hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2001. január 16. kedd   17:29
nincsen hozzászólás

szerző: Mazsi
Forró Extázis - HOT X


   A december 9-i Hyperspace-en sikerült elcsípnem a -mint kiderült- igencsak közvetlen és közlékeny techno-eloadót, partiszervezőt, a hiperűr-éjszakák extáziskeltő atyját: Dj. HOT X-et. Nem kevés előítélettel, és gyanakvással indult beszélgetésünk során kellemesen csalódtam emberünkben. De mivel nekem nem feladatom ítélkezni riportalanyom felett, tegye ezt meg mindenki saját maga. Íme beszélgetésünk esszenciája a sok vitát kiváltott techno-arccal, aki mégiscsak évek óta teszi a dolgát a keverőpult és a színfalak mögött egyaránt, és olyan , az egész világon elismert lemezlovasokat juttat el kis hazánkba évszakról évszakra, akik jónéhány partizó életében felejthetetlen, mondhatni soha ki nem heverhető élményt hagytak szettjükkel maguk után.
  
   -Sokan nem tudják -sokan nem tudjuk-, mikor is alakult meg a Deadcode, mikor kezdődött el a Hyperspace rendezvénysorozat.
   -´96 környékén kezdtük az első bulit Sopronban, és akkor alakult a Deadcode. Ettől az időponttól csináljuk 2-3 havi rendszerességgel a bulikat.
   -Technoval is kezdtetek?
   -Nem kezdtünk technoval, mi olyan magyar előadókkal indultunk, mint Jutasi, Slam Jr., Cadik. Ekkor még a Slam Jr. viszonylag kis név volt. Ők akkor kezdték a dj-szakmát, mi akkor kezdtünk partikat szervezni. Ők is egy vonal felé nőttek ki, a Cadik is felvett egy másik vonalat, mi pedig mentünk egy harmadik felé.
   -Tehát akkor az elején egységes stílusban játszottatok?
   -Figyi, szerintem akkoriban senki nem volt tisztában a stílusokkal. A Cadik akkor játszott technot, a Zsazsa játszott egy kis house-t, Jutasi meg játszotta azt, amit éppen a kedve tartott. Körülbelül ilyen szinten mozgott az egész. Aztán folyamatosan minél többet foglalkozott az ember a dologgal, annál inkább letisztult a kép.

  -Ezek az ős-Hyperek Sopronban kerültek megrendezésre, és csak utána fedeztétek fel Patexet?
   -Pontosan. 2 évig ment Sopronban a rendezvény, utána ´98 márciusában jött fel Budapestre, Patexba.
   -Ekkor még teljesen földalatti dologról van szó, nem?
   -Nem, nem. Rengetegen jöttek át Bécsből, jöttek le Pestről. Tehát a környéken is a legjobban promótált rendezvény volt. A végén már odáig jutottunk, hogy a ´98-as nyári fesztiválon, ami még visszajött Patexból Sopronba, gyors felmérést készítettünk a vendégek között: 60%-ban külföldi, tehát osztrák vendégek voltak.
   -PATEX. Az ódon gyárépület megjelenése meghatározó pontja volt a Hyperspace történetének
   -Mi ekkor már színtiszta technot játszattunk minden dj-vel. Ez az indusztriális feeling soha nem állt tőlem távol, úgyhogy megláttam az épületet, nekem bejött, aztán ennyiben maradtunk. Akkor még más is csinált rendezvényeket Patexban, tehát bárki bérbe vehette a helyet. Aztán egyik este elmentünk a tulajdonossal bulizni, és megbeszéltük vele, hogy ezentúl csak mi csinálunk partit kéthavonta. Az jót tesz a helynek is, nem fog kiégni, és csak színvonalas produkciókat csinálunk. Ugyanis voltak olyan dolgok, hogy mi beleraktuk a pénzt a reklámba, meg a dj-kbe, a következő buli meg nem rakott pénzt reklámba, mert tudta, hogy sokan fognak eljönni azért, mert az előző buli jó volt. Utána megint nekünk kellett visszaállítani a hírnevet, mert ok negyedannyi reklámmal mentek, sz*r designnal, meg dj-kkel. Nem futötték be a termet, és télen 5-10 fokban táncoltak az emberek. Ilyen problémák voltak.
   -Elég családiasan működik a Deadcode, ha minden igaz, négyen csináljátok.
  -Igen, négyen. Öcsémmel, plusz két barátommal. Mi nagyon jól összejöttünk bécsi programszervezőkkel, érdekes módon ott mindenki rugalmasan áll a dolgokhoz, itt csak ellenségeket tud szerezni az ember, ha valami pozitívat csinál, meg valami különlegeset. Szóval ok rengeteget segítettek. Azt nem mondhatom, hogy csak nekik köszönhetem, hogy ez idáig jutott, de tényleg sokat segítettek. Valójában mindent mi intéztünk, de egy minimális lökést ok adtak ( dj-k contact-számát, ötleteket ).
  -Hát akkor a sikertörténet után lássunk néhány sokkal kényesebb témát. Azt hiszem, muszáj rákérdeznem dolgokra, hiszen ezek közszájon forognak, de elég kevés konkrétumot ismerünk belőlük. Gondolok itt például a ´´ Magyarország vezető dance és club magazin´´-jával való haragra.

