hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [színház]  2007. március 7. szerda   11:57
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2007 a Jövő Háza Központban
2007. március 16- április 1. Budapest – Jövő Háza Központ (volt Millenáris)

  Compania Maria Serrano & Balogh Kálmán: Flamenco Meets Gipsy Music
  március 16. péntek, 17. szombat, 18 vasárnap, 19:00. Teátrum
  
  Maria Serrano és Balogh Kálmán 1993-ban találkozott első ízben, a neves osztrák rendező, André Heller Magneten című showműsorában. Később nagy sikerű közös turnét tettek Németországban, Ausztriában és Svájcban.
  
  Serrano és Balogh egyaránt szenvedélyesen keresik az új kifejezésmódokat. Balogh Kálmán a közép-és kelet-európai népzenei hagyományt virtuózan ötvözi a jazz elemeivel. Maria Serrano egyéni flamenco táncnyelve indiai, afro-kubai, arab és argentin elemeket is integrál. A cigány zene és a flamenco találkozása című közös projektjük célja a magyarországi cigány népzene és a flamenco közös gyökereinek, szellemiségének, ritmus- és dallamvilágának feltárása és bemutatása. A ritmikus, explozív, rendkívül virtuóz produkcióban 15 spanyol és magyar zenész és táncos vesz részt.
  
  Jegyár: 6500 Ft
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  Mozart Da Ponte: Figaro Házassága
  március 21. szerda, 19:00. Teátrum
  
  Mozart Da Ponte szövegkönyvére készült első operája, bemutatója 1786-ban volt a bécsi Burgtheaterben. Magyarországon is korán megjelent, 1795-ben németül, 1858-ban pedig már magyar fordításban is elhangzott. A szövegkönyv irodalmi forrása Beaumarchais azonos című vígjátéka. A bécsi bemutató s ebben minden bizonnyal közrejátszott a mű felforgató társadalomszemlélete mérsékelt sikert aratott, kilenc előadás után levették a műsorról. Még 1786 decemberében színre vitték Prágában, itt már óriási sikerrel. A következő évtől kezdődően Európa számos operaházát hódította meg.
  
  Gróf: Kálmán Péter
  Grófné: Fodor Gabriella
  Susanna: Geszthy Veronika
  Figaro: Cseh Antal
  Cherubino: Simon Krisztina
  Marcellina: Bucsi Annamária
  Bartolo: Asztalos Bence
  Basilio: N.N.
  Antonio: Hábetler András
  Barbarina: Yang Li
  Don Curzio: Drucker Péter
  
  Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar, Victoria Kamarakórus
  Vezényel: Oberfrank Péter
  Jelmez: Benedek Mari
  Rendező: Kovalik Balázs
  
  Jegyár: 5500 Ft
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  Mozart Da Ponte: Cosě Fan Tutte
  március 22. csütörtök, 19:00. Teátrum
  
  Az operát 1790-ben mutatták be Bécsben. Magyarországon 1797-ben játszották először, de a Magyar Királyi Opera (magyar nyelven) csak 1930-ban mutatta be. A Cosě fan tutte-ről sokáig azt tartották, hogy frivol, perverz, parázna, aljas, mocskos, gonosz, stb. Nem is igazán szerették játszani. Gyakran átdolgozva adták elő, a magyar szövegen is finomítottak. Az egy lánynak tudni kell, hogy hol az ördög farka mondatot például ami az olaszban szó szerint megjelenik megpróbálták kisimítani. Mi igyekszünk ezeket visszacsempészni az előadásba. (Kovalik Balázs)
  
  Rendező: Kovalik Balázs
  Vezényel: Oberfrank Péter
  Fiordiligi: Wierdl Eszter
  Dorabella: Mester Viktória
  Despina: Farkasréti Mária
  Ferrando: Megyesi Zoltán
  Guglielmo: Fátrai János
  Don Alfonso: Bátki Fazekas Zoltán
  
  Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar, Victoria Kamarakórus
  Vezényel: Oberfrank Péter
  Jelmez: Benedek Mari
  Rendező: Kovalik Balázs
  
  Jegyár: 5000 Ft
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  Mozart Da Ponte: Don Giovanni
  március 23. péntek, 19:00. Teátrum
  
  Az opera bemutatója Prágában volt, 1787 októberében. Magyarországon 1797-ben mutatták be, magyar nyelven 1826-ban játszották először. A darab központi figurája, dramaturgiai értelemben is a címszereplő. Ebben a középpontos drámában mindenkit az mér meg, hogy hogyan viszonyul a centrális figurához. Ehhez az érdekes drámai szisztémához hasonlót nem sokat találunk Mozart korában. (Kovalik Balázs)
  
  Vezényel: Oberfrank Péter
  Don Giovanni: Bretz Gábor
  Kormányzó: N.N.
  Donna Anna: Fodor Beatrix
  Don Ottavio: Szappanos Tibor
  Donna Elvira: Érsek Dóra
  Leporello: Hámori Szabolcs
  Masetto: Gábor Géza
  Zerlina: Hajnóczy Júlia
  
  Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar, Victoria Kamarakórus
  Vezényel: Oberfrank Péter
  Jelmez: Benedek Mari
  Rendező: Kovalik Balázs
  
  Jegyár: 6500 Ft
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  Mozart-Maraton: Figaro házassága - Cosě fan tutte - Don Giovanni
  
  március 25. vasárnap Teátrum
  11:00 Figaro házassága
  Jegyár: 5500 Ft
  
  16:00 Cosě fan tutte
  Jegyár: 5000 Ft
  
  20:30 Don Giovanni
  Jegyár: 6500 Ft
  
  A három opera nem alkot trilógiát, nem áll össze egyetlen történetté, s bár szervesen összekapcsolódnak, nem egészítik ki egymást. Csak annyira hatnak egymásra, mint három egymás mellé helyezett festmény, melyek önkéntelenül is triptichont alkotnak. A három darab tematikája közös: szerelem, emberi viszonyok és hogyan ismerünk magunkra a másik emberen keresztül. Az is összeköti a három operát, hogy hiányzik belőlük még a francia forradalomhoz kapcsolható Figaróból is az ideologikus szempont, ami a többi nagy színpadi Mozart-művet jellemzi. Szerintem bármilyen sorrend elképzelhető. A maratont zárhatná a Cosě (keserű kicsengés), de akár a Figaro is. A Figaro befejezése ugyanis a legmozartibb, ennél gyönyörűbben egyik zenéje sem sugározza a békét, a megbocsátást, egyik sem sugallja ennyire meggyőzően, hogy a létezés értelme az egymás mellett élés megtanulása. Miért bocsát meg a grófné? Mert hisz abban, hogy, ha egy bűnös eljut arra a pontra, hogy bocsánatot kérjen, akkor nem szabad megtagadni tőle az esélyt. Ha ez nem így lenne, akkor a világnak nem lenne értelme. (Kovalik Balázs)
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  Rejtő-Kárpáti: Az Öldöklő Tejcsarnok (avagy Piszkos Fred nem lép közbe)
  (a tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátéka)
  március 27. kedd, 28. szerda, 19:00. Teátrum
  
  Jegyezze meg, fiacskám, hogy ölni mindennel lehet, kivéve a pisztolyt és a kést, amikért ma már semmit nem fizetnek a könyvkiadók. Én például a harmadik fejezetben megöltem az ausztráliai Lady Poczkot a rejtélyes sörnyitó segélyével, amely az embert egyetlen másodperc alatt vegyi képletére bontja. Ha jól emlékszem, ebből a csinos hölgyből nem maradt más, mint egy kevés koffein és hidrogén, amivel szőkítette a haját. De öltek már körömráspollyal, kiskanállal, keresztrejtvénnyel azonban iparkodjon, kedves bérgyilkos úr, szállja meg az ihlet, mert mindjárt itt lesz a Scotland Yard, és valahová el kell még rejtse a hullámat is
  
