hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2002. augusztus 18. vasárnap   13:29
nincsen hozzászólás

szerző: U. N./ Hammer Music Production
Meshuggah: Nothing
Nuclear Blast

   Az 1987-ben, a svédországi Umea-ban alakult Meshuggah-t a Rolling Stone magazin így nevezte nem régiben: egyike a tíz legfontosabb hard és heavy bandáknak”. A csapat a legutóbbi Ozzfest turnén is fellépett ám útjuk mai sikereikhez és elismerésükhöz korántsem volt könnyű.
   Első, ma már jószerével beszerezhetetlen kiadványukat szokás a Psykisk Testbild néven is emlegetni, bár igazi címet ők maguk nem adtak neki. Miként zenéjük, a Meshuggah korai története is rejtélyes, talányos, annyi bizonyos csak, hogy az akkor még énekes/gitáros Jens Kidman, Fredrik Thordendal gitáros és Peter Nordin basszusgitáros valamikor 89 táján adták ki az anyagot, csak bakeliten. Ez azóta olyan a Meshuggah fanok számára, mint a Szent Grál, tekintve, hogy mindösszesen 1000 darab készült belőle. Ennek az anyagnak a java végül 2001-ben, a Rare Trax válogatásalbumon CD-n is napvilágot látott. Nem sokkal az első anyag után lépett be a csapatba Tomas Haake dobos, és nekiláttak megírni első teljes albumukat, a kultikus Contradictions Collapse-t.
   Ezt követően Kidman letette a gitárt, hogy csak az énekre kelljen koncentrálnia, az új gitáros Haake sulis haverja, Marten Hagström lett. A Contradictions Collapse után két EP-t (None, és a ma már nem kapható Selfcaged) adtak ki, de egész a Destroy, Erase, Improve albumig kellett várni, hogy végre a metal világ tudomást vegyen az addig csak maroknyi fanatikus által imádott bandáról. (Egyébként ez az album, amivel az MTV-n futó The Osbournes sorozat egyik epizódjában Jack Osbourne megtámadja a szomszédokat) A csapat két hónapig a Machine Head turnén előzenekaroskodott, bebizonyítva mindenkinek, aki látta őket, hogy élőben is félelmetes dolgokra képesek. Még ugyanazon év őszén további két turnén (a Clawfinger ill. a Hypocrisy előzenekaraként) erősítették meg pozíciójukat a metal undergroundban. Nordin a Clawfinger túra előtt lépett ki, így a csapat pár bulit basszusgitár nélkül nyomott le, mígnem Gustaf Hielm (ex-Charta 77) érkezett, méghozzá a hamburgi bulin.
   A csapat következő kiadványa a True Human Design EP volt, amit végül 98-ban követett újabb teljes album. Ez volt a Chaosphere, amit olyan jó fogadtatásban részesített a világ rocksajtója, hogy a csapatot meghívták első amerikai fellépésére, a Milwaukee Metalfest-re, amit a thrash király Slayerrel közös amerikai turné követett.
   A turné után a Meshuggah visszavonult, hogy az új anyagra koncentráljon, valamint hogy egy kicsit újra a saját életüket éljék. Legközelebb a Worcester-i New England Metal and Hardcore Festival-on hallattak magukról, majd következett a már említett Rare Trax, a különlegességek válogatása. 2001-ben ezen kívül részt vettek a Tool turnéján, amire maga a zenekar hívta meg őket. Ez a 11 állomásos turné egy teljesen új, ám nyitott közönséghez juttatta el a Meshuggah komplex agresszivitását.
   A banda eztán újra nekilátott az új lemeznek, de megint befutott egy visszautasíthatatlan ajánlat. Meghívták őket az év legnagyobb figyelemmel kísért fesztiválturnéjára, az OZZFEST-re. Végül ezév május 16-án bevonultak a Dug-Out stúdióba, hogy Daniel Bergstrand (Stuck Mojo, In Flames) segítségével felvegyék az új album dobrészeit. Eztán az Area 51 és a Fear and Loathing stúdiókban rögzítették a gitárokat, a basszust és az éneket. A tagok életének legintenzívebb hat hete alatt elkészült a Nothing, azaz a Semmi.
   A Chaosphere matematikai precizitása után a csapat az új albumon egy egyenesebb irányba fordult, megalkotva története legsúlyosabb lemezét. Thordendal és Hagström egyedileg gyártott, 8 (!!!) húros gitárjain olyan fenyegető, baljós hangzást kreált, amilyet sehol másutt nem hallani. Haake a megszokott precíziós és félelmetesen komplex dobolását hozza, Kidman pedig kíméletlen üvöltéseivel borzolja az idegeket. Így, bár a csapat nagyobb színpadokon játszik, mint valaha (a napokban is Amerikában turnéznak a Toollal), ám a zene maradt underground. És ez ebben az esetben pozitív.
   Az album szeptember 16-án jelenik meg.
  Dalsorrend: 1.Stengah Rational 2.Gaze 3.Perpetual Black Second 4.Closed Eye Visuals 5.Glints Collide 6.Organic Shadows 7.Straws Pulled At Random 8.Spasm 9.Nebulous 10.Obsidian.
   Felállás: Jens Kidman - ének, Marten Hagström - gitár, FredrikThordendal - gitár, Tomas Haake -dob.
   Diszkográfia:
   1991 Meshuggah MLP
   1991 Contradictions Collapse CD
   1994 None CD
   1995 Selfcaged MCD
   1995 Destroy Erase Improve CD
   1996 True Human Design MCD
   1998 Chaosphere CD
   2001 Rare Tracks CD
   2002 Nothing CD



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 human error    nőnap    gábor andrás    shrek 4    maurics andrás    the avengers    the arusha accord    mr. bean    the last days of jesus    king diamond    the dark knight rises    beyond    elhajlási engedély    cate blanchett    red´s cool    ziskó    in extremo    legacy festival    lourdes    zslenszky    steroid    a közösségi háló    rocket queen    spirit blue    skore  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!