   -Rengeteg alaptalan dologgal vádoltak, tehát így most globálisan nem tudom magam megvédeni, meg akkor sem akartam. Ügyvédeink azt tanácsolták, hogy válaszoljunk a FREEE-nek a különböző rágalmaira, de én akkor is úgy döntöttem, hogy engem ez különösebben nem érdekel, egy percet sem fogok elpazarolni az életemből ilyen kisstílű dolgokra. De azért remélem , hogy lassan normalizálodik a helyzet közöttünk.
   -Oké. Térjünk át a nyári fesztiválra. Hőség, rosszullétek, halálhírek: sok partizó kiakadt
   -Milyen rosszullétek?? Két ember lett rosszul, akiket elvitt a mentő. Ez megint egy olyan dolog, hogy valaki feldobta, hogy meghalt két ember. Nem halt meg senki, ez a helyzet. Berlinben, a Love Parade-en, de a legkülönbözőbb partikon, ha valaki rosszul van, elviszik a mentők. Ez egy teljesen normális dolog. A régi Patexban is elvitte a mentő, csak ott nem álltak a bejáratnál ilyen közel az emberek. Táncolnak, meleg van, rosszul lehet lenni. Nem ez volt az egyetlen buli, ahonnan elvittek embereket. A Karthago koncerten agyontaposták a gyereket - meghalt. Azt nem fújták fel annyira, mint azt, hogy itt két srácot elvitt a mentő. Tavaly az innsbrucki freestyle-snowboard világbajnokságon 4 (!) lányt tapostak agyon. Előfordul, hogy valaki meghal egy ilyen rendezvényen. Mindenki a saját felelősségére vesz részt rajta. Ez nem a rendezők hibája, és a tömeget nem lehet irányítani.
   Gondolom, itt most mindenki a drogra gondolt, mert ugye rögtön erre terelték a dolgot. Lehet, hogy itt ők nem is vettek be semmit. Az ember egy iskolai ünnepségen is elájulhat, mert tűzi a Nap. Itt is meleg volt. Nem próbáltuk ki a termet, azóta már be van építve egy szellőzőrendszer, és több falat is kibontottunk. Tehát mi mindent megtettünk, haláleset nem történt. De ha haláleset is történik, az nagyon szomorú, de mindenki a saját felelősségére játszik ezekkel a dolgokkal, amelyekkel játszik.
   -Utoljára ezen a nyári Hyper-en működött d´n´b terem. Ezzel meg is szűnt?
   -Amíg egy Storm nevezetű dj zenéjére 10 ember táncol, mert a magyar d´n´b-közönség olyan sznob, hogy ezt nem tudja értékelni, addig ez nekünk nem éri meg. Tudod, Németországban és Angliában a gagyi trance-színpadok mellett ott vannak a kemény d´n´b termek, és full-on mennek. Itt ezt nem tudták összehozni, én ezt nagyon sajnálom. Akkor menjenek, szórakozzanak külön, engem nem érdekel. Mi egy jó bulit akartunk csinálni, ennyi. Hogyha ők nem vevok rá, én nem fogok ezért sírni. Az ő saját problémájuk, ha egy Dj. Stormot elfelejtettek, és nem néztek meg.
   -A house termet nem érzitek túl mainstreamnek?
   -A Hyperspace egyre mainstreamebb lesz. Az EMI-jal fogunk tárgyalni jövőre, lehet hogy ők fogják kiadni a lemezeinket, sokkal nagyobb promóció lesz, egyre többet szerepelünk tévékben, rádiókban. Az nyilvánvaló, hogy ki fogja magát nőni. Ami nem fog változni, az a techno teremben a zene minősége. Emellett mi be tudunk vállalni esetleg kommerszebb, vagy még sötétebb műfajokat.
   -Ez az igénytől függ?
   -Nem, ez az én kedvemtől függ. Hogy jól nézzen ki a line up, tetszen nekem. Ez a lényeg. Hogyha eljön ide valaki, és profi, igényes house-t nyomat, amit mondjuk Tommyboy a Garage-ban szokott reggel felé nyomni, és azt itt előadja, annak én csak tapsolni tudok, annak mindenki örülhet, mert az minőség.