  Van egy szegény fiú, aki reménytelenül szerelmes, és a halálra készül jaj, de mennyivel nehezebb megírni a búcsúlevelet, mint leugrani a hídról! És van egy másik fiú, maga a rakás szerencsétlenség mit tegyen, ha semmire nem alkalmas szegény, legfeljebb az irodalmi Nobel-díjra? És van két nagy problémamegoldó:
  
  a csodálatos tejcsarnokosnő (Tóth Ildikó) és Plack, a Vörös avagy Egyszerű Plack (Mucsi Zoltán)
  
  Rejtő Jenő alig ismert remek kisregénye alapján Kárpáti Péter írt színdarabot. Hátborzongatóan mulatságos játék szerelemről és képzeletről, képtelen vágyainkról és a beteljesülésről.
  
  Szereplők: Tóth Ildikó, Mucsi Zoltán, Chován Gábor, Tóth Ildikó, Mátyássy Bence, Molnár Csaba, Honti György, Vallai Péter, Bajomi Nagy György, Horváth Virgil.
  Zene: Lázár Zsigmond; díszlet: Valcz Gábor; jelmez: Ory Katalin; asszisztens: Niklai Judit. Rendező: Novák Eszter
  Jegyár: 3000 Ft
  
  (A 28-i előadás a Budai Színház sorozat első előadása. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös szervezésben.)
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  Budapest Fringe Fesztivál
  március 30 április 1.
  
  Hazánkban első ízben a 2006-os Budapesti Tavaszi Fesztiválon került sor Fringe jellegű fesztivál megszervezésére. Ez a mozgalom eredetileg az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál kezdeményezésére indult el 1947-ben, és azóta a világ számos nemzetközi fesztiváljához kapcsolódik hasonló programsorozat.
  
  A Fringe lényege, hogy a szervezők a gondosan összeválogatott programmal rendelkező anyafesztivál mellett egy párhuzamos platformot nyitnak, egy eseménysorozatot, melyen minden jelentkező felléphet. A fesztivál biztosítja nekik a fellépés helyszínét, minden egyéb költség a jelentkezőket terheli. Annak érdekében, hogy a nagy kavalkádban minél többen bemenjenek egy-egy előadásra, a fellépők a fesztivál előtt és alatt az utcán reklámozzák magukat, megadva ezzel a Fringe fesztiválok nyüzsgő, színes, látványos, nagy-felfordulás hangulatát.
  Az első Budapest Fringe Fesztivál sikeres volt, hiszen 226 (!) szólista, színház-, és táncművészeti társulat, komoly és könnyűzenei együttes jelentkezett, és 181 előadás valósult meg a fesztivál három napja alatt. A fellépők közt volt versmondó, gitáros-énekes, vonósnégyes, punk-zenekar, színtársulat, szimfonikus zenekar, kortárs tánc, hastánc, mese, performansz, tűzzsonglőrök és még sok más színes előadás.
  
  Az első fesztivál sikerét jelzi, hogy a színházi-zenei szakemberekből, fesztiváligazgatókból álló szakmai zsűri által jóváhagyott, 90 társulatot tartalmazó listából mazsolázgathattak a nyári-őszi fesztiválok szervezői. Az első Fringe-n bemutatkozott művészeket, társulatokat hívtak többek között a budapesti Hídünnepre, az ulmi Donau Fest-re, a Budapesti Búcsúba, a Művészetek Völgyébe.
  
  Az előadások ingyenesen látogathatók!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Jövő Háza

Budapest Fringe Fesztivál

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stormwitch    pitt    lunarsea    shyamalan    mike portnoy    holy grail    pál utcai fiúk    hangmás     impericon never say die tour    fabricius anna    az adósság    possessed    Ébredj velünk    hammer concerts    joystix    live evil    wattican punk ballet    sounds of a playground fading        the hellacopters    red hot chili peppers    album    lord    párterápia    green day  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!