hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2007. január 11. csütörtök   14:50
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Borbély Dresch Quartet
2006. december 15. Almássy téri Szabadidő Központ

  50 éven túl is lehet nagyot alkotni. Most legjobb példaként Dresch Mihályt tudom ez alkalommal is felhozni a Te+Te legújabb albuma kapcsán. Hisz Dresch Mihály a nemzetközileg is elismert ethno-jazz zenészünk, aki minden felesleges nagy szó és önteltség nélkül is őstehetség. A magyar jazz-élet unikuma és egyben az a muzsikus lélek, aki a gondolatait penna helyett szaxofonon adja át a publikumnak. Ezen a jeles dec.15-ei, péntek esti alkalmon nem csak a Borbély-Dresch Quartet: Te+Te albumának bemutatóját hallhattuk, hanem mintegy bevezetőként volt szerencsénk megismerni az idén alakult Kalengo Ethnic Groove world fusion (György Ákos - billentyűs, fuvola, marimba; Kedl László szaxofonok; Takács Donát basszusgitár; Mády Kálmán Coleman - dob, ütőhangszerek és Kátai István - kongák, ütőhangszerek) produkcióját. Mielőtt belemerültünk a Kalengo produkciójába, addig egy kevés flamenco muzsikával örvendeztették meg a csorgadozó publikumot, mely nagyban kárpótolta a Coleman katasztrofális konferansziéit. Meg kell említnem, hogy Coleman mint zenész kiváló, olyan muzsikusokkal is játszott együtt mint Dés, Gerendás, Csepregi, Másik vagy éppen Zorán. A Kalengo ötös- zenei világa némileg a Djabe igen egyedi világát hozta felszínre. Nem szeretnék párhuzamot keresni a két előadó között, mert mindkét csapat nagyon jól képzett profi zenészekből áll, de emellett a Djabe már bizonyított nemzetközi színtéren és a Kalengo sem jár messze a nemzetközi sikertől.
  
  Tehát érdemes volt időben érkezni az Almássyra és elidőzni a Kalengo igen egyedi hangvételű world music produkcióján. A kellemes nagytermi hangulatot Dresch egy huszárvágással hirtelen előtermivé változtatta. Az összesereglett publikumot a büfé előterébe invitálta, ahol se komponált fények, se hangosítás nem volt. Az áltagos hőmérséklet kb. 5 fokkal alacsonyabb és a helyiség alapból zajosabb volt. Itt egy akusztikus koncertet szinte öngyilkosság volt bevállalni, de Mihályunknak ez sem jelentett gondot, ha neki nem, akkor végül is nekünk se. Pedig a hirtelen összehordott kerti székek rendezetlensége valamit sejtetett a ránk váró produkció súlyát illetőleg. Dreschék, mint alkalmi hangfoglalók szépen befészkelték magukat az alkalmi színpadra és némi szünet után belekezdtek az előadásukba. A műsor fő gerincét a Te + Te anyaga adta. A produkció és ezzel együtt a megkomponált zene súlyossága nehezen befogadhatóvá tette a hallott előadást, de ezzel együtt szinte elmélyítette a hallgatóságot.
  
  Két nagyon erős zenei egyéniséget láthattunk a központban ezen az estén. A két Mihályt, Drescht és Borbélyt, akik alapból nem a Jan Garbarek, Eli Degibri, Devian, Heinz von Hermann, Paul van Kemenade Quintet, Saxo Pánico, Joost Zwijnenburg vagy Karel de Jong zeneiségét, azaz a melodikus jazz oldala felől közelítették meg az album bemutatóját, hanem ettől szinte elkanyarodva, szervesen az ösztön-jazz, a free vonal mellett tették le hangjegyeiket. Hangsúlyozom, hogy ezt a műfaji vonalat csak kevesen értik és fogadják be. Én is évek óta keresem a műfaj megoldását, de eddig még csak az árnyékát találtam meg. Ha jobban belegondolok, akkor is inkább egy roppant nehéz, energiaigényes stílusgyakorlatnak hallottam ki, ezt a bartóki, kodályi, népzenei elemekkel átitatott produkciót alaposan megcsavarták free jazzes elemekkel, ami által a túlzottan felhalmozódott disszonancia vitte a prímet. A játékuk kétségkívül felszabadult volt. Nem lógott ki a sorból Dreschnek a két régi muzsikustársa sem: Baló István dobok és ifjú bőgőse. Összjátékuk mintegy összharmóniaként tudta elmélyíteni az előadást. Dresch és Borbély a szaxofon hazai zsenijei, akik ez alkalommal felrúgták a szabályokat, kísérletezőként tetszelegtek és sokszor egymással vívtak szaxofon-csatákat. Néhol olyan fülbemászó volt produkció, néhol pedig szinte kaotikumba fulladt. Talán ez lehetett az oka, hogy a kezdeti létszámhoz képest csak néhányan hallgattuk és értelmeztük végig a hallott előadást.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 amy winehouse    ghost of atlantis    nova rock    omnivium    jude law    elyose    mary popkids    noomi rapace    gaudi    manticora    eredet    acyl    amerika kapitány    korpiklaani    ann my guard    pribojszki band    inhalator    ghost brigade    apey & the pea    srecna mladina    thekillingscreens    neal morse    sweetest devilry    aceldama    vesztegzár  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!