hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2000. augusztus 22. kedd   14:45
nincsen hozzászólás

szerző: Csibu
Fürgerókalábak


  Az együttes gitárosa Acélos Balázs kedvesen fogadott minket miután befejezték péntek esti, vagy inkább szombat hajnali kettő körüli koncertjüket a Wanted színpadon, a Pepsisziget 2000 fesztiválon... mire végére értünk lassan kipirkadt...
  
   - Azért a Fürgerókalábak a nevetek, mert a Vuknak így kezdődik a zenéje?
   - Igen
  
   - Akkor szeretitek is a mesét?
   - Nem.
   - Jól hangzott a név?
   - Jól hangzik? Nem tudom..., amikor bevettük a basszusgitárosunkat mondta, hogy neki nem tetszik és cseréljük ki.
  
   - De ezzel futottatok be, ezzel a névvel...
   - Nem futottunk be, csak az énekesünk kitalálta egy házibuliban, szilveszterkor úgy öt éve, nem volt nevünk és mondta, hogy legyen Fürgerókalábak. De ez olyan hülye szó, hogy majd kicseréljük!
  
   - Hány lemezt adtatok eddig ki?
   - Van olyan 7 giccses piros bakelitost. Hát Robinak a basszusgitárosnak van valami orosz lemeze, de nem olyan kemény, hanem el lehet hajlítani. Kettő kazetta van. Vagy volt? Vagy van. Az elsőt 96-ban csináltuk.
  
   - Ez magánkiadás?
   - Aha. És annak a neve Rókamóka. De ezek ilyen hosszúak, az első 17 perces volt, ez most 25. A következő szerintem majd egy év múlva. Most kettő új számunk van. Szóval nagyon igyekszünk. Két év alatt egy 17 és egy 25 perces az elég korrekt, nem? Az nem egészséges, hogy egy évbe egyet. Szerintem.
  
   - Résztvettetek a Pepsi sztárcsinálóban...
   - Aha és itt volt a Puzzle zenekarnak a gitárosa. Ők nyertek, az előbb találkoztam vele. De ők jó zenét játszanak. Szóval valakinek nem tetszik, de szerintem nagyon aranyos srácok, meg minden. Mi a középdöntőben kiestünk. Csak azt nem értem, hogy a rock zenekarok közül volt öt elődöntő és mindegyikben öt zenekar volt. Tehát kategóriánként öt. A Dj-k közül mindenki 80 pont körül kapott, és a rock zenekarok közül meg mindenki 50. És nálunk a Puzzle kapott 77-et. Szóval én azt nem tudom elhinni, hogy a rock zenekarok rock zenekarban annyira rosszabbak, mint a Dj-ék Dj-ében. Értitek mit mondok?
  
   - Szerintem ez azért van, mert a zsűri olyan zenei stílust szeretett...
   - Nem tudom milyen lemezkiadóktól voltak emberek a zsűriben. kilencenen voltak, egy Metalhammertől, a többiek, meg mindenféle más kiadóktól. Így nem is csodálom. Mondjuk a nagy kiadóknál is van rock zenekar.
  
   - Szerintem nagyon nevetségesek a Sztárcsinálók. Most néztem az Aranyzsiráf kiosztást és ott is a modern rock zenében Roy és Ádám nyert.
  - Mi néztük a basszusgiátrosunkal és szerintünk kellett volna olyan kategóriát csinálni, hogy pop. Mert a rock zenekarok közül túl lágyak indultak. Nem azt mondom, hogy lagymatag, hanem teljesen ilyen laza stílusban. De ez olyan hülye szó, hogy sztárcsináló. Például Most megnyeri a Puzzle, itt sétálgat a gitárosuk és akkor aláírást kérnek tőle? Most az hogy sztárcsináló, ez az egész ez a szó. Érted? Azért, mert nyer meg lesz egy lemezük.
  
   - Hogy álltok a következő albummal?
   - Vannak számok, de szöveg az nem nagyon. Nem, mert nem tudunk próbálni, nincs dobosunk és a szobámban próbálunk. Leülünk hárman és akkor mindenki alszik közben.
  
   - Kerestek dobost?
   - Nem. Volt dobosunk, de kirúgtuk, aztán utána kipróbáltunk kettőt, az egyik nekünk nem tetszett. A másik meg nekünk nem tetszett. És akkor gondoltuk, hogy így. Szóval régen még számítógépet vittünk és az elég gubancos volt. Aztán javasolták a CD-t, de az néha ugrik. Tavaly, nem voltatok itt, amikor játszottunk. Elkezdtünk játszani és mindig ugrott a CD. Az első számnál már azt hittem, hogy sírva hazamegyek.
  