   -A fesztiválokon sikerrel szereplő hard-tech stage nem fog állandó termet kapni?
   -A hard-tech stage az kedves kis próbálkozás. Akik nálunk fesztiválonként (ameddig megy ez a dolog) helyet fognak kapni, ezen felül mi nem tudunk foglalkozni kisebb nevekkel. Az a helyzet, hogy senki ne a Hyperspace-en bizonyítsa be, hogy nagy név. Miután bebizonyította, már játszhat nálunk. Mellette természetesen vannak kisebb nevek is, de külön azért egy kis termet, hogy mi emeljük föl, azért mi nem fektetünk be.
   -Tehát te ezt az egyre mainstreanebbé válást sikernek könyveled el?
   -Igen, ez így van.
   -Eszedbe sem jutott visszahúzódni a „föld alá”, elzárkózni?
   -Én interjúk elől szoktam elzárkózni. Tegnap reggel is lett volna egy lehetőség egy kereskedelmi csatornán, de olyan médiáknak nem nyilatkozom, akik nem értenek hozzá, és esetleg még én fogok a végén hülyén kijönni a dologból. Megvan az emberünk erre a dologra , aki a médiákkal foglalkozik, talán ő bevállalná, én semmiképpen sem fogom elvállalni. Amíg ezt a zenét lehet csinálni, csináljuk. Ha ez nem megy tovább, én név szerint fogok kivonulni a dologból. Lehet, hogy még érdekeltségeink lesznek, de nem az én nevem alatt.
   -Hová lettek a partikról a piercingesek, tetoválók? Emlékszem Pash divatbemutatóra is. Ezek egy réteg életmódját, feelingjét adták vissza.
   -Igen, igen, ez egy nagyon jó kérdés. Én is mindig így voltam vele, ahogy ezt elmondtad. Viszont amikor a tetkósok azt mondták, hogy senki sem varratott, sot, a szórólapot még csak meg sem nézték. Szerencsétlenek ott álltak végig. Én ezek után nem adhatom a nevemet ahhoz, hogy újra felhívjuk ezeket a gyerekeket. Ellenben Sopronban, amikor megérkeztek az osztrák partizók, sokan beültek, és végig működött a szalon. Valaki úgy ment haza, hogy szerintem reggel magára sem ismert. Itt másképp álltak hozzá az emberek. Lehet, hogy tetszett pár emberkének a dolog, de hát a piercingesek is pénzből élnek, és nem fognak poénból itt üldögélni, hogy átnézzenek rajtuk.
   -Hozzáállásról jut eszembe, razzia-híresztelések miatt nem jöttek el jó páran a mai bulira.
   -Tudod, ha én belegondolok abba, hogy engem 18 évesen egy jó bulitól az tartott volna vissza, hogy razziáról hallok álhíreket, hát nem tudom...engem nem tartott volna vissza a dolog , sőt !. Nagyon elszomorító, hogy a mai Magyarország úgy működik mint egy nagy falu, mindenféle szóbeszédnek bedőlnek az emberek.

