hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
film [videoművészet]  2007. február 24. szombat   12:56
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Csáki László - Pálfi Szabolcs: AGÁR – Projekt a Magyar Agárról videoinstalláció
2007. március 2 - április 15. Budapest – Jövő Háza Millenáris Park, C épület – Pixel Galéria

  A két alkotó több díjnyertes munkát mondhat már magáénak, most egy dokumentumfilmnek álcázott képzőművészeti projektet hoztak létre a Thyssen-Bornemisza Kortárs Művészeti Gyűjtemény, Küba projektjének támogatásával, melyet 2006. június 2-11. között, mindössze 10 napig láthatott a közönség.
  
  Magyarországon az agarakkal történő vadászat minden formáját törvény tiltja. A vadászkutya is csak teljesítmény-felmérő vizsga után kaphat minősítést. A magyar agarat mint tradicionális ősi kutyafajtát 2004-ben hungarikummá minősítették.
  
  Ezért kiemelt figyelmet fordítanak a külső-belső karakterjegyek megőrzésére, a szaporítására, hogy ez a faj fennmaradjon. Azonban a velük történő vadászat mégis tiltott, miközben a kutya genetikai és fizikai felépítése egyértelműen vadászkutya jelleget mutat. A magyar agár tulajdonosok kutyájukkal csak illegálisan, vagy teljesítmény vizsga alkalmával vadászhatnak - ez utóbbi engedélyezett -, de ezek a vizsgák csak évi három alkalommal kerülhetnek megrendezésre. Az agártulajdonosok a társadalom különböző egzisztenciális és etnikai rétegeiből kerülnek ki. Minden tulajdonos más és más érdekből tartja a kutyáját: a Miskolc és Kaposvár környéki falvakban élő romák családjukat tartják fenn az agarakkal. Illegális (rapsic) vadászatokon elejtett apróvadak eladásából élnek a létminimum alatt. Az agarasok elmondása alapján a romáknak vannak a legjobb kutyáik, mert minden nap teljesítenie kell az állatnak, különben éhen marad a család. Ezeket a kiváló agarakat sosem lehet látni, mert gazdáik rejtegetik őket. Vadászni a kocsi csomagtartójában vagy a lovas kocsi ülése alatt elrejtve viszik, és csak a vadra engedik ki őket. Aztán vannak, akik versenyeken szerepelnek agaraikkal, futópadon edzik őket a leggyorsabb pályaidő elérése érdekében. Ilyen nemzetközi pálya Magyarországon Rábapatonán és Isaszegen van, ahol rendszeresen rendeznek futamokat. Az itt versenyző agarakkal sohasem vadásznak és fogadni sem lehet rájuk, mert ez is törvénybe ütköző cselekedet. Vannak olyan tulajdonosok, akik a kutyát esztétikai karakterjegyei miatt tartják. Aztán vannak a tenyésztők és az elhivatott fanatikus agártartók, akik naponta edzik kutyáikat és terepfuttató pályákat terveznek és építenek.
  Az Agár Projekttel egy Magyarországon csak kevéssé ismert összetett társadalmi jelenséget mutatunk be objektíven, amelynek középpontjában egy kutya, a magyar agár áll. A kutya genetikai, fizikai felépítése generál egy viszonyrendszert, melyben különböző érdekek feszülnek egymásnak a társadalom minden rétegében. Ezt a viszonyrendszert járjuk körbe, és mutatjuk be az eltérő véleményeket interjúk formájában. Megkérdeztünk minden érintettet: rapsict, kutyatenyésztőt, verseny agarast, genetikust, kutyatartót, jogászt, vadászt. Az interjúkat és a különböző képi anyagokat (lassított felvételek, etűdök a versenyekről) külön-külön monitorokon nézhetik meg a látogatók. A két és fél órányi mozgóképet saját maga szerkesztheti a látogató úgy, hogy nincs meghatározva, hogy melyik riportot milyen másik mozgókép követi. Mi nem szerkesztettük össze a felvett anyagokat, így a dramaturgiával nem alkotunk véleményt, hanem az agaras szubkultúrának minden főbb szereplőjét megkérdeztük; így a néző feladata a szerkesztés, véleményalkotás. Az Agár Projekt a Magyar Agárról egy videoinstalláció, 16 riportból és 8 loopolt etűdből áll, melyeket 2005-2006-ban rögzítettünk.

  
  Támogató: Thyssen-Bornemisza Kortárs Művészeti Gyűjtemény
  
  Megnyitó: 2007. március 2-án 19:00 órakor
  Megnyitja: Petrányi Zsolt, művészettörténész
  
  Nyitva:
  keddtől péntekig: 9.00-18.00,
  szombat, vasárnap: 10.00-19.00,
  héfőn zárva.
  
  A belépés díjtalan!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Millenáris

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 morcheeba    paul walker    suhanj! alapítvány    calista flockhart    szesztay dávid    fates warning    kőváry zoltán    amorphis    the order of chaos    municipal waste    wovenwar    diamond edge    karthago    steam engine    oranssi pazuzu    tobias sammet    fezen    jennifer aniston    spacesh!t    irish    oscar    crusted    deviant    való világ    natalie portman  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!