hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. február 17. szombat   12:26
nincsen hozzászólás

szerző: Eliána
Roberta Gambarini
2007. január 31. A38

  Ha Pestről álmodozom, nem jut eszembe a Parlament, vagy a Vár, sem képtárak. Sok apró kis kép vonul el újra a szemeim előtt és ezekből az apró, széthullott emlékekből rakom össze a várost, amit szeretek. Nekem Budapesten lenni, éjszakázni, kötelező kulturnézőnek lenni olyan érzés, mintha faragott melltűje volna valakinek a mostani időkben. Most végre itt vagyok, pezseg a vérem, ülök egy padon, hajnalodik, koncert után vagyok. Lehet, hogy egyszer másutt leszek, és gyötrődni fogok, esetleg éhes vagy már nagyon felnőtt leszek. De most itt vagyok, és ezt már tőlem senki sem veheti el. Az A38-on voltam Roberta Gambarini jazz koncerten. A dzsessz olyasmi, amit a feketék találtak ki a legbensőbb gondolataik kifejezésére - nem csak rólunk és a mi szemszögünkből, hanem arról, hogy miről is szól valójában számukra az új demokratikus élet. A fajuk méltóságát foglalták zenébe... megvan benne minden a rideg valóságtól a bonyolult belsőségig. Szerintem ez a legnehezebben játszható zene és ez adja leginkább vissza az egyén személyes érzelmeit a nyugati zene történetében. A torinói születésű Roberta Gambarini a kortárs dzsessz legnagyobb ígéretei közé tartozik.
  
  Roberta Torinóban született, és a jazzkedvelő családban nem volt véletlen a stílusválasztás. 12 évesen úgy döntött, nemcsak hallgatni, hanem csinálni is akarja. Klarinétozni tanult és énekelni. 17 évesen énekesként próbált szerencsét, és bejött. Szinte törvényszerű volt, hogy beszippantsa stílusának hazája, az Egyesült Államok, ahol hetek alatt sínen volt a világkarrier. 2004 óta tagja volt a Dizzy Gillespie All Stars Big Band-nek. Zenéje a klasszikus jazz aranykorát idézi. Énektudása, karizmája, dinamizmusa a legnagyobakkal helyezi egy kategóriába, improvizációs készsége Dizzy Gillespie-t juttatja eszünkbe. Grammy-re jelölték, Easy To Love c. albuma bekerült az öt Grammyre nevezett jazz - ének lemez közé (a konkurencia többek közt Diana Krall, Nancy Wilson).
  
  Elképesztően tehetséges a hölgy. Az olasz énekesnő következetesen ragaszkodik a jazz gyökereihez, hűen elődeihez - Sarah Vaugh-hoz és Ella Fitzgeraldhoz -, akikhez hasonlítják. Hangjának köszönhetően felfedezhetjük, hogy a sok évtizede jól ismert zenékben is mennyi új árnyalat, szín és improvizációs lehetőség rejlik. Zenésztársainak listája hosszú, szerepel rajta: Herbie Hancock, Michael Brecker, James Moody és Chucho Valdes. A padon ülve azon tűnödtem, hogy lehet-e múló, szép pillanatokat egy kámeára vésni, és elvégeztem magamban, hogy ezt a koncertet lehet. Az Easy to love című száma, amely albumának is címadó dala volt, olyan, mint a selyem, lány és könnyed. Finoman körülölel és elringat. Próbáltam felidézni magamban a legillanóbb perceket. Örültem, hogy nem ülőhelyem, hanem állóhelyem volt a hajón, erre a zenére és hangra vétek lett volna a kényelembe süppedni és nem is lehetett, mert az ember lányának lába önként elindult, taktusokat vert. No more blues című dala erős és határozott basszussal aláfestett, a hangok mélyek és zengők. Dalok a szerelemről, életről, fájdalomról. Egyszerű nyelvtani szerkezetű, a nem angol anyanyelvűek számára is jól érthető, szép kiejtésű szövegek. Elnéztem, hogyan csillognak a finom porszemek a levegőben, a fénytechnika játékában. Hallgattam Roberta Two lonely people-jét, behunytam a szemem, s éreztem, ahogy az idő kezd megalvadni körülöttem, lassan folyó, forró lávához lesz hasonlatos, ahogy a bársonyos női hang simogatott. Álomszerű állapot volt ez. Mint akit madzagon húznak úgy mentem a hang irányában. A férfinézők is elégedettek voltak, külsőre is. Hisz Roberta nemcsak született tehetség és csak szuperlativuszokban lehet róla beszélni, hanem igazi latin szépség is. Lehet, hogy ott se voltam, csak egy álom volt az egész? Bármi volt is, megérte, egy élmény volt, köszönöm.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 maci laci    neurotic    volt 2001    kamikaze scotsmen    eric burdon & the animals    hátsó ajtó    men in the box    utódomra ütök    bartos erika    abbath    kassák lajos    oasis    recoil    pfa    cameron diaz    busa pista    bruce dickinson    venom inc    rage against the machine    cojones    ryan dunn    víg mihály    moulin rose    bibliotheque pascal    tesstimony  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!