hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2007. február 26. hétfő   16:17
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Ektomorf: Outcast
Nuclear Blast

  Meggyőző magabiztossággal szállítja le újabb és újabb lemezeit a Nuclear Blast gondozásában az Ektomorf zenekar. A világ egyik legnagyobb metal-kiadójának támogatása azt eredményezte, hogy a Mezőkovácsházáról származó csapat Európa egyik nagy kedvence lett, a banda poszterei pedig minden bizonnyal sok srác szobájában kint lógnak Sevilla-tól Szentpétervárig. Ki tudja, talán még a tengeren túl is...! Azért ez nem semmi!
  
  Hogy mi hozta az Ektomorf számára a nagy sikereket, az maradjon az ő titkuk, az viszont tény, hogy Outcast című albumuk továbbra sem jelent csalódást a tőlük megszokott irányvonal, és a rajongók számára. A címadó dal rögtön a csapattól jól ismert népzenés, cigányzenés motívumokkal indul (erre az angol kritikaíró kapásból rámondja a „tribal” jelzőt, akárcsak egy Soulfly lemez esetében, és részéről ennyivel el is van intézve a dolog...), majd jön az elmaradhatatlan begorombulás.
  A felsejlő és berobbanó témát már megírták mások 1996-ban, az ember fel is kapja a fejét meglepetésében, hogy hol marad a hiányolt „Roots Bloody Roots!!” üvöltés Max Cavalera-tól? De ez az Ektomorf és az Outcast, amely színpadra való, súlyos betonozással indít. Már itt egyértelművé válik a Tue Madsen-féle bombahangzás, ez talán az eddigi legmasszívabban, legerőteljesebben szóló lemezük, magyar viszonylatban meg aztán pláne elsőosztályú.
  
  Az I Choke-ban a Ten Ton Hammer jön elő a Machine Head-től. Akkor ez most egy tribute album? Nem, ez még mindig az Outcast! De mindentől függetlenül irgalmatlan, koncertrevaló számok ezek, a nyilvánvaló hatások ellenére is. Az Ambush In The Night-ból intro- és főtémái által egy jó kis egzotikus nóta kerekedik, az eddigi (tíz?) tonnás súlyosságból vadító száguldásba csapnak át. És bizony ez is jól áll a csapatnak; bármi, amibe bele tudják tuszkolni dühös, arcbamászóan agresszív zenei témáikat, azok mind nagyon hatásosan vannak tálalva.
  Az I´m Against és a We Rise amolyan „egyenzúzdák”, de ettől még persze élvezetesek. A Red I viszont már egy kicsit különlegesebb, itt ízes basszusjáték és pörölycsapásokként ható nyugtalanító felvezetés után jutunk el a kiteljesedésig.
  
  A Who Can I Trust-ban aztán újra előkerül az akusztikus gitár és a szitár, jól érzik a fiúk, hogy ezek a hangszerek az ő kezükben valóban egyedi ízt produkálnak. Szerintem ezek az elemek jelentik az Ektomorf igazi arculatát, az említett Who Can I Trust-ról csak azért nem tudom elmondani ugyanezt, mert ez a finom dallamokkal ellátott, nyugodt, kissé merengős szám pont nem vág bele a banda földbe döngölő stílusába, de ide a lemez közepére nagyon jól beillik a sok vadulás közé. Mellesleg ennek a dalnak még jobbat tett volna egy képzett, dallamos énekhang (igazán megkérhetett volna valakit a Nuclear Blast, hogy vendégszerepeljen ebben a számban). Mindenesetre csodás szerzemény!
  
  A Leave Me Alone-ban megint egyértelművé válik a Soulfly hatása, egyenesen azt lehetne hinni, hogy a brazilok valamelyik korongjáról csenték le a dalt. A Fuel My Fire-t sikerült teljesen az Ektomorf képére formálni, ez ugyanis egy Prodigy feldolgozás. Vad punk nóta kerekedett ki belőle, jó lett a megvalósítás. A korábbi súlyos témák után innentől kezdünk el újra gyorsulni, az I Confront My Enemy cigány népdalos intrója és a rögtön utána beinduló óriási zúzda között nem is lehetne nagyobb a kontraszt. A gitárszólók viszonylag kevés teret kapnak a nótákban, itt azonban nem fukarkodnak vele.
  A Hell Is Here is folytatja a szédületes thrash tempót, iszonyatosan nagy pogós dal, koncertkedvenc! Aztán szinte észrevétlenül szelidülni kezd a szerzemény, a szitár pedig segít lenyugtatni a tomboló adrenalint, a Chamunda pedig csak egyszerűen levezeti a lemezt.
  
  Maximálisan kiszámítható, amit az Ektomorf játszik, az általuk feltalált „spanyolviaszt” a Soulfly / Sepultura életmű kb. maradéktalanul lefedi (szinte mindegyik szám valamelyik Max Cavalera szerzemény „ikertestvére”), de mindezek ellenére nem érheti bírálat a bandát! Mert nem véletlenül kerültek be a világ élvonalába és lettek sikeresek, mindezt meg is érdemelték!
  Először is a dalokban végig megvan az a fajta fogósság és nyers erő, amely élvezetessé, átélhetővé teszi a szerzeményeket mind a lemezen, mind élőben. Sőt, az Ektomorf legendásan kiváló koncertteljesítménye által élőben még ennél is nagyobbat ütnek a dalaik!
  Másrészt pedig a tagadhatatlan hatások ellenére megvannak az eredeti ízek is a zenéjükben, amiket legfőképpen a cigány népzenei elemek és hangszerek jelentik. Ezeknek a további korongokon is hasonlóan hangsúlyos szerepet kellene szánni, az Outcast albumon nagyon jó arányban kombináltak velük a srácok. Életművük legjobb hangzású nagylemezét hozta össze az Ektomorf, és talán abban sem túlzok, ha zeneileg is a legerősebbnek tartom a korongot. Csak így tovább!
  
  
  Felállás:
  Farkas Zoltán: ének, gitár
  Schrottner Tamás: gitár
  Farkas Csaba: basszusgitár
  Szakács József: dob
  
  Ektomorf: Outcast
  1. Outcast
  2. I Choke
  3. Ambush In The Night
  4. Im Against
  5. We Rise
  6. Red I
  7. Who Can I Trust? (Prayer)
  8. Leave Me Alone
  9. Fuel My Fire
  10. I Confront The Enemy
  11. Hell Is Here
  12. Chamunda



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Ektomorf

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 enterprise earth    queens of the stone age    autumn    the green hornet    the tartuffe plan    2012    rainbow    harlem gospel choir     back on fire    szalay péter    s beard    tony scott    une misére    hardcore    dance or die!    dürer    tornűr    isolated youth    maria brink    angertea    alkonost    strike anywhere    Árstíð    jean michel jarre    ten years after  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!