  -Hogy gondolod, mennyire tartozik hozzá ezekhez a zenékhez, a techno kultúrához a szintetikus drogok használata, illetve a drogosok?
   -Én is szeretem a zenét, mégsem használok szintetikus drogokat. És válasszunk el két dolgot egymástól. Ha valaki drogot fogyaszt, attól még nem drogos. Ha valaki alkoholt iszik, attól nem alkoholista. Ausztriában például a techno partikon drog-checket hajtanak végre. Egy ecstasy tabletta nem okoz nagyobb károsodást az agyban, mint az alkohol. Akkor okoz, akár még halált is, ha rosszul van bekeverve. Ausztriában azt már belátták, hogy a fogyasztókat és dealereket úgysem tudják elkapni. Bevezették ezt a rendszert, amelyben a fiatal lecheckolhatja azt a drogot, amit úgyis be fog venni. Így megszüntethetik a haláleseteket. De Magyarországon ilyen ecstasy-s balhé még nem is történt. Itt idióta razziákat küldenek a húsz éves fiatalokra, ez nem megoldás.
   A másik dolog a drog-témához. Ha valaki drogossá válik, akkor ha nem lenne drog, alkoholistává válna. A drog nem a 90-es években jött be. 1920-ban Amerikában ugyanúgy drogoztak, a kokaint nem most találták föl. Az ecstasy-t sem. Most ezt kikiáltották a politikusok, a húszévesekre mutogatnak, ezzel takargatva a saját, sokkal nagyobb hibáikat. Sopron és Győr között van egy kacskaringós út. Azon az úton évente sokkal több ember hal meg, mint amennyi ember a drogok miatt ebben az országban. Azzal nem foglalkozik kutya sem, hogy egészséges emberek, akik amiatt, hogy nem lehet az utat belátni, meghalnak. És nem ez az egyetlen ilyen út Magyarországon. Azt a pénzt, amit a drog-üldözésre, meg erre a sok hülyeségre költenek, értelmesebb dolgokra is fordíthatnák. Olyan emberek dönthetnek ezekről a pénzekről, akik nem is értenek hozzá. Kicsit távolról közelítettem meg a témát. De a lényeg, hogy nem ilyen beteg razziákba kellene ölni nagy pénzeket. Na meg minden, amit tiltanak, csak erősödni fog. Lásd: Amerika. A szesztilalom idején erősödött meg borzasztóan a maffia. Ha ezt egy politikus, egy tanult ember nem látja át, nem az országházban lenne a helye.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

DeadCode

 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
MARCO MENDOZA (USA)
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
 kiemelt 
MARCO MENDOZA (USA)
  
Az amerikai rock muzsikus május 19-én, pünkösdvasárnap este lép fel Budapesten, a korábban már számos alkalommal letesztelt BackStage Pub színpadán

Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 weedeater    cauldron    zakk wylde    volt 2001    lugosi lászló    evergrey    action    imperfect harmonies    tyr    jeordie white    reese witherspoon    ticketportal    belmondo    balaton sound 2012    twiggy ramirez    another way    mortillery    csemer boglárka    pilinszky jános    serious black    hazai termék    roots of death    serenity    avatarium    jazzanova  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!