hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2007. február 7. szerda   13:19
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Pain Of Salvation “Scarsick Tour 2007”
2007. február 22. 20:00. Budapest - A38

  A progresszív szó nem minden esetben jelenti azt 2007-ben, mint teszem azt a klasszikus korszakban, amikor is eme jelző a Yes, a Genesis vagy a King Crimson révén vált létjogosulttá. Noha egy Dream Theatert megillet e műfaji besorolás, hiszen ők megreformálták a műfajt, de követői közül sokan inkább a plagizálás útján haladtak, mintsem az egyediséget, azaz a progresszivitást tűzték volna zászlajukra. Nem így a Pain Of Salvation! Ők már a debütáló albumukkal bizonyították, hogy a kilencvenes években nem csupán a Dream T.-nek vagy a Queensryche-nak van helye ezen műfaji poszton.
  
  A svéd rockzenekar hihetetlen bravúrral és stílusérzékkel kombinálja a 70-es évek pszichedelikus vonulatát a mai kor modernebb heavy/power metaljával, újabban pedig a világzenével és még megannyi ¬ egyébként stílusidegen műfajjal is kacérkodtak jócskán. Az eredmény pedig magáért beszél; elég meghallgatni 2005-ös remekművüket, a BE-t. De ne szaladjunk ennyire előre!
  
  A bandát az a Daniel Gildenlöw hozta életre 1991-ben, akit nyugodtan nevezhetünk művész-zseninek, ugyanis nem csupán sokoldalú zenész (kiváló énekes, gitáros és billentyűs 1987-ben elnyerte a Swedish Annual Music Contest (Rock-SM) legjobb énekesének járó díját!), hanem mélységekbe alámerülő, bölcs világlátásról tanúskodó, költői dalszövegek szerzője illetve egymaga a csapat komponistája, agya. Az 1997-ben napvilágot látott bemutatkozó Entropia című lemez maga a progresszivitás felsőfokon, noha véleményem szerint nem ez a csúcsteljesítményük; egy hetven perces konceptuális alkotás családról és a háborúról. (Egyébiránt a P. O. S. azon kevés csapatok egyike, amelyiknek valamennyi albuma egy teljes történetet körül ölelő mű!) A vártnál nagyobb fogadtatásnak gyümölcse egy komoly japán turné volt!
  
  Egy évre rá jelent meg a One Hour By The Concrete Lake. Ez talán még sötétebb árnyalatot kapott, mint elődje (itt kell megjegyezni, hogy egyik lemezük sincs köszönőviszonyban a felhőtlen jókedvvel!); itt a nukleáris hatalmak pusztító hulladék-kibocsátása kerül fókuszba a bennszülöttek és a lőfegyveripar problematikája mellett. 1999-ben Európa-turnéra indultak az Eldritch és a Threshold társaságában, emellett felléptek a híres-neves hollandiai ProgPower fesztiválon is.
  
  2000 októberében kiadott The Perfect Element Part 1 valóban egy korszakalkotó remekmű, amely 75 percben járja körül az egyén és a kamaszkor kérdésköreit. Ezen albumra kristályosodott ki a P. O. S.-stílus, egy kerek egész, ám korántsem könnyed, hanem egy részletgazdag, komplex és technikai virtuozitástól sem mentes (jóllehet itt nem Dream Theater-féle steril-virgázásra kell gondolni) mérföldkő ez. A komor-dep¬resszív Ashes-re hangulatára hajazó morózus-festői klip is készült Ezzel a koronggal az USÁ-t is megjárták a ProgPower-fesztiválon, a Symphony X és az Evergrey oldalán, Európában pedig az Arenával koncerteztek.
  
  2002-ben jelent meg a szövegében Budapestet is megéneklő, líraibb hangvételű, ám hangulatában újfent zord színezetű Remedy Lane, amely magunk kereséséről, és a barátságról, a testiségről, a szerelemről szól. Ezt pedig az első koncertanyag, a végig akusztikus 12:5 című követte (2003), amely egy meghitt-melankolikus unplugged-felvétel.
  
  A már említett BE (2005) a csapat egy másik arcát mutatja; egyértelműen a legnehezebben befogadható és legintimebb alkotásuk, amelyből szinte teljesen száműzték a rockot (metált), hogy helyet adjanak különféle zenei stílusoknak, így találhatunk rajta gospel-szerű kórust, fúziós muzsikát, musicalt, világzenét, komplett zongoradarabot, és még ezer más finomságot. A filozofikus szöveg pedig az emberi faj illetve az Isten létezéséről mesél latin dalcímekkel operálva. (A The Orchestra Of Eternity szimfonikusai festik színesebbé e zenei csodát! Ezt élőben is lehet hallani a hasoncímű DVD jóvoltából!)
  
  Január végén pedig a boltok polcaira kerül legújabb munkájuk, a Scarsick. Ennek turnéjának budapesti állomása az A38-as hajó, ahol már láthattuk őket korábban, és ahol minden valószínűség szerint egy zseniális-kozmikus élményben lesz része annak, aki veszi a fáradságot
  
  Jegyár elővételben: 5.600 Ft (22 euro)
  
  Jegyek: TEX irodákban, Ticketportálon, CD pince, Headbanger, Hammer Zenebarlang. Szintén a A38 pénztárában, Kristoff jegyirodában (Europark).
  
  Jegyár koncert napján : 5.800 Ft (23 euro)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Livesound Productions

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rotten sound    dave groh    dwayne johnson    pannonia allstars ska orchestra    the amazing spider-man    the fall and rise of herman brood    the killers    vader    borlai gergő    clint eastwood    kanalas éva    satyr    botanica    ex deo    s-modell    keeper of dreams    egri jános    rompeprop    jim toth    badacsonytördemic    the new roses    within the ruins    faithless    darkthrone    roar  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!