-hophoz pedig cigány ritmusokat adott, cigány nyelven énekel és rappel, zenéjéhez inspirációt pedig a 200bpm-en pörgő balkáni fúvósoktól nyer. Vojta Lavicka hegedűssel ketten írják a zenéket, és zenekaruk kiegészül még egy roma testvérpárral (gitár, harmonika, bőgő). Gipsy számos híres zenésszel dolgozott már és Európa-szerte szerepel fesztiválokon és klubokban. Romano Hip Hop című lemezét az egész világon terjeszti az Indies Scope Records, és különböző díjakat nyert Csehországban. Dalai több válogatásra felkerültek, többek között a Putumayo World Music gondozásában.
  
  Romano Drom
  
  A Romano Drom együttes apa és fia köré formálódott, miután több, mint 7 éve kiváltak az Andro Drom együttesből. Sajnos Gojma id. Kovács Antal eltávozott közülünk, de a zenekar ifjabb Kovács Antal vezetésével tovább népszerűsíti a magyarországi oláhcigány zenét. Romano Drom - romani nyelven cigányok útja - egy sajátos kultúra közvetítését is jelenti generációról generációra. A szájhagyományokra épülő, anyanyelven énekelt dalok újszerű zenei hangzással egészülnek ki, ahol a kanna ás a kanál hagyományos játékát kiegészíti a gitár egyre erősödő jelenléte, a nagybőgő és a tangóharmonika. Érzelmek, őszinteség és energia, ezzel jellemezhetjük igazán a Romano Drom játékát, amely büszkén viszi tovább ősei hagyományait, de ugyanilyen nyitott a különböző más kultúrákra is.
  Ezen az estén Gipsy és a Romano Drom kifejezetten erre az alkalomra készült közös számokat is előadnak.
  
  Visionary Underground Feat. Dr. Das (Ex- Asian Dub Foundation)
  
  A Visionary Underground Audio Visual Breakbeat Collective-et DJ FeelFree és VJ Coco alapította. Zenéjük a nu skool breakbeat, drum n bass, hip hop, dub, ragga, roots és ázsiai zenék fúziója, kísérve élő vizuális előadással. Az ő párosukat egészíti ki Damion érzékeny de mégis karcos vokálja és MC Mikie mesteri rapje. A dobokon Bobby Demers játszik. Első, nagy sikerű lemezük Keep The Grime on - után idén tavaszra várható második albumuk. Számos európai fesztiválon megfordultak már. A zeneikar saját kiadót alapított VU Recordings néven, azért, hogy a zeneiparban tapasztalható általános letargiát és lehetőség hiányt áthidalják. Ha senki nem ad neked lehetőséget meg kell teremtened a sajátodét. Az elmúlt hat évben a Visionary Underground több hírességgel dolgozott együtt illetve készített számukra remixeket: Asian Dub Foundation ft Sinead OConnor, Nitin Sawhney, Aref Durvesh (tabla mester), Chandru (bollywoodstrings.com), Pandit Dinesh (tabla és percussion guru), MC Navigator (Freestylers) & Sonia Mehta (indiai énekes).
  
  A zenekar élő produkciójához csatlakozott Dr Das, az Asian Dub Foundation alapító basszusgitárosa, akinek egyébként megjelent első szóló albuma Emergency Bassline címmel.
  
  www.myspace.com/drdas
  
  Anima Sound System
  
  Az Anima Sound System többször szerepelt és dolgozott együtt a londoni ázsiai szcéna neves képviselőivel, többek között az azóta feloszlott Asian Dub Foundation-el, a Transglobal Undergrounddal, JC001-al. Nem véletlenül zárják ők ezt a sokszínű estét, hiszen zenéjük igazi melting pot. We Strike! című lemezük programjában közreműködik az immár állandó londoni vendég: MC Jezz.
  
  www.animasoundsystem.com



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

CM

Visionary Underground

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a pap - háború a vámpírok ellen    deranged    sahg    los vegas    tango underground    millenáris    destroy the carrot    stadt    jackson browne     jonathan liebesman    gumiláb    volumefeeder    steelwing    prometheus    lagerstein    sunn o)))    lugosi lászló    wien    chopin    suhanj! alapítvány    liszt ferenc    sabaton    christina aguilera    noa rock    fishing on orfű  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!