   - Sokat szoktatok számítógépezni? Mármint internetezni?
   - Inkább én. A basszusgitárosunk, Robin informatikai programozó. Szóval ő nagyon ért ezekhez a dolgokhoz. De a dobokat én szoktam csinálni.

   - Mit csináltok akkor, ha nem zenéltek?
   - Polgári szolgálatos katona voltam és van ilyen adatlap, ami arra jogosít, hogy 90% kedvezménnyel tudsz utazni. Nekem most járt le, 31-én kelett volna mennem a munkaügyi központba leadni. Ma reggel telefonált egy néni, hogy 3 évre elzárhatnak, ha nem megyek be azonnal. Akkor bementem, de rendes volt. Így ma nem léptünk volna fel. A Fürgerókalábak gitárosa tömlöcben van hadbíróság elé cikálták! Milyen jó lett volna, hazaáruló vagyok! Nem? Most voltunk Pesten és elkapott egy ellenőr. De akkor már nem voltam katona, lejártam. És ilyeneket mondott, hogy „Ha maga nem katona, akkor biztos szökevény”, ilyen szavakat használt, hogy szökevény! Akkor mondta, hogy mennyit tudok neki felajánlani. 1200 forint volt nálam, adtam neki egy ezrest. És mondta, hogy viszontlátásra. Ez korrupció, nem?
  
   - De... Egy helyről vagytok?
   - Hát az énekesünk fenn lakik a hegyen, ő lakik a legmeszebb, de mindannyian szekszárdiak vagyunk.
  
   - A Prosectura is szekszárdi...
   - Tegnap voltak. Sokszor vittek minket játszani, úgyhogy szeretjük őket nagyon.
  
   - Szoktatok együtt játszani?
   - Régebben játszottunk velük többet, de mostanábann nem nagyon. A basszusgitárosuk, Gerzson meg az énekesünk, Andris szoktak együtt mulatni. De nem nagyon lehet a városban látni őket. Mondjuk a dobosnak családja van, meg minden, vele szoktunk találkozni, ha olyan van.
  
   - Együtt szoktatok járni az együttes tagjaival bulizni?
   - Ööö, régebben. Nem az, hogy széthúzás van, hanem mindenki máshogy.. Például a többiek szeretnek kijárni a Dunára és akkor napoznak, semmit nem csinálnak. Szeretnek berúgni, én meg nem iszom. De most elég józanok voltak. Nem minthogyha mindig be szoktak vona rúgni. De már volt rá precedens, hogy egy kicsit megcsúszott a koncert emiatt. De én már 2 éve nem ittam.
  
   - Semmit?
   - Régebben is megittam 3 sört és berúgtam, de nem volt rendszeres. Szóval játszottunk Kaposváron, reggel hazaértünk 9-kor, akkor lementünk a próbaterembe és akkor még volt a dobosunk. Gondoltam, hogy most nagyon be fogok rúgni és többet nem. Akkor én úgy berúgtam, nagyon. Szóval durva buli volt. Én azóta nem iszok. De azért annyira nem rúgtam be, hogy majd belehaltam.
  
   - Nem hiányzik?
   - Ezt akartam mondani, hogy mindenki azt kérdezi, hogy „Hogy bírod ki?”. Nem, de néha meginnék egy sört, de nem. Önmegtartóztatom.. és azért sem! Szerintem ha valaki iszik az nem gáz. Csak ha már átesik a ló túlsó oldalára és akkor... Meg ez olyan, mint ha valaki kábítószerezik, vagy néha szív. De ha állandóan az már nem jó!
  
   - És milyen zenét hallgatsz?
   - Én mindenféle zenét hallgatok. Most például, ami nagyon tetszik nekem van egy amerikai Hardcore zenekar, Boy Set Fire. Nem tudom ismeritek-e. Játszanak Gödöllőn október 14-én, amikor mi a Bem rockparton. És az annyira jó, hogy van olyan, hogy meghallgatod a zenét és kiráz a hideg. Tehát érted mit mondok, hogy meghallgatsz egy zenét és oltári jó! Nem az, hogy á tetszik, vagy el lehet hallgatni, hanem..
  
   - Szerelmes leszel belé.
   - Aha. Nekem is. Nem nagyon vannak ilyen számok. De ha meghallgatom és akkor ah... Utána meghallgatom egymás után 5-ször. Egyáltalán nem ilyen lírai, de azt mondom, hogy csodálatos, szóval ilyen szívhez szóló.
  
   - Gyakran vesztek részt tehetségkutató versenyeken?
   - Nem. Hát volt ez a Pepsis meg egyszer játszottunk Körmenden, ahol 3-ak lettünk. Meg egyszer játszottunk Pakson, az fenomenális volt. A Másfél basszusgitárosa volt az egyik zsűritag. És akkor játszott a zenekar, a zsűri ott volt a nézőtéren, megfogták a mikrofont és elmondák, hogy mi a véleményük. Mondta a basszusgitáros, hogy ez olyan rossz volt, hogy már szinte jó, vagy valami ilyesmi. Ott nem nyertünk. De rosszak is voltunk.

   - Mikor érzed úgy, hogy jók vagytok?
   - Nem tudom, szóval volt hogy.. Most ez is olyan hülye szó, gondolkodtam rajta, hogy az ember eggyé válik a zenével. Szóval értitek, hogy mit mondok? Hogy van a zene, akkor az ember hallagtja, és volt olyan, hogy játszottunk és teljesen sokkal másabb volt, hogy úgy benne voltam. Hogy körül vett. De ezek most olyan nagy szavaknak tűnnek, meg most úgy beszélek, mintha nem tudom mi lenne. Nem tudom ezt elmondani, szerintem nagyon függ attól, hogy hogy szól. Tehát úgy befelé, amit a zenészek hallanak, arányok meg mit tudom én, hangzások.
  
   - Pl. olvasol egy könyvet és teljesen magad elé képzeled a történetet, nem?
   - Hú ezt majd más interjúkon is fogom kamatoztatni! Meg van olyan, hogy olvasod és másra gondolsz közben és az nem jó. És akkor nem tudod miről van szó. Elolvasol öt oldalt és akkor mi?
  
   - Sokan keresnek benneteket?
   - Nem tudom mi az, hogy sok, tehát van olyan, hogy telefonálnak és 3 fellépés lenne egy nap. Ugyanarra a napra 3-mat, mert volt már ilyen. Egyszer volt olyan, hogy egy este két koncert. Szerencsére az 20 kilóméter távolság volt csak. De szerintem annyira nem keresnek sokan. Néha felhívnak.
  
   - Havonta körülbelül mennyi?
   - Hát én havonta játszanék 8-szor, de a többiek miatt ezt sajnos nem lehet megvalósítani. Meg szerintem miattam se lehetne. De olyan 3.
  
   - A többiek mi miatt nem tudnak?
   - Iskola, a basszusgitárosunk főiskolába jár, de szombat délelőtt. Tehát a péntek este az kilőve. És most az énekesünket is felvették Székesfehérvárra a Kodolányiba, ettől a péntekek még roszabbak lesznek.
  
   - Egy átlagos koncerten mekkora a közönség? Mi volt a legnagyobb?
   - Ez, szerintem. Van egy zenekar Veszprémben és ő hívott minket most áprilisban. Több mint ezren voltak és nagyon jó volt. Egyetemi épületben volt, kibérelték és nagyon tuti volt. Meg Fehérváron is jók szoktak lenni, de van olyan, hogy mit tudom én 20 ember.
  
   - Mi volt életed legjobb koncertje? Mint játszó..
   - Nem tudom, Fehérvár, Veszprém, akkor Tolna ami ott van Szekszárd mellett. Kettő volt, ami nagyon jó volt..
  
   - Mi ragadt meg benne annyira? A közönség?
   - Pont az, minthogyha olvastam volna a könyvet. Például itt is nagyon jó közönség volt, de szerintem az nem függvénye annak, hogy jó-e a koncert. De biztos, hogy van kölcsönhatás a zenekar és a közönség között, de egyszer például játszottunk Ráckevén, volt 20 ember. Valami pizzériában, nem volt kiplakátozva, meg semmi. Baromi kevesen voltak, mégis én annyira élveztem, hogy nagyon jó volt.
  
   - Szerinted a tavalyi és a mostani Sziget között mi a változás?
   - Lehet, hogy most többen vannak.
  
   - De első benyomásra?
   - Szerintem most jobb. De olyan rossz, hogy az ember annyi mindenkivel találkozik. Meg ha meg akar valakit keresni nincsen meg... És annyi koncertre el tud menni és sehova nem megy el. Most például én is ide-oda el akartam menni és nem mentem sehova. És amikor mentem, akkor csak bele-bele néztem a koncertekbe. És akkor az csak úgy tetszett.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 isten háta mögött    boysetsfire    within the ruins    jávorszky    mila kunis    björk    tour 2012    borgia    herbaliser    ozirisz    nailed to obscurity    popovich viktória    necrophagist    battle: los angeles    corrections house    the treatment    tony soprano    v.iv fesztivál    helen mirren    gorgoroth    arvas    cameron    arcturus    steel panther    schmiedl tamás  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!